Putinovi beží na pomoc čečenský vodca Kadyrov.Twitter/visegrad24/
StoryEditor

Vagnerovci zatiaľ bez väčších problémov postupujú smerom k Moskve. Putinovi beží na pomoc čečenský vodca Kadyrov

Michal ČiernikTASR24.06.2023., 16:01h

Vzbúrení žoldnieri vedení Jevgenijom Prigožinom sú už necelých 400 kilometrov od Moskvy. Za Putina sa postavil čečenský vodca Kadyrov, ktorý hodlá vzbúrencov tvrdo potrestať.

Lajkuj Brainee.sk na

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že jeho sily sú pripravené pomôcť pri potlačení vzbury šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Dodal, že na tento účel sa v prípade potreby neboja použiť veľmi tvrdé metódy.

Kadyrov vo svojom vyhlásení označil Prigožinovo správanie za „nôž do chrbta“ a vyzval ruských vojakov, aby nepodliehali žiadnym „provokacím“. Podľa neho už čečenské jednotky mieria na miesta, kde je kvôli povstaniu ruských žoldnierov napätá situácia. „Teraz nie je čas na riešenie osobných krívd,“ uviedol čečenský vodca na margo sporov šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina a ruského ministerstva obrany.

image

Ruskí žoldnieri sa vzbúrili. Prigožin so svojimi Vagnerovcami pochoduje na Moskvu, Putin plánuje tvrdo zakročiť

Vzburu označil za "vojenskú rebéliu" a dodal, že takéto činy nemajú ospravedlnenie. „Plne podporujem každé jedno slovo Vladimira Putina... Rebélia musí byť tvrdo potlačená, a ak si to vyžaduje radikálne opatrenia, sme pripravení,“ povedal na záver svojho vyhlásenia Kadyrov.

image

Ďalší konflikt medzi okupantmi na Ukrajine. Kadyrov si vydupkal, aby jeho muži mohli vo vojnovej zóne nosiť brady

Podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v súvislosti so vzburou súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny proti ruskej armáde vyjadrili aj patriarcha tamojšej pravoslávnej cirkvi Kirill. „Dnes, keď naši bratia bojujú a zomierajú na fronte, je akýkoľvek pokus o vyvolanie sporov vnútri krajiny tým najhorším trestným činom, ktorý sa nedá ničím ospravedlniť,“ vyhlásil Kirill. 

Moskva sa pripravuje na útok

Žoldnierske jednotky súkromnej Wagnerovej skupiny už dorazili do mesta Lipeck, ktoré je len 400 kilometrov od Moskvy a obsadili tam vojenské zariadenia, uvádza BBC. Gubernátor Lipeckej oblasti vyzval obyvateľov, aby nevychádzali von a nikam necestovali.

Podľa ruského denníka Vedomosti už ruskí vojaci obsadili guľometné hniezda na juhozápade Moskvy. Ako ukazujú zverejnené snímky, tak sa aj pri diaľnici M4, ktorou sa k ruskej metropole blížia vagnerovci, zhromažďujú ozbrojení policajti.

Pred blížiacou sa hrozbou už stihlo opustiť hlavné mesto aj Putinovo lietadlo. Podľa záznamov portálu Flightradar vládne stroje z Moskvy zamierili smerom k Petrohradu. Spravodajský portál Nexta zaznamenal, že Putinovo špeciálne upravené lietadlo Il-96-300PU, ktoré je vybavené na riadenie ruských ozbrojených síl, odštartovalo z Moskvy o 14:16 tamojšieho času (13:16 SELČ) smerom na Petrohrad, stroj ale o svojej polohe prestal informovať v blízkosti mesta Tver.

image

Je hrozba ruského jadrového útoku reálna? Joe Biden desí svet, reagoval na presun jadrových zbraní do Bieloruska

V okolí je jedna z Putinových rezidencií, píšu Hospodárske noviny. Ukrajinské zdroje na sociálnej sieti Telegram uvádzajú, že lietadlo zrejme pristálo na vojenskej základni Chotilovo asi na polceste medzi Moskvou a Petrohradom.

Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že "zastaví" najvyššie vedenie ruskej armády. V sobotu ráno vyhlásil, že vagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:26