Natálie HricováFacebook/natali.hricova
StoryEditor

Natália celé roky na sociálnych sieťach zdieľala svoj život s anorexiou. Svoj boj však nakoniec ako 23-ročná prehrala

Antiyoutuber05.10.2023., 10:00h

Natálie Hricová na sociálnych sieťach roky zdieľala život s mentálnou anorexiou. Ukazovala, čo denne je a ako sa snaží s chorobou bojovať. Jej stav sa však postupne zhoršoval. Nedávno anorexii podľahla, mala iba dvadsaťtri rokov a vážila dvadsať kilogramov.

Lajkuj Brainee.sk na

Poruchy príjmu potravy v posledných rokoch rezonujú nielen v spoločnosti, ale aj na sociálnych sieťach. Nejedna užívateľka sa práve preto rozhodla svoj príbeh s niektorou z porúch zdieľať s ostatnými. Medzi ne patrila aj Natália Hricová. Minulý týždeň zomrela, píše portál Antiyoutuber.

Hricová sa na sieťach začala pohybovať už zhruba pred ôsmimi rokmi a mnohí ju poznajú pod prezývkou blondenatalii. Do širšieho povedomia používateľov sa dostala predovšetkým vďaka v tej dobe populárnej platforme ask.fm, ktorá je koncipovaná tak, že sa môžeš aj anonymne pýtať ostatných používateľov na rôzne otázky.

image

Na raňajky šálku čiernej kávy a jednu žuvačku. Rady umelej inteligencie ohľadom stravovania rozhodne neskúšaj

Podpora od ľudí na internete

Už tam vtedy zdieľala svoj príbeh a všimli si ju stovky užívateľov. Popisovala, aký je život s mentálnou anorexiou, ako na ňu reaguje rodina, ako sa s ňou snaží vysporiadať alebo čo denne je. Už pred šiestimi rokmi sa na platforme zverila s tým, že musela byť kvôli chorobe hospitalizovaná.

Stovky používateľov sa jej snažili aspoň cez sociálne siete podporiť a dúfali, že sa jej zdravotný stav zlepší. „Snažím sa, ale je ťažké zmieriť sa s tým, že už nie som chudá. Chýba mi to, ale uvedomujem si, že to nie je dobre,“ napísala Hricová. Jej najvyššia váha v tom čase za posledné dva roky bola necelých štyridsaťjeden kilogramov, najnižšia tridsať, pričom merala 160 centimetrov.

Popularita ask.fm začala klesať a tak sa Hricová postupne presunula na Instagram. Denne zdieľala príspevky o tom, čo práve je, ako sa cíti a jednoducho pokračovala v zdieľaní života s anorexiou. Roky mohli používatelia sledovať, ako sa jej stav postupne zhoršuje a zároveň dúfali, že sa jej choroba podarí poraziť.

Mala len 20 kíl

Naposledy zdieľala, že váži dvadsať kilogramov. Jej najnižšia váha bola devätnásť a pol kilogramu. Minulý týždeň kamarátka Hricovej Gabriela Švejdová, influencerka, ktorá už roky s mentálnou anorexiou úspešne bojuje, zdieľala na Instagrame, že Hricová boj s chorobou prehrala. „Dlhé roky sme všetci verili na zázrak, že sa z toho dostane. Anorexia bola silnejšia,“ opisuje Švejdová.

Anorexia je zákerná choroba a podľa nej sa všeobecne málo hovorí o tom, koľko ľudí boj s ňou prehrá. „Nemôžem zastaviť slzy a zle sa mi hľadajú tie správne slová,“ dopĺňa.

Švejdová na všetkých apeluje, aby nebrali poruchy príjmu potravy na ľahkú váhu. Zároveň prosí, aby riešili všetky problémy včas, aj keď budú mať pocit, že nie sú dostatočne vážne. „Nepodceňujte to, vyhľadajte včas pomoc,“ dodáva.

image

20-ročná Češka Marie statočne bojuje s anorexiou. Svoju cestu zdieľa na TikToku, vymyslela aj originálnu výzvu

Na príbeh Hricovej upozornil aj spolok 3pe.online, ktorý sa zaoberá osvetou v oblasti porúch príjmu potravy. Následne členky poradili, ako by malo okolie hovoriť s ľuďmi, ktorí niektorú z porúch trpia. „Buďte oporou bez súdenia, nepresviedčajte a skúste spolu otvorene hovoriť,“ radí v úvode príspevku.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 18:51