Na pláži v Uruguaji naraz vyplavilo tisíce mŕtvych tučniakovTwitter/hexdlinenews/
StoryEditor

Hromadné vymieranie unikátneho druhu. Na pláži naraz vyplavilo tisíce mŕtvych tučniakov

Michal Čiernik27.07.2023., 13:00h

Približne 2000 tučniakov magellanských vyplavilo tento rok v júli na pláže Uruguaja. Zvieratá boli mŕtve. Z tohto každoročného úkazu sa pomaly stáva hrôzostrašná tradícia.

Lajkuj Brainee.sk na

„Zomierajú vo vode,“ povedala agentúre AFP Carmen Leizagoyen, ktorá pracuje na uruguajskom ministerstve životného prostredia. „Deväťdesiat percent tvoria mladé exempláre, ktoré nachádzame bez tukových zásob a s prázdnymi žalúdkami,“ vysvetľuje.

Od roku 2004 odborníci považujú tučniaky magellanské (Spheniscus magellanicus) za „takmer ohrozené“. Môže za to aj posledných približne 30 rokov, kedy sa stovky týchto vtákov pravidelne objavujú mŕtve na východnom pobreží Južnej Ameriky.

Príčin vymierania je viac 

Presná príčina hromadného vymierania je stále neznáma, vedci sa však obávajú, že k rýchlemu úbytku druhu prispievajú extrémne klimatické zmeny. „Príčinou tejto smutnej udalosti môže byť nedostatok potravín v dôsledku nadmerného využívania rybolovu v južnom Atlantiku a vplyv klimatických zmien na morské prúdy,“ vysvetľuje na Facebooku organizácia pre dobré životné podmienky zvierat SOS Rescate de Fauna Marina.

Mŕtve vtáky roztrúsené po uruguajských plážach mali negatívny test na vtáčiu chrípku, no ich žalúdky boli už niekoľko dní prázdne a ich perie vykazovalo prekvapivý nedostatok mastnoty, ktorá odpudzuje vodu a izoluje vtáky pred nízkymi teplotami, uvádza Sciencealert.

image

Majk Spirit označil klimatickú krízu za hoax. Hojsík ho vyzval do debaty, influenceri na bludy hneď reagovali

V minulých rokoch sa však príčiny úhynu menili. Napríklad v roku 2010 zomrelo od hladu na plážach Brazílie viac ako 550 tučniakov. O dva roky neskôr vyplavilo na pobrežie krajiny ďalších 745 tučniakov. V roku 2019 pre zmenu v Argentíne zomrelo 354 tučniakov na hniezdiskách v dôsledku extrémnej vlny horúčav. V iných prípadoch by hlavná príčina mohla súvisieť skôr s podchladením, búrkami alebo hladom.

V roku 2009 sa chovné páry tučniakov magellanských v Argentíne znížili z 300 000 jedincov v 90. rokoch na iba 200 000 kusov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 01:58