Všeruské dôstojnícke zhromaždenie navrhlo za kandidáta na prezidenta svojho lídra. Youtube/ Иван Отраковский/
StoryEditor

Putin má vyzývateľa. Chce zatočiť s nepriateľmi národa a prezidenta premenovať na najvyššieho vládcu

dtt30.04.2023., 11:00h

Rusko má nového uchádzača o funkcii šéfa Kremľa. Ide o bývalého kapitána ruského námorníctva Ivana Otrakovského, ktorý je zakladateľom ortodoxného hnutia Svätá Rus.

Lajkuj Brainee.sk na

„Súčasná vláda krajiny je protiľudová. Úradníci a podnikatelia pijú krv ruskému ľudu aj armáde,“ vyhlásil Ivan Otrakovský pri oznámení svojej kandidatúry, uvádza sa na denník iDnes.cz. O tom, či bude hlavou štátu naďalej Vladimír Putin alebo niekto ďalší, by mali Rusi rozhodovať budúci rok v marci. 

Otrakovského ako kandidáta na post prezidenta navrhlo Všeruské dôstojnícke zhromaždenie. Organizácia, ktorá združuje veteránov i súčasných zamestnancov armády, je známa kritikou Kremľa aj súčasného vojenského velenia.

image

Divoké fámy z uniknutých dokumentov Pentagónu. Patrušev a Gerasimov mali sabotovať vojnu, kým mal byť Putin na chemoterapii

Prerušiť kontakt so svetom

Otrakovskij kandidatúru oznámil na videu, kde okolo neho stojí mnoho mužov v uniformách. „Chcem sa usilovať o vytvorenie sociálne spravodlivého štátu,“ vyhlásil podľa severu Focus.

K bodom Otrakovského programu patrí napríklad prerušenie diplomatických vzťahov so „všetkými nepriateľskými krajinami“. Veterán by si tiež prial odstúpenie Ruska od všetkých „zotročujúcich medzinárodných obchodných dohôd“ a odstránenie eura aj dolára z ruského trhu. Rusi by tieto peniaze nesmeli vlastniť. Mať by mohli len národnú menu, ktorú by veterán chcel posilniť.

Samozrejmosťou je rozvoj školstva, lekárstva i poľnohospodárstva. V pláne je tiež zrušenie nepopulárnej dôchodkovej reformy alebo premenovanie prezidenta na „najvyššieho vládcu“ a ústavy krajiny na „ruskú pravdu“.

Populáciu zvýšiť na miliardu

Štyridsaťsedemročný Otrakovskij a jeho spojenci by tiež radi „očistili“ ruskú spoločnosť od „nepriateľov a zradcov“, vyvlastnili majetok oligarchov, ktorí podľa nich „v 90. rokoch ťažili z bohatstva ľudu“, a úplne zastavili prisťahovalectvo. Zároveň však chcú zvýšiť ruskú populáciu na miliardu.

„Zhromaždenie je presvedčené, že ak sa v Ruskej federácii dostane k moci normálny ruský dôstojník, čaká na všetkých obyvateľov krajiny šťastie,“ vyhlásil na videu Vladimír Kvačkov, penzionovaný plukovník ruského generálneho štábu.

image

Bývalý šéf kontrarozviedky CIA o Putinovi: Je to chodiaca mŕtvola, znechutil ruských vojenských vodcov

Otrakovského hnutie Svätá Rus, ktoré založil v roku 2012, má silné väzby na ruskú pravoslávnu cirkev a organizuje hliadky na ochranu jej majetku pred vandalizmom. „Nastal čas pripomenúť všetkým odpadlíkom, že je to naša krajina a my zakazujeme rúhavé či urážlivé činy a slová proti pravoslávnemu náboženstvu,“ vyhlásil vtedy Otrakovskij.

Dobrovoľné hliadkové oddiely Svätej Rusi sa zameriavajú na ľudí urážajúcich Boha či pravoslávnych kňazov. Páchateľa takýchto činov hlásia polícii.

Putin doteraz oficiálne neoznámil, či bude na post šéfa Kremľa znova kandidovať. Denník Kommersant pripomína, že s možnosťou Putinovho znovuzvolenia počíta novelizácia ústavy, schválená v roku 2020 v referende. Budúce prezidentské voľby by sa mali konať 17. marca 2024. Podľa denníka začali v Kremli prípravy na voľby v januári.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 22:56