David Charles HahnReddit, Unsplash/ilja Nedilko/
StoryEditor

17-ročného skauta fascinovala atómová energia. Na záhrade si postavil funkčný reaktor a kontaminoval celé okolie

Miroslav Kamody06.05.2023., 14:00h

Spomínaš si, ako Sheldon zo seriálu Big Bang Theory vytvoril ako malý jadrový reaktor? Tomuto chlapcovi sa to podarilo naozaj. Jeho životný príbeh je však omnoho viac šokujúci.

Lajkuj Brainee.sk na

Byť skautom u nás na Slovensku nie je také populárne ako v Spojených štátoch. Skupiny mladých detí, ktoré sa túžia naučiť rôzne zručnosti, sa nachádzajú v každom meste bez ohľadu na jeho veľkosť. Vždy, keď sa niečo naučia, získajú odznak. A niektorí sú pre jeho získanie ochotní urobiť doslova čokoľvek.

Ako píše portál LadBible, jeden z členov, konkrétne to bol David Charles Hahn, bral získanie odznaku „atómová energia“ zrejme až príliš vážne. Pretože keď sa kvôli rozhodnutiu vybudovať funkčný jadrový reaktor rozhodneš škrabať rádioaktívnu farbu z historických budíkov a vyberať lítium z batérií, tak ti musí byť jasné, že si zašiel priďaleko. Poďme však poporiadku.

image

V nemocnici ukradli stroj s rádioaktívnou zlúčeninou. Ľudia umierali a kontaminácia sa šírila miliónovým mestom

Nadšený skaut a experimentátor

Hahn bol ako skaut celé roky fascinovaný chémiou a robil rôzne amatérske chemické experimenty. Už tie nie vždy dopadli dobre a výsledkom boli rôzne malé výbuchy a iné nešťastia. Jeho najväčšou inšpiráciou bola Zlatá kniha chemických experimentov, na základe ktorej sa snažil zhromaždiť vzorky každého prvku v periodickej tabuľke. Každého vrátane rádioaktívnych.

Neskôr dokonca získal skautský odznak „atómovej energie“, no 17-ročnému chlapcovi sa to stále málilo. Mal omnoho vyšší cieľ - vybudovať podomácky funkčný jadrový reaktor. Hahn začal usilovne hromadiť rádioaktívny materiál zberom malých množstiev, ako je amerícium z detektorov dymu,tórium z plášťov kempingových lampášov, rádium z hodín a trícium z mieridiel.

Jeho „reaktor“ bol vyvŕtaný blok olova a na čistenie tóriového popola pomocou Bunsenovho horáka použil lítium zo zakúpených batérií v hodnote tisíc dolárov. Hahn nakoniec dúfal, že vytvorí reaktor s použitím nízkoúrovňových izotopov na transformáciu vzoriek tória a uránu na štiepiteľné izotopy. V auguste 1994 bol reaktor hotový.

Šokovaná polícia

Jeho výtvor emitoval merateľné úrovne žiarenia, pravdepodobne presahujúce 1000-násobok normálneho žiarenia. Jeho sny o funkčnom zariadení sa však rozplynuli 31. augusta. Keď nakladal svoje dielo do auta, jeho susedom sa zdalo, že robí niečo nekalé a zavolali políciu. Susedia si však mysleli, že prinajhoršom kradne pneumatiky.

Asi si vieš predstaviť, ako sa museli tváriť, keď zistili, na čom chlapec v skutočnosti pracoval. Keď David mužov informoval o rádioaktívnych materiáloch, polícia kontaktovala úrady. Na miesto okamžite dorazil federálny tím pre rádiologickú núdzovú reakciu aj FBI.

