Kyjevsko-pečorská lavra.Idnes.cz/Profimedia
StoryEditor

Škandál v kyjevskom kláštore: Počas bohoslužby zaznela pieseň o matičke Rusi

iDnes.cz15.11.2022., 13:00h

Duchovného, ​​ktorý spieval „svetskú pieseň“, postihne prísny zákaz slúžiť bohoslužby.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedenie slávneho kyjevského pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra sa snaží podľa ukrajinských médií zahladiť víkendový škandál, keď zaznela pieseň či modlitba „za matičku Rus“, píše portál iDnes.cz.

Prísny zákaz 

Ukrajinská cirkev je rozštiepená na časť, ktorá vyhlásila nezávislosť od Moskvy, a na časť historicky podriadenú moskovskému patriarchátu, od ktorého sa osamostatnila až na konci mája. Práve duchovný tejto cirkvi Pavlo Lebiď stojí na čele slávneho kláštora, zatiaľ čo škandál okolo modlitby za „matičku Rus“ rozvíril kňaz z „konkurenčnej“ cirkvi.

Lebiď v pondelok verejne oznámil, že duchovného, ​​ktorý spieval „svetskú pieseň“, postihne prísny zákaz slúžiť bohoslužby.

„Modlíme sa za mier po celom svete,“ citovala duchovného agentúra Unian. „Modlíme sa za všetkých pravoslávnych,“ povedal. „Nemôžeme a nebudeme v chráme spievať svetské piesne,“ dodal. 

Vojnu označil za ‚strašné nešťastie‘. „Dnes sa v chrámoch musíme modliť za jediné - za mier v našom štáte, za zachovanie našich hraníc, za to, aby neumierali naši ľudia,“ zdôraznil.

Agentúra uviedla, že pravosť videa s piesňou za matičku Rus, ktorá bola zverejnená cez víkend, nebolo možné overiť, kým ho Lebiď svojím vyhlásením nepriamo potvrdil. Ukrajinské ministerstvo kultúry a tajná služba SBU ohlásili, že preveria možné glorifikovanie počínania nepriateľa.

image

Museli sa učiť ruskú hymnu. Lepšie bez elektriny, vody a tepla, keď je to aj bez Rusov, hovoria Ukrajinci z Chersonu

Činnosť kláštora je často predmetom kritiky 

Lavra je síce historickou pamiatkou zaradenou na zoznam svetového dedičstva UNESCO, ale „činnosť kláštora je často predmetom kritiky kvôli šíreniu imperiálnych stereotypov v duchu moskovského patriarchátu a tiež kvôli šíreniu sovietskych mýtov“, napísala agentúra Unian a pripomenula, že na začiatku vojny miestni duchovní napadli novinárov, ktorí sa ich pýtali na agresiu Ruska.

Až v druhom mesiaci vojny sa v kláštore začalo hovoriť o odchode z podriadenosti Moskve. Koncom mája cirkev vyhlásila samostatnosť a kritizovala počínanie moskovského patriarchu Kirilla, ktorý podporuje ruského prezidenta Vladimíra Putina a vojnu na Ukrajine. V auguste hlava cirkvi, metropolita Onufrij, navštívil zajatých ruských vojakov, obdaroval ich čokoládou a sľúbil, že sa za nich bude modliť.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:35