Reštaurácia Silo sa rozhodla využiť škodlivé druhy vo svoj prospech. Vo svojom menu ponúka šaláty z invazívnych rastlín ako je pohánkovec japonský či mäsové špeciality zo šedých veveričiek a amerických signálnych rakov.
Douglas McMaster, šéfkuchár v Silo, je odhodlaný premeniť tieto druhy na chutné špeciality v nádeji, že ostatné reštaurácie ho budú nasledovať. „Myšlienkou nie je popularizovať tieto invázne druhy, ale zbaviť sa ich,“ zdôraznil McMaster, ktorý takto reaguje na nedávnu správu OSN o škodách a rozširovaní invazívnych druhov.
Spôsobujú vymieranie celých druhov
Jedným z najhorších príkladom invazívnych druhov sú práve veveričky šedé. Tieto malé zvieratá boli prvýkrát privezené do Európy z USA približne v roku 1876 v čase, keď mnohí nerozpoznali nebezpečenstvo inváznych druhov.
Odvtedy nielen rozšírili choroby na pôvodné veveričky červené, ale ich aj obrali o potravu a priestor, čo viedlo v Británii takmer k ich úplnému zániku.
Podobne nebezpečným ale vodným tvorom je signálny rak. Tento druh pochádza zo Severnej Ameriky, z kadiaľ bol dovezený do Európy v roku 1959, kde sa stal najrozšírenejším nepôvodný druhom.
U nás je známy od roku 2007 v rieke Morava. Ohrozuje naše pôvodné raky a môže mať vplyv aj na ostatné vodné organizmy. Prenáša račí mor ale sám je voči nemu rezistentný. Pre vegetariánov si reštaurácia pripravila pochúťky z invazívnych rastlín, ako je napríklad pohánkovec japonský. Ten uvoľňuje chemikálie, ktoré potláčajú rast iných rastlín.
Možné riziká
Niektorí vedci však zostávajú skeptickí v súvislosti s plánmi na normalizáciu ich spotreby a obávajú sa, že by to mohlo problém ešte zhoršiť. „Konzumácia inváznych nepôvodných druhov nie je niečo, čo by som podporoval,“ povedal pre Daily Mail Karim Vahed, profesor entomológie na univerzite v Derby.
Podľa neho hrozí, že ľudia začnú podporovať tieto druhy, čo by viedlo k presnému opaku, o čo sa reštaurácia snaží. Pre profesora Vaheda sa to týka najmä signálnych rakov. „V tejto chvíli sa tieto raky nekontrolovateľne šíria a týmto by sa to mohlo len zhoršiť,“ povedal profesor.