Záber z filmu Vlk z Wall StreetUniversal Pictures
StoryEditor

Polícia rozbila gang inšpirovaný filmom Vlk z Wall Street. Viedol ho Čech, v priebehu rokov okradli ľudí o milióny

TASR08.03.2023., 10:30h

Brazílska polícia v utorok oznámila, že v spolupráci s portugalskou pobočkou Interpolu zlikvidovala zločineckú firmu, ktorá z Lisabonu tisíce Brazílčanov pripravila o peniaze.

Lajkuj Brainee.sk na

Český štátny príslušník si podľa polície v Lisabone otvoril call centrum a zamestnal stovky Brazílčanov žijúcich v Portugalsku. Ich úlohou bolo telefonovať ľuďom v Brazílii a presviedčať ich, aby kupovali akcie.

Peniaze, ktoré investovali, skončili na účte spoločnosti. Obetiam podvodu bolo povedané, že o ne na trhu prišli. Následne ich volajúci nabádali k ďalším investíciám s tým, že ušlú finančnú stratu tak vykryjú, priblížil policajný šéf Eric Sallum.

image

Peňaženka je Boh, kričal manažér. Bývalý zamestnanec Vlk z Wall Street opisuje, ako práca v slávnej firme skutočne vyzerala

Milióny a tisíce oklamaných

„Nové investície (im) tiež priniesli straty, nabaľovalo sa to ako snehová guľa,” dodal. Podľa vyšetrovania zločinecká skupina fungovala prinajmenšom štyri roky, zarobila milióny brazílskych realov a oklamala tisíce ľudí. Mnohí prišli o celoživotné úspory.

Zatknutých bolo šesť lídrov nelegálnej siete, ktorí čelia obvineniam z podvodu a prania špinavých peňazí. Úrady im zmrazili bankové účty. Zrušených bolo aj niekoľko súvisiacich falošných webstránok.

Ako z filmu

Atmosféra v call centre napodobňovala podľa vyjadrenia polície film Vlk z Wall Street z roku 2013 založený na memoároch burzového makléra Jordana Belforta. V 90. rokoch minulého storočia za defraudáciu skončil vo väzení.

Pracovníci call centra boli vyzývaní, aby si film pozreli a snažili sa potom pri práci napodobňovať hlavnú postavu, Jordana, ktorého stvárnil Leonardo Di Caprio. „Motto tejto spoločnosti bolo: Myslite na seba a svoje rodiny, zabudnite na obete,” dodal policajný šéf Sallum.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:21