Ponorka TitanOceangate Expeditions/Via Reuters
StoryEditor

Čo sa vlastne stalo s ponorkou, ktorá smerovala k Titanicu? Experti hovoria o troch scenároch, len jeden dáva šancu na prežitie

Miroslav Kamody21.06.2023., 14:30h

Experti hovoria o troch scenároch, ktoré sa pravdepodobne mohli stať. Len jeden z nich je pre posádku bojujúcu o život ako-tak priaznivý.

Lajkuj Brainee.sk na

Celý svet momentálne so zatajeným dychom sleduje situáciu ohľadne stratenej ponorky, ktorá sa v nedeľu stratila počas potápačskej misie k vraku slávnej lode Titanic.

Vrak Titanicu leží na dne Atlantického oceánu asi 600 kilometrov od brehov kanadskej provincie Nový Foundland a okolo 3 800 metrov pod hladinou. Ponorka vyplávala v sobotu z kanadskej obce St John‘s. Ponor k vraku Titanicu začal v nedeľu v ranných hodinách. 

image

Varovali, že Titan môže skončiť zle, záchranári započuli búchanie. Posádke v stratenej ponorke pri Titanicu zostáva už len pár hodín

Podľa BBC na palube ponorky sú zásoby kyslíka približne na 96 hodín, ktoré sa začali odpočítavať v nedeľu o šiestej ráno. Približne o hodinu a 45 minút neskôr s ním jeho podporné plavidlo, kanadský výskumný ľadoborec Polar Prince, stratilo kontakt, uvádza APnews.

Rozbehla sa masívna pátracia akcia, pri ktorej záchranári bojujú s časom, ktorý sa im veľmi rýchlo kráti. Portál Insider sa pozrel na tri najpravdepodobnejšie scenáre, ktoré naznačujú, čo sa zrejme s ponorkou mohlo stať. A väčšina z nich neponúka príliš veľké vyhliadky na záchranu. 

1. Titan sa možno pohupuje na povrchu a čaká na nájdenie

Toto by bol „najlepší scenár“, povedal pre Insider Stefan B. Williams, profesor námornej robotiky na univerzite v Sydney, ktorého laboratórium pracuje s ponornými člnmi bez posádky. Williams povedal, že existuje možnosť, že zariadenie, ktoré Titan použil na komunikáciu so svojou podpornou loďou nejako zlyhalo a že sa už vynoril a čaká na nájdenie.

image

Ponorka Titan

TASR

„Je to možné, ale pravdepodobne by sa plavidlo na konci ponoru vynorilo podľa očakávania,“ povedal Williams. „S pribúdajúcim časom sa to ale zdá čoraz nepravdepodobnejšie.“ Plavidlá ako Titan sú zvyčajne navrhnuté tak, aby buď spúšťali závažia, alebo automaticky nafukovali plaváky, aby ich priviedli späť na hladinu, ak sa niečo pokazí, dodal Williams.

Vyslúžilý zadný admirál námorníctva Chris Parry pre Sky News však podotkol, že ak by sa plavidlo dostalo na povrch, „už by bolo nájdené.“ Ponor ponorky Titan zvyčajne trvá približne osem hodín vrátane zostupu a výstupu, uvádza webová stránka OceanGate.

Americká pobrežná stráž už prehľadala oblasť veľkú približne ako Banskobystrický a Trenčiansky kraj dokopy, no bez šťastného konca, uvádza CNN.

image

Bohatí Pakistanci ale aj veterán námorníctva. Týchto päť ľudí bojuje o život v stratenej ponorke pri Titanicu

2. Ponorka utrpela „katastrofickú implóziu“

Ak sa ponorka nevynorila späť na hladinu, pravdepodobne došlo ku „katastrofickej poruche“, myslí si Williams. Tá môže byť spôsobená únikom alebo výpadkom napájania. Existuje tiež šanca, že malý požiar spôsobený elektrickým skratom mohol ohroziť elektronické systémy vozidla, ktoré sa používajú na navigáciu a riadenie, uviedol Williams v blogovom príspevku.

Najhorším scenárom je, že došlo k prerazeniu tlakového trupu, čo viedlo ku „katastrofickej implózii“, povedal Williams. „Stalo by sa to pomerne rýchlo a šanca na prežitie by bola malá,“ dodal. 

3. Zamotala sa do trosiek Titanicu

Dvaja experti uviedli, že ďalším pravdepodobným scenárom je, že Titan sa mohol zamotať do trosiek Titanicu, ktorý leží asi 3 800 metrov pod vodou. Podľa webovej stránky OceanGate dokáže Titan, ktorý je poháňaný elektrickými motormi, prepraviť päť ľudí ešte o niečo hlbšie.

image

Ponorka Titan

Stephane Lesbats - Ifremer/Via Reuters

Frank Owen, dôstojník kráľovského austrálskeho námorníctva na dôchodku a projektový riaditeľ pre únik a záchranu ponoriek, pre The Guardian povedal, že miesto na dne oceánu „je obklopené troskami z katastrofy spred viac ako storočia“. „Všade sú jeho časti. Je to nebezpečné,“ doplnil. 

Na druhú stranu, stále nie je jasné, či sa ponorka vôbec dostala priamo k vraku. Kdekoľvek sa však pod vodou nachádza, záchrana z oceánskeho dna by bola veľmi ťažká, povedal pre The Guardian Alistair Greig, profesor námorného inžinierstva na University College London.

„Je veľmi málo plavidiel, ktoré sa dokážu dostať tak hlboko, a určite nie potápači,“ povedal. Williams dodal, že pre záchranný tím môže byť ťažké dokonca ponorenú loď z povrchu spozorovať, pretože jej sonary by ju nedokázali vybrať z trosiek a nerovného terénu na morskom dne.

image

Stratená ponorka: Kyslík má posádka do štvrtka, a zo sumy, ktorú zaplatili za lístok k Titanicu, sa ti zatočí hlava

Ak žijú, bojujú o každú sekundu

Nech už sú okolnosti zmiznutia Titanu akékoľvek, niet pochýb o tom, že ak je plavidlo stále neporušené a jeho pasažieri sú stále nažive, tí, ktorí sú uväznení vo vnútri, sa snažia prežiť v „dosť drsnom prostredí“, povedal Williams pre Insider. 

Bez systémov na podporu života by ponorka mohla byť veľmi studená - teplota vody vonku je takmer mrazivá, povedal Williams. Cestujúci si na ponorku zvyčajne berú iba sendvič a fľašu vody a na palube nie sú žiadne toalety, povedal David Pogue, vedecký novinár, ktorý bol na ponorke minulý rok, v rozhovore pre NewsNation. 

image

Ponorka Titan

TASR

David Gallo, hlavný poradca pre strategické iniciatívy v RMS Titanic, povedal CNN, že klesajúca hladina kyslíka a boj s chladom sú v tomto bode hlavnými obavami o bezpečnosť cestujúcich.

„Voda je veľmi hlboká,“ povedal Gallo. „Je to ako návšteva inej planéty. Nie je to tak, ako si to ľudia myslia. Nie je tam svetlo, len chladné prostredie a vysoký tlak.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 11:06