Príznaky dlhodobého covidu by mali po roku u väčšinu ľudí odznieť.Unsplash/mufid Majnun/
StoryEditor

Dobrá správa pre ľudí trpiacich dlhým covidom. Štúdia z Izraela im prináša nádej

iDnes.cz13.01.2023., 11:00h

Väčšina príznakov takzvaného dlhého covidu u ľudí, ktorí prekonali miernu formu nákazy, zmizne do jedného roka. Vyplynulo to z rozsiahlej izraelskej štúdie.

Lajkuj Brainee.sk na

Dlhotrvajúce zdravotné komplikácie v nadväznosti na ochorenie vyvolané covidom-19 postihli len v Európe najmenej 17 miliónov ľudí. Izraelskí vedci analyzovali zdravotné záznamy takmer dvoch miliónov ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí mali pozitívny test na covid v období od marca 2020 do októbra 2021, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Európu sa šíri nový variant koronavírusu, čoskoro bude dominovať. Máme sa obávať návratu protipandemických opatrení?

Výsledky tak zahŕňajú predchádzajúce varianty ochorenia vrátane variantu delta, ale nie variant omikron. Štúdia tvrdí, že príznaky sa u týchto ľudí pritom objavovali aj dlhé mesiace od chvíle, čo sa z choroby v rokoch 2020 a 2021 zotavili. Vyplýva to z odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

K najčastejšie uvádzaným príznakom takzvaného dlhého covidu patrí extrémna únava, strata čuchu, dýchavičnosť a bolesti svalov. Množstvo detailov ale zostáva nejasných, vrátane toho, ako takýto stav môže dlho trvať.

Príznaky nie sú dlhodobé

Experti preskúmali záznamy, ktoré im poskytla izraelská poisťovňa Maccabi Healthcare Services, a zamerali sa na viac ako 70 rôznych príznakov, ktoré bývajú spájané s dlhým covidom. Vylúčili pacientov, ktorí mali vážnejšie ochorenie vrátane tých, ktorí boli hospitalizovaní. U nich totiž už predchádzajúci výskum naznačil vyššie riziko takzvaného dlhého covidu.

image

Svet je v pozore. Objavilo sa neznáme ochorenie X, podľa WHO môže spôsobiť medzinárodnú epidémiu

V miernych prípadoch nákazy štúdia zistila, že existuje zvýšené riziko pre vznik niekoľkých príznakov dlhého covidu. Sú medzi nimi strata čuchu a chuti, problémy s dýchaním, slabosť, búšenie srdca, streptokoky v krku, závraty, poruchy koncentrácie a tiež stav nazývaný mozgová hmla, kedy dochádza k vynechávaniu pamäti, roztržitosti či spomalenému mysleniu. Väčšina týchto príznakov ale do 12 mesiacov odznela.

„Existuje malý počet ľudí, ktorí ešte rok po covide trpia dýchavičnosťou alebo slabosťou,“ uviedla Maytal Bivasová-Benitaová, jedna zo spoluautoriek výskumu. Štúdia, ktorá bola zverejnená v britskom časopise British Medical Journal (BMJ), tiež zistila, že u očkovaných pacientov existovalo nižšie riziko vzniku problémov s dýchaním – čo je jeden z najbežnejších príznakov – v porovnaní s neočkovanými. Rovnako deti mali menej zdravotných problémov ako dospelí a väčšina z nich sa do roka uzdravila.

image

Mozgy tínedžerov počas pandémie zostarli o niekoľko rokov. Vyzerajú rovnako ako u tých, ktorí zažili násilie

Ako uviedla Bivasová-Benitaová, výsledky štúdie sú „povzbudzujúce“, najmä po obavách, ako dlho môžu príznaky dlhého covidu pretrvávať. „Prevažná väčšina pacientov bude za rok v poriadku,“ dodala.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:46