Straky sú čoraz viac agresívnejšie, spôsobujú tržné rany a vypichávajú oči.Twitter/thegazza2/
StoryEditor

V Austrálii začala sezóna útokov strák. Vtáky sú čoraz viac agresívnejšie, spôsobujú tržné rany a vypichujú oči

Michal Čiernik23.09.2023., 15:00h

Najviac im vadia cyklisti. Pred agresívnymi vtákmi ťa nezachráni ani helma.

Lajkuj Brainee.sk na

Straka sa považuje za jedného z najinteligentnejších vtákov. V Austrálii sa však považuje aj za jedného z najagresívnejších. U protinožcov totiž tieto vtáky hniezdia začiatkom jesene a pri ochrane svojich potomkov sú extrémne ochranárske.

Početné krvavé útoky týchto vtákov prinútila miestnych dokonca vytvoriť interaktívnu mapu, ktorá zaznamenáva najväčší výskyt incidentov.

Mŕtve bábätko

Útok s najvážnejšími následkami sa stal v roku 2021 kedy straka napadla päťmesačnú Miu. Jej matka Simone zobrala dcéru na ruky a snažila sa ju ochrániť vlastným telom. Ako sa však sama uhýbala strake, potkla sa a s dieťaťom v náručí spadla.

Pri páde utrpela Mia poranenie hlavy. Na následky zranenia následne v nemocnici zomrela.

V tom istom roku straka napadla aj staršieho cyklistu. Zhodila ho z bicykla a takmer vypichla oko. Christiaan Nyssen potreboval po tomto strete rozsiahlu operáciu. Našťastie sa úplne zotavil vďaka tvrdej práci očného chirurga, ktorý implantoval dovezenú protetickú dúhovku a šošovku na opravu poškodeného oka.

Chránia svoje mladé

Hlavným cieľom strák sú bežci a cyklisti. „Zdá sa, že straky sú agresívnejšie voči ľuďom na bicykloch, takže ak si cyklista, nemusí ťa zraniť samotný vták, ale následný pád s bicykla,“ povedal prezident Canberrskej ornitologickej skupiny Neil Herman. Dodal, že straky sa zvyčajne snažia chrániť svoje mláďatá.

image

Holuby ako tajní agenti? Operenci potrápili americkú CIA, zo špionážnej akcie si robili holubník

Zdá sa, že straky sú čoraz múdrejšie a dokonca ani prilby už nie sú stávkou na istotu. „Veľa strák sa naučilo neútočiť na hlavu, ale obídu prilbu a útočia na chrbát alebo krk,“ povedal veterinár Dr Adrian Gallagher.

Podľa správ MagpieAlert.com bolo minulý rok v Canberre hlásených 592 útokov strák.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 22:07