Hrozba, že ruský prezident Vladimir Putin použije taktické jadrové zbrane, je reálna, vyhlásil v pondelok šéf Bieleho domu Joe Biden.Twitter/ndtvfeed/
StoryEditor

Je hrozba ruského jadrového útoku reálna? Joe Biden desí svet, reagoval na presun jadrových zbraní do Bieloruska

TASR20.06.2023., 10:00h

Reaguje tak na presun ruských jadrových zbraní na územie Bieloruska. Podobná operácia sa pritom stala prvýkrát od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Lajkuj Brainee.sk na

Hrozba, že ruský prezident Vladimir Putin použije taktické jadrové zbrane, je reálna, vyhlásil v pondelok šéf Bieleho domu Joe Biden. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. „Keď som tu pred asi dvoma rokmi hovoril o vyschýnaní rieky Colorado, každý na mňa pozeral, ako keby som bol blázon. Pozerali na mňa, ako keď som povedal, že Putin použije taktické jadrové zbrane. Je to reálne,“ povedal Biden.

Americký prezident sa tak vyjadril len pár dní po tom, čo počas víkendu označil rozhodnutie Putina umiestniť ruské taktické jadrové zbrane v Bielorusku za absolútne nezodpovedné.

Alexandr Lukašenko minulý týždeň oznámil, že jeho krajina začala prijímať dodávky ruských taktických jadrových zbraní. Tie sú podľa neho trikrát silnejšie než atómové bomby, ktoré Spojené štáty zhodili v roku 1945 na japonské mestá Hirošima a Nagasaki.

Washington sa snaží situáciu naopak upokojiť 

Rusko pritom takéto zbrane, ktoré majú krátky dolet a sú menej silné ako strategické jadrové zbrane, umiestni mimo svoje územia prvýkrát od rozpadu Sovietskeho zväzu. Spojené štáty uviedli, že nemajú v úmysle v rámci reakcie na toto konanie Ruska pozmeniť svoj postoj k strategickým jadrovým zbraniam. Washington tiež uviedol, že nevidí nijaké náznaky, že by sa Rusko pripravovalo na použitie jadrových zbraní.

image

VIDEO Boh ochraňuj kráľovnú! Bidenov prejav vyvolal pochybnosti o jeho zdraví

V máji Moskva odmietla Bidenovu kritiku týkajúcu sa jej plánu rozmiestniť jadrové zbrane v Bielorusku s tým, že USA majú v Európe rozmiestnené jadrové zbrane celé desaťročia. Rozmiestňovanie ruských jadrových zbraní pozorne sleduje i Čína, ktorá opakovane varuje pred použitím jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 01:01