Titanic odkrýva svoje zabudnuté poklady.Twitter/thehistoryu/
StoryEditor

Titanic odkrýva svoje zabudnuté poklady. Po sto rokoch objavili vzácny náhrdelník zo zuba legendárneho žraloka

Michal Čiernik03.06.2023., 11:00h

Jedinečný zlatý náhrdelník vyrobený zo zuba prehistorického tvora bol identifikovaný na záberoch urobených počas poslednej expedície.

Lajkuj Brainee.sk na

Ohromujúci artefakt bol identifikovaný na záberoch, ktoré vlani v lete urobila firma Magellan Ltd so sídlom na Guernsey. Zábery boli natočené počas snahy zachytiť prvé digitálne skeny stroskotanej lode.

Ďalšie predmety obklopujúce náhrdelník neboli identifikované, hoci sa zdá, že by mohlo ísť o ďalšie šperky. Spoločnosť Magellan Ltd, ktorá spolupracuje s Atlantic Productions na dokumente o minuloročnej expedícii, má však zakázané získavať vzorky z morského dna, uvádza Daily Mail.

3D rekonštrukcia vraku pomocou 700-tisíc snímok

Magellan Ltd poslal ponorky, aby preskúmali všetky časti vraku, ktorý leží asi štyri kilometre pod hladinou severného Atlantického oceánu, približne 650 kilometrov od pobrežia Newfoundlandu v Kanade. Plavidlá počas 200 hodín zhotovili 700-tisíc snímok z každého uhla lode, aby vytvorili dokonalú 3D rekonštrukciu.

image

Plavidlá počas 200 hodín zhotovili 700-tisíc snímok z každého uhla lode, aby vytvorili dokonalú 3D rekonštrukciu.

Twitter/theonion/

Po preskúmaní záberov si spoločnosť všimla charakteristický tvar žraločieho zuba a pri bližšom skúmaní zistila, že ide o náhrdelník. Richard Parkinson, riaditeľ Magellan, opísal nález ako „úžasný, krásny a úchvatný“. „Našli sme zub megalodona, z ktorého je vyrobený náhrdelník. Je to neuveriteľné, je to úplne neuveriteľné,“ povedal pre ITV News. 

Ako spoločnosť Magellan dokázala identifikovať zub v náhrdelníku ako zub megalodona však nie je úplne jasné. Catalina Pimiento, paleontologička z univerzity Swansea, ktorá sa špecializuje na žraloky, povedala, že je ťažké povedať, či ide naozaj o prehistorický zub bez bližšieho skúmania. „Kvôli nízkej kvalite obrazu je to naozaj ťažké potvrdiť,“ prezradila.

Pomocou umelej inteligencie chcú nájsť pôvodných majiteľov pokladov

Rovnako ako pri tisícoch osobných veciach vo vraku, pôvodný majiteľ náhrdelníka je neznámy, hoci pravdepodobne išlo o pasažiera prvej triedy. Magellan teraz plánuje použiť umelú inteligenciu na identifikáciu majiteľov náhrdelníka a iných predmetov a následne kontaktovať potomkov 2200 ľudí, ktorí boli na palube Titanicu, keď sa potopil.

AI bude študovať zábery pasažierov, pričom sa zameria na ich tváre a oblečenie, ktoré mali na sebe, keď nastúpili na loď, niekoľko dní predtým, ako Titanic večer 14. apríla 1912 narazil na ľadovec.

Viac ako 1500 mŕtvych

Výletná loď sa rozlomila na polovicu v ranných hodinách 15. apríla 1912. Teraz sú jej dve časti lode od seba vzdialené takmer 800 metrov na dne oceánu. Obe polovice obklopuje pole trosiek pozostávajúce z kúskov kovu, nábytku, topánok a dokonca aj neotvorených fliaš šampanského, čo potvrdil spomínaný posledný detailný prieskum.

image

Zaplavené dediny, mŕtve telá, ale aj archeologické klenoty. Klesajúce hladiny odhaľujú po celom svete tajomstvá

Od objavenia Titanicu v roku 1985 boli z trosiek privezené na pevninu tisíce predmetov, ale teraz v tom súkromným firmám bráni dohoda medzi Spojeným kráľovstvom a USA. Americká firma na záchranu vrakov RMS Titanic Inc je momentálne jediným subjektom, ktorý je legálne oprávnený vyťahovať predmety z vraku Titanicu.

Odhaduje sa, že pri potopení luxusnej zaoceánskej lode zahynulo 1 517 z 2 224 ľudí na palube.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 11:02