Kadyrovovi sa nepáčilo, že jeho vojakom zakazujú na fronte nosenie brady a fúzov.Brainee X Canva, TASR/AP Photo, Paramount Pictures
StoryEditor

Ďalší konflikt medzi okupantmi na Ukrajine. Kadyrov si vydupkal, aby jeho muži mohli vo vojnovej zóne nosiť brady

TASR20.01.2023., 12:29h

Čečenskému vodcovi, ktorý sa zviditeľnil najmä svojou krutosťou, sa nepáčilo, že jeho mužom na fronte zakazovali nosiť brady. Rozhodol sa teda zakročiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Ramzan Kadyrov kritizoval ruského generála, jedného z lídrov, čo sa týka ruskej armádnej sily, po tom, čo vydal zákaz ruskej armáde nosiť bradu a fúzy. Opatrenie sa taktiež týkalo používania mobilov a tabletov počas bojov, informuje TASR.

image

Ukrajinská armáda zdieľala fotografie ostreľovačov. Dokážete ich na týchto záberoch nájsť?

Informáciu priniesla agentúra Reuters, podľa nej sa Kadyrov zhodol vo svojom názore s majiteľom Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenijom Prigožinom. Ten návrhy predostrené poslancom Štátnej dumy generálporučíkom Viktorom Sobolevom označil za anachronizmus a prežitok zo 60. rokov.    

Generálporučík sa v rozhovore pre spravodajský portál RBK vyjadril, že v podmienkach bojov vojaci nemajú možnosť starať sa o svoje brady náležitým spôsobom, preto treba zaviesť zákaz ich nosenia.Tvrdí, že "aj pri tej najintenzívnejšej bojovej činnosti" si vojak môže nájsť 15-20 minút na to, aby si dal do poriadku svoj vzhľad a oholil sa, čo označil za "základ vojenskej disciplíny".

image

Rusi zradili na Ukrajine detské mučiarne, z ktorých mrazí. Deti vyhladovali, znásilňovali a psychicky týrali

Čo sa zákazu používania mobilných telefónov a tabletov týka, Sobolev povedal, že dôvodom je zvýšenie ochrany a bezpečnosti samotných vojakov. "Nemôžete používať komunikačné prostriedky, ktoré z vás robia cieľ pre nepriateľa.".

Kadyrov to však vidí inak. Požiadavku na oholenie brád a fúzov považuje za "jasnú provokáciu" namierenú proti vojakom moslimského vierovyznania. Vo svojom statuse na Telegrame Kadyrov ironicky písal, že "v každom zákope je kohútik s teplou vodou, pena na holenie sa rozdáva ráno v budove kúpeľov a žiletky sa vydávajú na mesiac vopred".

Kadyrov a Prigožin, ktorých jednotky na Ukrajine pôsobia do značnej miery autonómne od ruského velenia, začali otvorenejšie kritizovať ruské vojenské vedenie na jeseň, keď jednotky ruskej armády utrpeli na Ukrajine sériu zdrvujúcich porážok.

image

Ukrajinský Banksy, ktorý žije na Slovensku: Pero je môj kalašnikov, hovorí umelec. Denne tvorí protivojnové plagáty

Správa o tom, že vo fronte na Ukrajine sa začalo viac dbať na dodržiavanie predpisov týkajúcich sa zovňajšku vojakov, sa objavila v príspevkoch viacerých ruských vojenských blogerov začiatkom tohto týždňa. Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny však existenciu takýchto zákazov poprelo.  

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:47