Ruskí žoldnieri sa vzbúrili. Prigožin so svojimi Wagnerovcami obsadili Rostov nad Donom.Twitter/tendar/
StoryEditor

Ruskí žoldnieri sa vzbúrili. Prigožin so svojimi Vagnerovcami pochoduje na Moskvu, Putin plánuje tvrdo zakročiť

TASR24.06.2023., 09:59h

Šéf súkromnej Vagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin zahájil vzburu proti ruskej armáde. Jeho jednotky obsadili Rostov nad Donom, kde sídli velenie vojenskej operácie na Ukrajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho 25-tisícová armáda je "pripravená zomrieť" pri pokuse o zvrhnutie ruského ministra obrany Serjega Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. TASR správu prevzala od agentúry AFP. „Všetci z nás sú pripravení zomrieť. Všetci, 25-tisíc a potom ďalších 25-tisíc,“ vyhlásil Prigožin v novej zvukovej nahrávke.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) náslende obvinila šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgejina Prigožina z pokusu rozpútať "občiansku vojnu" a vyzvalo jeho bojovníkov, aby ho zadržali. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry. „Prigožinove vyhlásenia a skutky sú v podstate výzvou na rozpútanie občianskeho konfliktu na území Ruskej federácie,“ uviedla FSB vo svojom vyhlásení a vyzvala vagnerovcov aby ho zadržali.

Prekročili ruské hranice 

Jevgenij Prigožin v sobotu ráno vyhlásil, že so svojimi bojovníkmi obsadil veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom a získal kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektami, vrátane letiska. „Sme na (okresnom) veliteľstve, je 7.30 ráno,“ uviedol Prigožin vo videu na Telegrame. „Vojenské objekty v Rostove, vrátane letiska, máme pod kontrolou,“ dodal.

Šéf vagnerovcov povedal, že jeho bojovníci budú blokovať Rostov nad Donom a zamieria na Moskvu, ak za nimi neprídu ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov, napísal britský denník The Guardian.

image

V Rusku zatkli bývalého veliteľa vagnerovcov. Priznal sa k zabíjaniu detí a civilistov na Ukrajine

Ruské úrady v Rostovskej oblasti vyzvali ľudí, aby nevychádzali zo svojich domovov. „Orgány činné v trestnom konaní robia všetky kroky potrebné na zaistenie bezpečnosti obyvateľov,“ gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev napísal na sociálnej sieti. „Žiadam všetkých, aby zachovali pokoj.“

Moskva reaguje 

Ruské úrady v sobotu vyhlásili v Moskve a Moskovskej oblasti "režim protiteroristickej operácie". Reagovali tak na vyhlásenie šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina, že sa chystá zvrhnúť najvyššie vedenie ruskej armády. 

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu uviedol, že vysoké "ambície" niektorých jednotlivcov viedli k "vlastizrade". Vyhlásil tiež, že urobí všetko pre to, aby ochránil Rusko. TASR správu prevzala z britskej stanice BBC.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 12:51