Výbuch nad Kremľom.Twitter/geoconfirmed/
StoryEditor

Ďalší nevydarený atentát na Putina? Nebol zranený a pracuje v plnej sile, uviedol Kremeľ

ČTKjhr04.05.2023., 10:00h

Rusko obvinilo Ukrajinu z pokusu o atentát na prezidenta Vladimíra Putina.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa ruských médií Kyjev vyslal na Putinovu rezidenciu dron. Ukrajina odmieta, že by s údajným incidentom mala niečo spoločné. „Dve bezpilotné lietadlá mierili na Kremeľ. Vďaka krokom podniknutým armádnymi a tajnými službami a vďaka použitiu radarových a detekčných systémov boli prístroje vyradené z prevádzky,“ cituje agentúra TASS z vyhlásenia Kremľa. Nikto údajne nebol zranený a budovy Kremľa neutrpeli žiadne materiálne škody, uvádza iDnes.cz.

„Prezident Ruskej federácie nebol v dôsledku teroristického činu zranený. Jeho pracovný rozvrh sa nezmenil a pokračuje ako obvykle,“ stojí v oficiálnej tlačovej správe tlačového oddelenia Kremľa.

Podľa prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova Putin nebol v čase údajného útoku v Kremli. Prezident momentálne pracuje na svojom vidieckom sídle Novo-Ogarjovo, ktoré sa nachádza mimo Moskvy.

Ukrajina sa dištancuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprel, že by Ukrajina poslala drony na moskovský Kremeľ, sídlo ruského prezidenta Vladimíra Putina. „Bojujeme na svojom území, neútočíme na Putina alebo Moskvu,“ povedal podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii v Helsinkách.  Na otázku, prečo Rusko z nočného útoku obviňuje Ukrajinu, potom Zelenskyj odpovedal, že podľa neho musí Putin nejako motivovať ruských občanov.

image

Atentát na Putina. Bezpilotné lietadlo plné výbušnin spadlo v blízkosti továrne, ktorú mal navštíviť ruský prezident

Podobne sa už o niečo skôr vyjadril poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. „Ukrajina samozrejme nemá nič spoločné s útokmi dronov na Kremli. Neútočíme na Kremeľ, pretože to v prvom rade nerieši žiadne vojenské úlohy,“ povedal Podoljak.

Možný útok pod falošnou vlajkou

„O týchto správach vieme, ale v tejto chvíli nemôžeme potvrdiť ich pravosť,“ povedala novinárom hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Na otázku novinárov, či mohlo ísť o ruskú operáciu pod falošnou vlajkou, odpovedala, že na takéto závery je príliš skoro, ale „Rusko sa takých vecí historicky dopúšťalo“.

Neoverené videá šírené na sociálnych sieťach ukazujú dym stúpajúci z Kremľa. Niektorí používatelia tvrdia, že záznamy boli zhotovené okolo tretej hodiny ráno.

Podľa svedkov sa v blízkosti Kremľa ozvala rana podobná zvuku hromu. Na oblohe boli podľa nich okrem toho vidieť iskry. Záblesky nad Kremľom sú vidieť aj na ďalšom videu šíriacom sa na sociálnych sieťach.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:26