Keď zvieratá napádajú turistov.Youtube/travellight, Instagram/nativesantacruz/
StoryEditor

Keď zvieratá napádajú turistov. Kengury bojujúce o sladkosti či vydry hryzúce surferov

Radomír Dohnal04.10.2023., 14:00h

Kontakt s prírodou na dovolenke môže nadobúdať najrôznejšie podoby a nie vždy musí ísť o príjemné stretnutia. Z chorvátskej pláže ťa môže odprevadiť hryzúca kareta, v Kalifornii ťa môže vydra pripraviť o surfovaciu dosku, ale stále je to lepšie ako súboj s kengurou závislou na cukre.

Lajkuj Brainee.sk na

Korytnačky v Chorvádsku 

Straty na majetku alebo ľudských životoch? Nulové. Ale silne poškodená reputácia cestovného ruchu napriek tomu bolí. Perla dalmátskeho pobrežia, ostrov Čiovo a pláž Slatina sa totiž stali domovom agresívnych morských korytnačiek, kariet obyčajných.

Napriek tomu, že nemá zuby, disponuje zahnutým ostrým rohovitým zobákom, veľmi silnými čeľusťami a pevným skusom. Po jednom takom cvaknutí zostávajú hlboké krvavé jazvy široké aj desať centimetrov. Dospelá kareta pritom váži aj metrák, takže ju len tak neztrasieš. A vo vode je oveľa obratnejším a rýchlejším plavcom ako človek.

image

Začína byť Stredozemné more pre Slovákov nebezpečné? Zmena klímy prilákala žraloky aj iné morské potvory

„Ak sa priblížite ku karete, ktorá sa nachádza na svojom území, kde sa kŕmi alebo rozmnožuje, môže sa takto brániť,“ opisuje Alen Soldo z katedry morských štúdií Univerzity v Splite. „Nie je to časté, je väčšinou neagresívna a plachá. Ojedinelým uhryznutím sa snaží skôr varovať ako priamo útočiť.“

Turistka, ktorá bola tento rok napadnutá počas kúpania na Slatine, má ale iný názor. Korytnačka na ňu zaútočila najmenej trikrát a bola extrémne agresívna. „Keby zaútočila na dieťa, príde o ruku alebo nohu,“ dodáva pohryznutá žena.

Závislá kengura

Sú to väčšinou pokojné zvieratá, ich interakcie s ľuďmi sú skôr zriedkavé. Ročne sa v Novom Južnom Walese neodohrá viac ako päť incidentov, pri ktorých by došlo k útoku kengúr na ľudí. Aspoň tak sa to píše v oficiálnej brožúre austrálskeho Úradu pre prírodu a kultúrne dedičstvo.

S touto rádoby upokojujúcou bilanciou zamával rok 2022. Vlani totiž úrady zaznamenali vyše tri desiatky útokov. K obetiam nevyprovokovaných útokov sa počítajú muži , ženy a trojročné dieťa. Zranenia zahŕňali zlomené rebrá, tržné rany, poškodené vnútorné orgány. Extrémne útoky z minulého roka podčiarkuje aj prvé úmrtie, ktoré tu po strete s klokanom za posledných osemdesiatosem rokov zaznamenali. Agresívny klokan ubil sedemdesiatsedem ročného dôchodcu.

Roztomilí hopkajúci vegetariáni si tak za jedinú sezónu vytvorili povesť neľútostných gladiátorov. Čo za tým stojí? Epicentrom väčšiny minuloročných útokov sa stal areál nemocnice Morisset, respektíve jej rozľahlý prírodný park na brehu jazera Macquarie. Tam sa totiž divoké kengury môžu voľne pohybovať. A pretože je miesto vzdialené len 4,5 kilometra od najbližšej zastávky - a výlet za týmito zvieratami odporúča rad cestovných sprievodcov - s chuťou sem prúdia davy turistov. Tí netúžia po ničom inom ako peknom selfíčku s kengurou

Za trochu pozornosti platia najrôznejšími maškrtami. Od hamburgerov cez orechy až po vrecká so sladkosťami. „Okrem toho, že takáto strava dokáže klokanom spoľahlivo zničiť žalúdok, môže ich tiež uvrhnúť do závislosti od cukru,“ vysvetľuje Michelle Shawová , zoologička zo zoologickej záhrady Taronga.

Kengury pod vplyvom sladkého opojenia, alebo naopak s abstinenčnými príznakmi sa vedia správať veľmi agresívne.

 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 11:02