Z oblohy padalo tisíc mŕtvych vtákov, dôvod ťa prekvapí.Twitter/ Robertloerzel/
StoryEditor

Scéna ako z apokalyptického filmu. Z oblohy padalo tisíc mŕtvych vtákov, dôvod ťa prekvapí

Michal Čiernik09.10.2023., 09:00h

V Chicagu zažili scénu ako z hororu. Obyvateľov mesta prekvapil hromadný úhyn takmer tisícky vtákov. A ako vo väčšine podobných prípadov, aj za toto môže človek.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý, kto vo štvrtok 5. októbra v skorých ranných hodinách prešiel okolo McCormick Place Lakeside Center v Chicagu v štáte Illinois, pravdepodobne zažil obrovský šok. Z neba na nich totiž začalo pršať takmer tisíc mŕtvych vtákov, ktorí narazili do okien výstavnej haly.

Christine Sheppard, riaditeľka programu pre kolízie vtákov s oknami, pracujúca v neziskovej organizácii American Bird Conservancy, povedala pre Insider, že z tejto správy sa jej stiahol žalúdok. „Je to úplne ako z najhoršej nočnej mory,“ povedala Sheppard.

image

V Austrálii začala sezóna útokov strák. Vtáky sú čoraz viac agresívnejšie, spôsobujú tržné rany a vypichujú oči

Zrážky vtákov nie sú pre Chicago žiadnou novinkou, ale podľa Annette Prince, riaditeľky Chicago Bird Collision Monitors, je udalosť takéhoto rozsahu anomáliou. Prince povedala, že jej organizácia zvyčajne zaznamenáva tisíce úmrtí v priebehu roka, nie v priebehu jednej noci.

Svetlá vo vnútri budovy

Nízka oblačnosť a priaznivé poveternostné podmienky v kombinácii s jesenným migračným obdobím prispeli k tomu, že regiónom preletelo veľké množstvo vtákov. Hlavným katalyzátorom samotnej kolízie však boli podľa ochranárky svetlá vo vnútri budovy. Povedala, že McCormick Place nechalo 5. októbra počas noci zapnuté svetlá, čo pritiahlo masu vtákov k budove.

image

Podľa ochranárok je McCormick Place vzhľadom na svoju polohu už 40 rokov predmetom sledovania. „Je to prvá vec pri jazere, na ktorú môžu vtáky naraziť,“ povedala Prince.

Twitter/ Stevevance/

Cynthia McCafferty, hovorkyňa McCormick Place, uviedla, že hala rozsvieti svetlá, keď je prítomný personál, klienti alebo návštevníci. Keď je budova prázdna, svetlá sú vypnuté. McCafferty nedokázal potvrdiť, či boli svetlá zapnuté v skorých ranných hodinách 5. októbra, keď došlo ku kolízii.

Kolízna lokalita

Podľa ochranárok je McCormick Place vzhľadom na svoju polohu už 40 rokov predmetom sledovania. „Je to prvá vec pri jazere, na ktorú môžu vtáky naraziť,“ povedala Prince.

image

Z neba na nich totiž začalo pršať takmer tisíc mŕtvych vtákov, ktorý narazili do okien výstavnej haly.

Twitter/ Fieldmuseum/

Sheppard tiež poznamenala, že jej nízka výška znamená, že budova je na úrovni vegetácie - vo výške, v ktorej dochádza k väčšine zrážok vtákov. Vyzvala McCormick Place, aby na svojich veľkých oknách zaviedla protikolízne opatrenia. „Riešením – a k dispozícii je veľa, veľa rôznych druhov dodatočných úprav – je dať niečo na to sklo, aby to vtáky videli a vyhli sa tomu,“ povedala Sheppard pre Insider.

„Ani jedna z týchto možností - vždy zhasnúť svetlá a dodatočne upraviť sklá - sa však neuskutočnila,“ dodala Prince.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 00:57