Vladimir PutinTASR/AP
StoryEditor

Expert na Rusko: Putin je čoraz paranoidnejší, bojí sa atentátov a stále viac sa podobá Hitlerovi

Lukáš Kovalčík21.05.2022., 15:26h

Osobné zapojenie do plánovania vojenských operácií, domáce väzenie pre poradcov či používanie ochutnávačov jedla, ktorí ho majú chrániť pred potencionálnou otravou. Nie, reč nie je o Adolfovi Hitlerovi na konci druhej svetovej vojny, ale o ruskom vodcovi Vladimirovi Putinovi.

Lajkuj Brainee.sk na

Putin bol vždy opatrný ohľadom svojej bezpečnosti, no keďže sa vojna, ktorú Rusko vedie na Ukrajine nevyvíja podľa jeho predstáv, vyzerá to, že je ešte paranoidnejší, než kedykoľvek predtým.

Hovorí sa, že kvôli svojim obavám, že bude zavraždený, chodí do svojej kremeľskej kancelárie len zriedka a jeho správanie sa stalo podobným správaniu Adolfa Hitlera v roku 1945.

Strach a paranoja

„Putin už pravidelne nechodí do Kremľa a do svojej kancelárie, pretože teraz radšej pracuje z kaštieľa vo svojom letnom sídle Novo-Ogaryovo, západne od Moskvy,“ hovorí pre Daily Mail profesor londýnskej školy slovanských a východoeurópskych štúdií, a expert na Rusko Mark Galeotti.

image

Bývalý žoldnier Vagnerovcov otvorene o Putinovi: Je uzavretý vo vlastnom svete, Rusko prehrá

„Má svojich zamestnancov, svojich bodyguardov, svoj tím ochutnávačov jedál,a nejaví žiadne známky toho, že by chcel zmeniť status quo," tvrdí profesor.

Odborník tvrdí, že jeho ľudia tam za ním prichádzajú, ak a kedy ich chce vidieť. A stále viac skôr neprichádzajú. Mark Galeotti v tom vidí paralely medzi ruským vodcom a Hitlerom v roku 1945, keď sa proti nemu obrátila vojna, ktorú rozpútal.

image

Adolf Hitler

Twitter/Encyclopaedia Britannica

„Samozrejme, Putinovi nepriatelia nie sú pred bránami Moskvy ako Hitlerovi v Berlíne, no existujú spojitosti v odmietnutí oboch vodcov počúvať rady a ich trvaní na mikroriadení vojenských manévrov napriek tomu, že na to nemajú skúsenosti,“ hovorí odborník.

Podobnosti s Hitlerom

Putinova neistota podľa neho znamená, že neverí internetu, a tak pri informovaní uprednostňuje papierové dokumenty. Počas bežného dňa dostáva správy od armády, po ktorých nasledujú správy od spravodajskej služby SFV, ktoré mu poskytujú aktuálne informácie o udalostiach vo svete.

Potom dostáva správu od FSB, federálnej bezpečnostnej služby, o udalostiach v Rusku a nakoniec je informovaný o tom, čo sa deje s ruskými oligarchami.

Profesor Galeotti hovorí, že Putin teraz uprednostňuje rozhovory s ľuďmi prostredníctvom videohovoru, a nie tvárou v tvár, čo pripisuje schopnosti zrušiť ich, keď sa mu nepáči, čo hovoria.

Uvádza nedávny príklad, keď stopol šéfku ruskej centrálnej banky Elviru Nabiullinovú, keď mu povedala, „že táto vojna splachuje ekonomiku do kanalizácie". Putin vtedy prerušil rozhovor, píše denník The Mirror

 „Putin trávi veľa času sám, dumá nad vojnou a premýšľa o stratégii priamo na mieste, čo je pre Rusko alarmujúce, pretože história nám hovorí, že toto je presný opak toho, čo by mal robiť,"  tvrdí Galeotti.

Putin podľa neho nemá absolútne žiadne zmysluplné vojenské skúsenosti, napriek tomu (ako mnohí politici) nedokáže prejsť okolo tanku alebo bojového lietadla bez toho, aby sa neodfotil.

A v Putinových pokusoch riadiť ruskú armádu, vídí priame paralely s Hitlerom v 2. svetovej vojne: „Až do konca vo svojom bunkri pod ulicami Berlína mikroriadil svoje jednotky.“

Ruská invázia na Ukrajinu očividne neprebieha podľa plánov Kremľu, a je sprevádzaná vysokými vojenskými stratami. Vinu podľa Galeottiho nesie Putin, pretože „zle používa armádu".

O tom, že je pravdepodobne chorý, napovedá aj kontrast medzi „starým šviháckym Putinom" a chatrným vodcom na oslavách Dňa víťazstva.

Galeotti si myslí, že ruský vodca bol kedysi výborný taktik, no momentálne pôsobí nahnevane a emotívne, „čo zanecháva veľmi neistý obraz o tom, čo sa stane na Ukrajine a o Putinovej vlastnej budúcnosti".

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:23