Nový sériový vrah kopíruje štýl Teda BundyhoWikipedia/State Archives of Florida, Unsplash/Kyle Johnson
StoryEditor

Americký sériový vrah kopíruje Teda Bundyho. Polícia ho nevie chytiť, na rukách má krv najmenej troch mladých žien

kam25.12.2022., 09:00h

V mexickom meste Tijuana neďaleko amerických hraníc vyčíňa sérový vrah. Zameral sa na mladé ženy pracujúce v nočných kluboch.

Lajkuj Brainee.sk na

Obyvatelia takmer dvojmiliónového mexického mesta Tijuana žijú v strachu. Úrady totiž varovali, že za vraždou najmenej troch mladých žien môže stáť sériový vrah. Samotné mesto sa nachádza len 32 kilometrov od amerického San Diega.

Ako informoval portál Vice, dvadsaťpäťročná Elizabeth Martínez Cigarroa sa s mužom zoznámila v bare v Tijuane, kde pracovala. Svojej rodine povedala, že ide o Američana, ktorý ju pozval na valentínske rande. 

Žena však po stretnutí s týmto neznámym mužom zmizla. Jej mŕtve telo našli 17. februára v zadnej časti jej opusteného auta. Miestne správy v Tijuane hovorili o tom, že telo vykazovalo známky násilia.

Nový sériový vrah na scéne

Teraz, takmer o rok neskôr, úrady tvrdia, že Martínez je jednou z najmenej troch zavraždených žien. Za všetkými týmito činmi by mal byť ten istý muž, občan Spojených štátov. Sériového vraha prirovnali k notoricky známemu Tedovi Bundymu. 

Podozrivý má „zločinecké sklony spojené s násilným a psychopatickým správaním“, povedal miestnym novinárom generálny prokurátor mexického štátu Baja California Iván Carpio Sánchez. 

Prirovnanie k Bundymu v krajine, kde sú ženy pravidelne beztrestne vraždené, okamžite vyniklo, poznamenáva Vice. Samotný Bundy sa priznal, že pred popravou v roku 1989 zavraždil v Spojených štátoch najmenej 30 žien.

image

Najväčšie mýty o sériových vrahoch. Nemusia to vždy byť len vykoľajení samotári

Charizmatický a manipulatívny muž lákal svoje obete rôznymi spôsobmi. Niekedy dokonca pomocou rekvizít predstieral, že je zranený, len aby nakoniec mohol znásilňovať a vraždiť.

Získal si ich dôveru

Podobne ako Bundy, Carpio Sánchez povedal, že podozrivý Američan oslovil zraniteľné ženy, získal si ich dôveru a potom ich vzal na miesta, kde ich napadol a zabil. On a ďalšie mexické úrady odmietli uviesť meno muža s tým, že nechcú zverejniť informácie, ktoré by mohli ohroziť jeho dolapenie.  

Na prípade s mexickými úradmi pracuje aj FBI a americké ministerstvo spravodlivosti. Mexická strana bojuje za to, aby bol tento muž po zatknutí vydaný do Mexica, kde bude čeliť obvineniam.

image

Vražda

Unsplash/Hassan Rafhaan

Mladší brat poslednej obete vo februári pre Punto Norte povedal, že jeho sestra sa stretla s podozrivým v známom striptízovom klube, kde pracovala ako tanečnica. Dvojica mala potom ísť do brazílskej reštaurácie s odvolaním sa na čašníkov, ktorí ich videli.

25-ročný žena s ním potom mala ísť do hotela blízko pláže. Keď sa o niekoľko hodín neohlásila tak, ako zvykla, rodina sa začala obávať. Podľa úradov aj ďalšie dve obete pracovali v nočných kluboch a boli zavraždené za podobných okolností.

Obetí môže byť viac

Vyšetrovatelia dokonca nevylučujú ani ďalšie obete. Vysoká miera vrážd žien pre ich pohlavie vyvolala v Mexiku rozsiahle protesty a pobúrenie.

image

Hej, Netflix! Máme pre teba tipy na ďalších šialencov, ktorí by si zaslúžili svoju vlastnú mrazivú minisériu

Podľa mexického národného štatistického úradu viac ako 70 percent žien v krajine starších ako 15 rokov uviedlo, že zažili nejakú formu násilia. Takmer 35 percent uviedlo, že zažili fyzickú agresiu. 

V jednom z najškandalóznejších prípadov tohto roka bola 18-ročná Debanhi Escobar zavraždená krátko po odchode z večierka. Úrady pôvodne tvrdili, že zomrela po páde do opustenej vodnej nádrže, čo vyvolalo rozhorčenie jej rodiny. Následné pitvy ukázali, že bola násilne zabitá.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:33