Davida zatkli, no do väzenia nešiel. Obvinenia proti nemu boli zrušené pod podmienkou, že sa nevráti do domu svojej mamy, kým nebude miesto vyčistené. Škody však už boli napáchané, pretože úroveň radiácie v oblasti, kde David žil, začala stúpať.

image

Na mape nebolo desiatky rokov. Toto je príbeh tajného ruského mesta, kde vyvíjali atómovú bombu (podcast)

Po vyšetrovaní Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) desať mesiacov po incidente rozhodla, že kôlňa, v ktorej chlapec reaktor postavil, musí byť zrovnaná so zemou. Kôlňa aj jej obsah pochovali v púšti v Utahu. Úradníci ale nevedeli, že väčšinu rádioaktívneho materiálu vyhodila jeho mama do bežného odpadu, pretože sa bála, že pre kontamináciu prídu o dom.

A čo na to jeho otec? Ten bol fascinovaný tým, že sa jeho synovi podarilo vytvoriť reaktor: „Som veľmi hrdý na Davea, nie je veľa detí, ktoré dokážu dať niečo také dokopy ani v najdivokejších snoch.”

Duševné problémy a samovražda matky

Hahn dokonca odmietol lekárske vyšetrenie kvôli ožiareniu. Vedci EPA sa domnievali, že jeho život sa mohol skrátiť v dôsledku jeho vystavenia rádioaktivite, najmä preto, že strávil dlhý čas v malom, uzavretom prístrešku s veľkým množstvom rádioaktívneho materiálu a len s minimálnymi bezpečnostnými opatreniami.

Hahn po škandále upadol do depresie a problém sa ešte zhoršil po rozchode s jeho vtedajšou priateľkou. Potom k tomu všetkému spáchala jeho mama začiatkom roka 1996 samovraždu. Aj keď vyštudoval strednú školu, chýbal mu akýkoľvek smer alebo plány. Ako dospelý slúžil v námorníctve Spojených štátov a námornej pechote Spojených štátov.

Druhý pokus

Tu však príbeh ani zďaleka nekončí. 23. apríla 2007 dostala FBI stopu týkajúcu sa Hahnovho údajného držania druhého zdroja neutrónov v jeho mrazničke. Pri výsluchu priznal diagnózu paranoidnej schizofrénie, no odmietal, že pracuje na ďalšom reaktore.

Agenti však následne vypočuli nemenovaného informátora, ktorý uviedol, že David bol závislý na kokaíne, nebral predpísané lieky a bol paranoidný z ľudí, o ktorých tvrdil, že „majú schopnosť ‚šokovať‘ jeho pohlavné orgány svojou mysľou“ a pravdepodobne ho navštevovali prostitútky.

Okrem toho muž potvrdil, že Hahn zbiera rádium na ďalší reaktor. Zdroj ale zároveň hovoril, že neverí tomu, že David má v úmysle niekomu ublížiť. Obavy o jeho duševný stav však boli príliš veľké na to, aby FBI prípad len tak zahodila. Vyšetrovatelia sa však ani nemuseli príliš snažiť.

image

Videl som svoje kosti cez zatvorené očné viečka. Atómoví veteráni prehovorili o testoch jadrových bômb

Rýchla smrť

1. augusta 2007 bol totiž David obvinený z krádeže v bytovom dome, kde sa snažil odstrániť niekoľko detektorov dymu. Jeho zámerom bolo získať z nich amerícium. Na policajnej fotografii je vidieť, že mal tvár posiatu malými ranami, o ktorých sa vyšetrovatelia domnievali, že môžu pochádzať z vystavenia rádioaktívnym materiálom, psoriázy alebo možného užívania drog.

Nakoniec bol odsúdený na 90 dní väzenia za pokus o krádež. Súdne záznamy uvádzajú, že jeho trest bol odložený o šesť mesiacov, kým Hahn podstúpi lekárske ošetrenie na psychiatrickej jednotke väznice Macomb County. David nakoniec svoj druhý reaktor nikdy nedokončil a zomrel v roku 2016 na predávkovanie drogami a alkoholom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:57