Londýnska reštaurácia premieňa invazívne druhy na gurmánske špeciality.Instagram/silolondon
StoryEditor

Boj s invazívnymi druhmi môže vyzerať všelijako. Jedna reštaurácia ich zaradila do menu, ponúkajú veveričky či rakov

Michal Čiernik22.09.2023., 13:00h

Londýnska reštaurácia premieňa invazívne druhy na gurmánske špeciality. Na svojom jedálničku ponúkajú šedé veverice či signálnych rakov.

Lajkuj Brainee.sk na

Reštaurácia Silo sa rozhodla využiť škodlivé druhy vo svoj prospech. Vo svojom menu ponúka šaláty z invazívnych rastlín ako je pohánkovec japonský či mäsové špeciality zo šedých veveričiek a amerických signálnych rakov.

Douglas McMaster, šéfkuchár v Silo, je odhodlaný premeniť tieto druhy na chutné špeciality v nádeji, že ostatné reštaurácie ho budú nasledovať. „Myšlienkou nie je popularizovať tieto invázne druhy, ale zbaviť sa ich,“ zdôraznil McMaster, ktorý takto reaguje na nedávnu správu OSN o škodách a rozširovaní invazívnych druhov.

Spôsobujú vymieranie celých druhov

Jedným z najhorších príkladom invazívnych druhov sú práve veveričky šedé. Tieto malé zvieratá boli prvýkrát privezené do Európy z USA približne v roku 1876 v čase, keď mnohí nerozpoznali nebezpečenstvo inváznych druhov.

Odvtedy nielen rozšírili choroby na pôvodné veveričky červené, ale ich aj obrali o potravu a priestor, čo viedlo v Británii takmer k ich úplnému zániku. 

https://www.instagram.com/p/CwQR6hHMcDE/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Podobne nebezpečným ale vodným tvorom je signálny rak. Tento druh pochádza zo Severnej Ameriky, z kadiaľ bol dovezený do Európy v roku 1959, kde sa stal najrozšírenejším nepôvodný druhom.

U nás je známy od roku 2007 v rieke Morava. Ohrozuje naše pôvodné raky a môže mať vplyv aj na ostatné vodné organizmy. Prenáša račí mor ale sám je voči nemu rezistentný. Pre vegetariánov si reštaurácia pripravila pochúťky z invazívnych rastlín, ako je napríklad pohánkovec japonský. Ten uvoľňuje chemikálie, ktoré potláčajú rast iných rastlín.

Možné riziká

Niektorí vedci však zostávajú skeptickí v súvislosti s plánmi na normalizáciu ich spotreby a obávajú sa, že by to mohlo problém ešte zhoršiť. „Konzumácia inváznych nepôvodných druhov nie je niečo, čo by som podporoval,“ povedal pre Daily Mail Karim Vahed, profesor entomológie na univerzite v Derby.

image

Invázne druhy rastlín a živočíchov zamorujú planétu. Šíria sa nekontrolovateľnou rýchlosťou

Podľa neho hrozí, že ľudia začnú podporovať tieto druhy, čo by viedlo k presnému opaku, o čo sa reštaurácia snaží. Pre profesora Vaheda sa to týka najmä signálnych rakov. „V tejto chvíli sa tieto raky nekontrolovateľne šíria a týmto by sa to mohlo len zhoršiť,“ povedal profesor.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 07:15