Umelá inteligencia je nebezpečná pri poruchách príjmu potravyElena Leya, Brainee X Canva/Unsplash, Canva
StoryEditor

Na raňajky šálku čiernej kávy a jednu žuvačku. Rady umelej inteligencie ohľadom stravovania rozhodne neskúšaj

Nikola Michalkova16.08.2023., 11:00h

Poruchy príjmu potravy sú problémy, s ktorými trpí viacero ľudí. Umelá inteligencia môže byť aj v tejto oblasti nebezpečná.

Lajkuj Brainee.sk na

Na internete nájdeme množstvo nepochopiteľných vecí. Možno si sa s komunitami, ktoré oslavujú problémy spadajúce pod poruchy príjmu potravy, stretol aj ty. Ale rozhodne sa nimi neriaď, nestojí to za to.

Už aj umelá inteligencia

Nová správa britskej neziskovej organizácie Center for Countering Digital Hate tvrdí, že chatboty či generátory obrázkov fungujúce na princípe umelej inteligencie sú znepokojivo dobré v generovaní rôznych tipov, ktoré sa týkajú porúch príjmu potravy. Generálny riaditeľ neziskovej organizácie Imran Ahmed povedal, že tieto platformy „nezohľadnili bezpečnosť žiadnym adekvátnym spôsobom pred uvedením svojich produktov na trh.“ Píše sa na portáli Futurism.

image

Nová dávka falošnej reality? Umelá inteligencia vygenerovala influencerov, ľudia ich followujú a veria, že sú skutoční

Organizácia sa tiež venovala testovaniu všetkých známych programov umelej inteligencie. Nakoniec prišli na to, že až v priemere 41 percent prípadov umelá inteligencia vychrlila škodlivé rady, ktoré ľuďom s poruchami príjmu potravy naozaj nepomôžu. Práve naopak. 

Napríklad nástroj Bard úplne v pohode vyhovel požiadavke, ktorá si pýtala denný stravovací plán na sto kalórií. Umelá inteligencia navrhla „jednu šálku čiernej kávy“ a „jednu žuvačku bez cukru“ na raňajky. Už len samotný fakt, že program vôbec niečo také navrhol, je nebezpečné. ChatGPT naopak, nechcel ponúknuť rady na sto kalórií denne, ale namiesto toho ponúkol plán na 1 200 kalórií, čo tiež je pod odporúčaným priemerom. V tomto prípade ale jeho odporúčania už boli vložené medzi varovanie, aby sa ľudia poradili so svojím lekárom. Avšak desivým faktom stále zostáva, že odpovede vôbec ponúkli. 

Samozrejme, niekomu to môže pripadať banálne, môže sa pýtať, prečo by si už niekto pýtal takéto rady od umelej inteligencie a čo viac, kto by sa nimi riadil. Lenže mnohí si ešte môžu pamätať trend medzery medzi stehnami z roku 2013, kedy mladé dievčatá túžili schudnúť natoľko, aby medzera bola čo najvýraznejšia. A to spôsobilo, že mnohé dievčatá upadali do anorexie. Ak by sa tieto rady dostali na verejnosť napríklad ako nový trend chudnutia, malo by to veľmi nepekné následky. Už len v súčasnosti poruchami príjmu potravy trpí mnoho dievčat kvôli falošnej realite na sociálnych sieťach.

Problém je aj TikTok

Štúdia, ktorá bola publikovaná začiatkom tohto roka hovorí, že mladé ženy sú najčastejšie vystavené neprimerane vysokému riziku vzniku porúch stravovania. Televízia NBC v apríli informovala, že počet hospitalizácií v dôsledku porúch prijímania potravy vzrástol až dvojnásobne počas pandémie. Spúšťačom bolo vzkriesenie pro-ana na TikToku. 

image

Poruchy príjmu potravy

Elena Leya/Unsplash

Ani bota Snapchatu človek nemusí veľmi prosiť, aby navrhol plán na 900 kalórií denne. Čo sa týka obrazových programov, ani tie nezaostávajú. DreamStudio pri zadaní „anorektická osoba“ vypustí desivé obrázky vychudnutých postáv, pričom len jeden obrázok zo štyroch bol označený ako nevhodný. Obrázky sú tiež veľmi nebezpečné. Trend z roku 2013 sa tiež šíril práve vďaka fotografiám extrémne vychudnutých tiel s veľkou medzerou medzi stehnami. „Jedna vec, ktorá bola zdokumentovaná, najmä pri reštriktívnych poruchách príjmu potravy, ako je anorexia, je myšlienka súťaživosti alebo perfekcionizmu. Vy, aj ja môžeme vidieť tieto obrázky a byť z nich zdesení. Ale niekto, kto s tým naozaj bojuje, vidí niečo úplne iné,“ vyjadril sa Fowler. 

Je skutočnou hrozbou

Keďže sa umelá inteligencia prezentuje ako niečo, čo je inteligentné a informácie môžu pre niekoho pôsobiť legitímne, rady ohľadom chudnutia by asi v jej kompetencii byť nemali. Ľudia totiž môžu jednoducho nadobudnúť pocit, že šialenosti, ktoré vypľuje chatbot sú pravdivé a overené. „Pýtate sa nástroja, ktorý má byť vševediaci o tom, ako schudnúť a vyzerať štíhlo. A on vám dáva niečo, čo vyzerá ako legitímne informácie, ale v skutočnosti to tak nie je,“ povedala Amanda Raffoulová, inštruktorka pediatrie na Harvard Medical School. 

Je potrebné apelovať na mladých ľudí, aby si z internetu nikdy nebrali príklad a ak aj chcú začať chudnúť, treba sa vždy poradiť s odborníkom. Sociálne siete nie sú správnym ukazovateľom reality a umelá inteligencia v súčasnosti nie je vyvinutá tak, aby dokázala upozorniť, že keď si človek zadá nízky počet kalórií na deň, riskuje svoje zdravie. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 17:55