Stretol/a si sa už s pojmom nepotizmus? Rodinkárstvo v umení je nielenže toxické, ale ho aj ničí a ochudobňuje o diverzitu.Brainee X Canva/
StoryEditor

Biznis a miliardy dolárov. Hollywood ovláda zopár konkrétnych rodín, poznáš ich aj ty

mor10.02.2023., 11:00h

Svet nám hovorí snaž sa, buď najlepší a získaš všetko, po čom túžiš. Je to ale naozaj tak? V prípade, že by si chcel byť hollywoodskou hviezdou a nemal by si to správne priezvisko, asi ťažko.

Lajkuj Brainee.sk na

Hollywood bol vybudovaný na dynastiách – od Warner Brothers a Barrymoreovcov až po Fondasovcov a Coppolovcov. Tieto mená sa teda aj najčastejšie mihajú na titulkoch počas rôznych filmov.

A ako inak, vďaka internetu sa z týchto dynastií stala takmer rovnaká posadnutosť ako z britskej kráľovskej rodiny. Ľudia obsesívne sledujú deti slávnych rodičov, ktoré pokračujú v ich vychodených chodníčkoch. Magazín Vulture o tom napísal rozsiahlejší článok, v ktorom tento fenomén bližšie rozobrali. Zoznám sa s nepotizmom, teda rodinkárstvom.

image

Andrew Tate sa chvastal autami, provokoval Gretu Thunberg. Tá ho zotrela tweetom o jeho penise

Vulture dokonca celý rok 2022 vyhlásil za rok „nepo-baby“, teda rok deciek, ktoré získali kariéru vďaka protekcii svojej rodiny. Zároveň zverejnili aj zoznam celebrít, ktoré sa na svoj privilegovaný post dostali vďaka rodinkárstvu. 

Decká slávnych rodičov pritom robia všetko možné. Hrajú vo filmoch, produkujú hudbu, predávajú kozmetiku, rôzne doplnky alebo majú vlastnú značku cukroviniek. Niekedy aj všetko naraz, ako napríklad syn Davida a Victorie Backhamovcov Brooklyn - ten sa venoval fotografii, chvíľu bol barmanom, ale aj modelom či šéfkuchárom. 

A ako mu to šlo? Úprimne... nemusíš mať fotografické kurzy ani školy na to, aby si na prvý pohľad vedel povedať, že to, čo Brooklyn nafotil, má v angličtine výstižné označenie „trash“ (odpad). Jediné povolanie, ktoré mu ide, je zjavne povolanie-syn Davida Beckhama.

V Európe medzi najznámejšie nepo-baby patrí francúzska dynastia Gainsbourgovcov, ktorá má monopol na zábavný priemysel, výrazná je najmä dcéra Sergea Gainsbourga Jane Birkin, venuje sa spevu a herectvu. Ďalej je to švédsky herec Alexander Skarsgård, syn hercov Stellana a My. Alebo talianska modelka a herečka Deva Cassel, dcéra hercov Vincenta Cassela a Monicy Belluci. 

Nepo-babys sa cítia ukrivdené

Po tom, čo magazín Vulture uverejnil svoju reportáž, sa viaceré slávne decká rozhorčili a zaplavili svet svojimi nasrdenými reakciami. Jamie Lee Curtis, dcéra hercov Tonyho Curtisa a Janet Leight, ktorá si vyslúžila prezývku OG nepo-baby, sa vyjadrila, že Vulture článok napísal len preto, „aby sa pokúsil zmenšiť našu slávu, očierniť a ublížiť nám“.

image

Slováci na TikToku. Títo influenceri sú na populárnej platforme absolútnymi lídrami

Kate Hudson, dcéra hercov Goldie Hawnovej a Kurta Russella, sa pre The Independent vyjadrila, že si o nepotizme myslí, že je rozšírenejší skôr v iných odvetviach a že talent predsa prevyšuje to, akí sú rodičia (Brooklyn Beckaham by jej určite zatlieskal a možno aj spravil parádnu fotku). „Je mi jedno, odkiaľ pochádzate alebo aký je váš vzťah k podnikaniu - jednoducho, ak tvrdo pracujete a dáte to, nezáleží na tom, odkiaľ pochádzate“ napísala v Tweete

Hudobníčka a herečka Lily Allen, dcéra herca z Trainspottingu Keitha Allena a filmovej producentky Alison Owen, sa ironicky označovala za „hlavnú ochrankyňu nepo-babys“ po tom, čo na Twitteri napísala, že ľudia by sa mali skôr obávať nepotizmu v právnych firmách, bankách a politike. „Hovorme radšej o dôsledkoch v skutočnom svete a o okrádaní ľudí o príležitosti.“

 

 

 

Dobré umenie je rozmanité

Diskusie na túto tému na internete začali vŕtať naozaj hlboko. Ľudia sa dostali k zaujímavej myšlienke či skôr otázke: Je to naozaj tak - tvrdo makaj, zarábaj a svet si tvoju drinu určite všimne, vyzdvihne a ocení? Skutočnosť je taká, že oveľa väčšmi záleží na tom, v akej sociálno-ekonomickej triede sa narodíš, kde vyrastáš a akej si rasy - toto všetko ovplyvňuje úspech v ktoromkoľvek odvetví (a najmä v umení) viac než talent a drina. 

Bez prieskumov sa ďalej nepohneme - máme na to aj dôkazy. Prieskum, ktorý sa robil v Spojenom kráľovstve, skúmal, aké percento umelcov a umelkýň pochádza z robotníckej triedy. Zistilo sa, že od 70. rokov sa toto percento znížilo o viac než polovicu. Konkrétne len 7,9 percent mladých kreatívnych ľudí pochádza z rodín robotníckej triedy.

Britská sociologická asociácia vo svojom stanovisku k prieskumu píše, že pre ľudí z robotníckej triedy je čoraz ťažšie presadiť sa v umení, čísla vypovedajú aj o tom, že britská robotnícka vrstva má čoraz zmenšujúcu sa spoločenskú úroveň a rolu.

image

Som socialistka aj katolíčka, mám čo ukázať. Pornohviezda chce byť guvernérkou

Proletári všetkých zemí... 

Vo svete našťastie vznikajú iniciatívy, ktoré sa zapríčiňujú o to, aby ľudia z robotníckej vrstvy mali väčšiu šancu na to, presadiť sa v umení a kultúre. 

V odvážnom a široko kritizovanom kroku britská vláda začiatkom tohto roka oznámila, že presunie financovanie kultúry na ďalšie tri roky na podporu organizácií v regionálnych centrách a nie v okolí hlavného mesta.  A v novembri voliči v americkom štáte Kalifornia – domove Hollywoodu – drvivou väčšinou hlasovali za vloženie ďalšej miliardy dolárov (941 miliónov eur) do verejného umeleckého vzdelávania v celom štáte, najmä v chudobných štvrtiach.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:49