Výbuch rakety v PoľskuTwitter, Reuters, Tasr/ap/
StoryEditor

Výbuch rakety v Poľsku: Odpáliť ju mala ukrajinská protivzdušná obrana, pravdepodobne išlo o nehodu, nie útok Ruska na NATO

ČTKTASRkam16.11.2022., 07:37h

Podla amerického prezidenta Joea Bidena nemusela byť raketa, ktorá dopadla na Poľsko, vystrelená Rusmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované - Podľa zdroja agentúry Reuters zo Severoatlantickej aliancie povedal dnes americký prezident Joe Biden na rokovaní zástupcov G7 a NATO, že výbuch spôsobila strela ukrajinskej protivzdušnej obrany. Už predtým vyhlásil, že vzhľadom na jej trajektóriu je nepravdepodobné, že by raketa bola odpálená z Ruska, ale incident sa ešte stále vyšetruje.

Už predbežné zistenia tvrdili, že raketu, ktorá v utorok zasiahla Poľsko, pálili ukrajinské ozbrojené sily - mierili na ruskú strelu. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na troch nemenovaných amerických predstaviteľov.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že v dedine Przewodów na východe krajiny neďaleko hraníc s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku, zomreli pritom dvaja ľudia.

Nešpecifikovalo, kto raketu vystrelil. Americký prezident Joe Biden medzitým vyhlásil, že vzhľadom na jej trajektóriu je nepravdepodobné, že by raketa bola odpálená z Ruska, ale incident sa ešte vyšetruje.

image

Prezident Joe Biden

Kevin Lamarque/Reuters

Záplava rakiet

Ukrajinu a jej energetickú infraštruktúru v utorok znovu zasiahla záplava striel odpálených z Ruska. Predbežné zistenia naznačujú, že inkriminovanú raketu vypálili v snahe zastaviť prilietajúcu ruskú strelu ukrajinskej ozbrojenej sily, uviedli podľa AP traja nemenovaní americkí predstavitelia, ktorí rozprávali pod podmienkou anonymity, keďže nemajú oprávnenie o záležitosti verejne hovoriť.

Toto hodnotenie a tiež Bidenov komentár stoja v rozpore s utorkovými informáciami vysokopostaveného predstaviteľa amerických spravodajských služieb, ktorý agentúre AP povedal, že hranice Poľska prekročili ruské rakety.

image

Policajti sa zhromaždili po dopade "rakety ruskej výroby" v areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Przewodów 

Str/Tasr

Hovorca poľskej vlády neskôr oznámil, že krajina zvýši pohotovosť okrem iného u niektorých vojenských jednotiek. Varšava zároveň uviedla, že zvažuje aktiváciu článku 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý znamená konzultácie v prípade ohrozenia niektorej z členských krajín NATO.

Poľský prezident Andrzej Duda bol ohľadom pôvodu strely opatrnejší ako poľské ministerstvo zahraničia a uviedol, že úrady zatiaľ s istotou nevedia, kto ju odpálil ani kde bola vyrobená, podotkla predtým AP. Uviedol, že bola "s najväčšou pravdepodobnosťou" skonštruovaná v Rusku, ale táto informácia sa preveruje. Moskva už skôr svoje zapojenie poprela.

Vyzýva na opatrnosť

Francúzsko vyzvalo na "maximálnu opatrnosť" ohľadom tvrdení o pôvode rakety, pretože "mnoho krajín" v regióne má rovnaký typ zbraní, citovala dnes agentúra AFP Elysejský palác.

image

Vysvetľujeme: Čo je to špinavá bomba a prečo je prehnané o nej hovoriť ako o zbrani hromadného ničenia

Výbuch v Poľsku prinútil Bidena k zvolaniu mimoriadnej schôdzky predstaviteľov krajín G7 a NATO, ktorí sa zúčastňujú na summite G20 v Indonézii.

Úmyselný nepriateľský útok na člena Severoatlantickej aliancie by mohol vyvolať kolektívnu vojenskú reakciu NATO, podotkla AP. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že Poľsko zasiahli ruské rakety a situáciu označil za "významnú eskaláciu" konfliktu, ktorý tento rok rozpútalo Rusko.

image

Ruské rakety mali dopadnúť na poľské územie. Zabili dvoch ľudí

Lietadlo NATO monitorovalo pohyb rakety

Lietadlo aliancie NATO  letiace v utorok nad poľským vzdušným priestorom monitorovalo aj pohyb rakety, ktorá neskôr dopadla na poľské územie. Pre americkú spravodajskú televíziu CNN to v utorok povedal nemenovaný vojenský predstaviteľ aliancie, informuje TASR. Príslušné záznamy "boli poskytnuté NATO a Poľsku," dodal vojenský predstaviteľ NATO.

image

WA 4 Przewodów - Policajti kontrolujú vodičov pred areálom bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Przewodów

Michal Dyjuk/Tasr

CNN pripomenula lietadlá aliancie od začiatku ruskej invázie vykonávajú pravidelný dozor okolo Ukrajiny. Lietadlo letiace v utorok nad Poľskom monitorovalo dianie na Ukrajine tiež. Predstaviteľ NATO nepovedal, kto odpálil raketu, ktorá bola sledovaná počas dopadu v Poľsku. Neuviedol ani, odkiaľ bola odpálená.

Milióny ľudí bez elektriny

Poľský prezident Andrzej Duda v noci na stredu povedal, že nateraz neexistujú jasné dôkazy o tom, kto v utorok odpálil raketu smerom na poľskú obec Przewodów, kde prišli o život dvaja ľudia. Duda dodal, že raketa bola "s najväčšou pravdepodobnosťou ruskej výroby". Poznamenal súčasne, že vyšetrovanie daného incidentu stále trvá.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí už pred Dudovým vyhlásením pre médiá uviedlo, že "raketa bola ruskej výroby", a predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave, aby poskytol "okamžité podrobné vysvetlenie". Ukrajina z incidentu obvinila Rusko, pretože v utorok spustilo ďalšiu vlnu mohutných raketových útokov na veľkej časti územia Ukrajiny, čo malo za následok, že milióny ukrajinských domácností sa ocitli bez elektriny.

image

Policajti v Przewodówe

Kacper Pempel/Reuters

Ruské ministerstvo obrany však v utorok večer deklarovalo, že na ciele v blízkosti poľsko-ukrajinských hraníc neboli v utorok vypálené žiadne ruské rakety. Obec Przewodów sa nachádza asi 60 kilometrov od západoukrajinského mesta Ľvov, ktoré sa v utorok tiež stalo cieľom útokov ruskej armády.

Treba zachovať pokoj

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v noci na stredu vyzval obyvateľov Poľska, aby zachovali pokoj v súvislosti s incidentom, ku ktorému došlo v utorok v pohraničí s Ukrajinou a pri ktorom prišli o život dve osoby.

Podľa spravodajského webu TVN24.pl Morawiecki apeloval na občanov Poľska, aby boli opatrní, obozretní a nenechali sa zmanipulovať. Obrátil sa aj na politické strany a požiadal ich, aby sa správali zodpovedne a boli jednotné. "Chaos je zbraň, ktorú Rusko používa. Nemôžeme podľahnúť manipulácii a falošným správam. Buďme obozretní," vyzval Morawiecki.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 02:15