Keď zvieratá napádajú turistov.Youtube/travellight, Instagram/nativesantacruz/
StoryEditor

Keď zvieratá napádajú turistov. Kengury bojujúce o sladkosti či vydry hryzúce surferov

Radomír Dohnal04.10.2023., 14:00h

Kontakt s prírodou na dovolenke môže nadobúdať najrôznejšie podoby a nie vždy musí ísť o príjemné stretnutia. Z chorvátskej pláže ťa môže odprevadiť hryzúca kareta, v Kalifornii ťa môže vydra pripraviť o surfovaciu dosku, ale stále je to lepšie ako súboj s kengurou závislou na cukre.

Lajkuj Brainee.sk na

Zlodejské opice

Nehanbí sa pokaziť vám celú dovolenku. Než sa nazdáte, pripraví vás o okuliare, telefón aj kabelku s dokladmi. Vôbec im nezíde na tom, že to drzo vykonáva pred svedkami a za bieleho dňa. Lúpež je totiž ich obživou. A trest im prakticky nehrozí.

Reč nie je o nejakom organizovanom syndikáte  vreckárov, ale o opiciach. Presnejšie teda o tlupách makakov rhesus. Tí už po stáročia voľne obývajú chrámy a staré mestá v džungliach Ázie, ktoré teraz považujú za vlastné teritóriá. A do ktorých teraz prúdia davy zahraničných turistov. Ale makaky chápu výletníkov skôr ako sezónne mobilné občerstvovacie stanice, z ktorých si môžu nabrať, čo len chcú.

V posledných rokoch sa však ich výpady stávajú agresívnejšie. Už to nie je o tom, že by zahrali na strunu rozkošnosti a s pomocou jednoduchých trikov odviedli tvoju pozornosť. Je to naozaj skôr lúpežné prepadnutie, kedy v presile zaútočia na turistov pomocou zubov a pazúrov.

Agresívne vydry

Možno si ich predstavujete ako stelesnenú roztomilosť, zabalenú do huňatého kožúšku. V skutočnosti môže dospelý samec vydry morskej vážiť až štyridsať kilogramov. A tí z pobrežia Santa Cruz sa okrem svojej hmotnosti neboja ukázať ani ostré zuby.

Tie sa aktuálne stali pre kalifornských surferov najpálčivejším problémom. Podľa pracovníkov Odboru pre ryby a divokú prírodu v ​​Montereyskom zálive stojí za komplikáciami jeden konkrétny vinník. Mohutný vydrí samec, ktorého tu vedú ako vydru číslo 841. Ten totiž ako prvý začal útočiť na dosky surferov. Toto podivné počínanie, ktoré zahŕňa prskanie, škrabanie a hryzanie, nemá jednoznačné vysvetlenie.

Odborníci špekulovali extrémnej obrane teritória. Pomerne skoro ale finty od čísla 841 odkukali ďalšie vydry. Samce aj samice. Takže keď dnes vplávaš medzi vlny na pláži Cowell, musíš počítať s rizikom, že tvoju surfovaciu dosku obsadí silne teritoriálna vydra morská.

Rohaté kozy obsadili mesto 

​Ako dlho by po kolapse ľudskej civilizácie asi trvalo, kým by si miesta kedysi obývané ľuďmi vzali späť príroda a divé zvieratá? V Llandudno, obľúbenom letovisku stojacom na brehu Írskeho mora, len pár dní. Takú lekciu totiž waleskému mestu udelila pandémia covid-19.

Keď tu kvôli karanténam došlo na obmedzenie vychádzania, ľudoprázdne ulice veľmi pohotovo obsadili kozy kašmírske. Čo robia tieto kozy vo Walese? Sú to hrdí potomkovia páru kôz, ktoré v roku 1837 dostala kráľovná Viktória darom od perzského šáha.

image

Ľudoprázdne ulice veľmi pohotovo obsadili kozy kašmírske.

Profimedia.cz/

Zo svojich obvyklých pastvín na úbočí útesov pri Great Orme, kde ich žijú dve stovky, to mali na námestie necelé tri kilometre. A sídlo s dvadsiatimi tisíckami obyvateľov ponúka predsa oveľa štedrejšie a šťavnatejšie možnosti potravy. 

Prvého vpádu sa zúčastnila len štvorica kôz, ktoré sa obmedzili na pasenie v parku. Do ďalších dní ich už bol tucet a pustili sa do záhonov a kvetináčov. Potom už z mesta ani neodchádzali a bavili sa plienením kontajnerov na odpadky. Pre miestne poriadkové zložky, oslabené pandémiou, boli nepokojné a tvrdohlavé kozy výzvou. Do mesta sa aj po odchytoch vracali, pribúdali na sile a z pôvodne milej kuriozity sa stala nepríjemná príťaž. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 00:09