Putinove tajné tunelyTASR/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Business Insider
StoryEditor

Bezpečnosť na ruský spôsob. Plány Putinovho tajného bunkra pod gigantickým palácom boli roky voľne dostupné na internete

Miroslav Kamody19.05.2023., 11:00h

Vladimir Putin sa pripravuje na najhoršie. Ako ruský prezident si však môže dovoliť čakať na apokalypsu v dokonalom luxuse. Pod gigantickým palácom má vybudované tunely, ktoré zrejme prežijú aj výbuch bomby.

Lajkuj Brainee.sk na

V roku 2021 zverejnili ľudia okolo dlhodobo väzneného kritika Putinovho režimu Alexeja Navaľného informácie a fotografie o gigantickom komplexe, ktorý má patriť ruskému prezidentovi. Nové informácie portálu Insider teraz ukazujú, že podzemie tohto luxusného paláca je ešte zaujímavejšie ako samotná stavba.

Luxusná vila má 17 650 metrov štvorcových a ukrýva v sebe vlastný kostol, vínnu pivnicu, kasíno, salónik s vodnými fajkami a striptérskou tyčou, arborétum či klzisko na hokejové zápasy, ktorých sa Putin osobne zúčastňuje priamo na ľade.

image

Ďalší nevydarený atentát na Putina? Nebol zranený a pracuje v plnej sile, uviedol Kremeľ

Prepracované podzemie

Aj v prípade tohto paláca sa však naplno ukazuje Putinova paranoja. Od civilizácie ho oddeľuje 17-tisíc akrov lesa, nad ktorým je zriadená špeciálna bezletová zóna. Jednu vec však bezpečnostné zložky okolo Putina ukryť nedokázali - plány dvoch prepracovaných tunelov pod sídlom.

Dostať sa k nim pritom nebolo vôbec ťažké - nachádzali sa priamo na ruskej webovej stránke spoločnosti, ktorá sa rada prezentovala svojou prácou. Išlo o dnes už neexistujúceho dodávateľa Metro Style, pričom na webe mali plány od roku 2010 do roku 2016.

Ide o dva samostatné tunely spojené výťahom, ktorý klesá zhruba 50 metrov pod povrch. Architektonické plány ukazujú, že tunely obalené hrubým betónom sú zásobované dostatkom čerstvej vody, vetraním a rozsiahlymi káblami na podporu VIP obyvateľov na niekoľko dní alebo týždňov.

Všetky druhy bezpečnosti a ochrany

„Putin má veľké obavy z toho, že je nie úplne legitímnym vodcom Ruska,” povedal Michael C. Kimmage, bývalý predstaviteľ ministerstva zahraničia, ktorý pracoval na politike Ruska a Ukrajiny. „Takže vediac, že ​​jeho legitimita nie je úplne zabezpečená voľbami, bude sa snažiť maximalizovať svoju osobnú bezpečnosť prostredníctvom komplexu dobre chránených osobných rezidencií.”

Samotné východy z tunelov sú viditeľné aj z pláže tesne pod palácovým komplexom. „Toto nastavenie tunela má všetky druhy bezpečnosti a ochrany,” povedal pre Insider Thaddeus Gabryszewski, stavebný inžinier oboznámený s obrannými štruktúrami, ktorý si plány prezrel.

image

Expert na Rusko: Putin je čoraz paranoidnejší, bojí sa atentátov a stále viac sa podobá Hitlerovi

Bunkre má každý, no je tu jeden veľký rozdiel

Ako dodal, v tuneloch je požiarny systém, voda aj kanalizácia. „Toto je určené na to, aby niekto prežil alebo unikol. Tieto obrázky ale nie sú plány. Sú bližšie k architektonickým kresbám. Ukazujú vám zámer, priebeh a predpoklad týchto priestorov,” vysvetlil ďalej.

Je nutné dodať, že všetci lídri jadrových štátov majú plány na extrémne nepredvídané udalosti. Aj americký prezident má núdzový bunker pod Bielym domov a v Mount Weather vo Virgínii.

Na rozdiel od Spojených štátov je však Putinov čiernomorský komplex financovaný z vlastných peňazí a zostáva v súkromnom vlastníctve. Zdá sa, že jeho zámerom nie je ani tak zabezpečiť kontinuitu politického systému, ako skôr prežitie jedného jednotlivca.

Z plánov nevieme vyčítať všetko

Dva tunely sú 40 a 60 metrov dlhé a šesť metrov široké, takže vytvárajú približne 600 metrov štvorcových potenciálneho obytného priestoru, ktorý nesie známky odolnosti proti výbuchu. Podľa Gabryszewskiho však ich odolnosť záleží od vystuženia betónových skruží a materiálu na vyplnenie okolia. Tieto údaje sa však z plánov vyčítať nedajú.

Vidieť však môžeme niekoľko znakov, ktoré naznačujú, že Putin sa pri výstavbe pripravoval na najhoršie scenáre. Ide napríklad o šestnásť hrubých káblových stojanov určených pre inštalačné káble, ktoré sú schopné viesť elektrinu, osvetlenie a kábel z optických vlákien potrebných pre veliteľské stanovište.

image

Ďalší nevydarený atentát na Putina? Nebol zranený a pracuje v plnej sile, uviedol Kremeľ

Objem vedenia spodného tunelu je zase omnoho väčší, než je potrebné na prevádzku vlastných systémov tunela. Namiesto toho, aby slúžili len ako únikové chodby, jeden z účelov tunelov sa javí ako akási núdzová miecha pre celý palácový komplex.

Kremeľ mlčí

Výrezový diagram znázorňujúci interiér výťahovej šachty spájajúcej dva tunely ukazuje šesť samostatných ventilačných šachiet určených na privádzanie čerstvého alebo filtrovaného vzduchu k obyvateľom tunela.

Viaceré vetracie šachty a dva oddelené tunely mohli byť navrhnuté s ohľadom na chemický útok, vrstvenie prebytkov, ktoré sťažujú úplné obmedzenie prívodu čistého vzduchu do paláca; viacnásobné káblové vedenia by mohli slúžiť na podobné účely.

image

Putin má minimálne troch dvojníkov, tvrdí šéf ukrajinskej spravodajskej služby

Dva samostatné portály na svahu „vytvárajú sekundárnu a terciárnu zálohu na vetranie,“ povedal Gabryszewski. „Ak dôjde k nejakému útoku, Putin má dva zdroje prívodu vzduchu, jeden vysoký a jeden nízky.“

Samotná spoločnosť, ktorá v priebehu rokov získala Metro Style, rovnako tak ani hlavný hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na komentár k tunelom nereagovali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:31