Ilustračná snímka.TASR/AP
StoryEditor

„Zavraždený ako zviera.“ Blízki wagnerovca ​​sa pýtajú, ako skončil u Rusov

pc15.11.2022., 17:00h

Hoci zatiaľ nie je jasné, kto video vydal, ani ako sa ocitol v rukách Rusov, nepotvrdené správy hovoria o tom, že bol súčasťou nedávnej výmeny väzňov.

Lajkuj Brainee.sk na

Rodina žoldniera, ktorý vyrazil na Ukrajinu ako príslušník ruského Wagnerovho zoskupenia, vyslovila zdesenie nad jeho popravou. Tej sa zrejme cez víkend dopustili jeho spolubojovníci, keď muža opakovane bili do hlavy kladivom. „Zavraždili ho ako zviera,“ uviedol jeho syn. Muž sa ešte nedávno nachádzal v ukrajinskom zajatí. Zatiaľ nie je jasné, ako sa dostal do ruských rúk, píše portál iDnes.cz

Video zo zabitia Jevgenija Nužina sa v nedeľu objavilo na telegramovom kanáli Šedá zóna, ktorý je napojený na Wagnerovu skupinu. Nužin na záberoch leží na zemi, zatiaľ čo ho neznámy muž v uniforme bije kladivom do tváre.

Nužinov syn Iľja v pondelok podľa denníka The Guardian potvrdil, že na záberoch je skutočne jeho otec. Rodina sa o jeho smrti podľa Ilju dozvedela práve prostredníctvom Telegramu a bola „zdesená“.

„Celá naša rodina pri sledovaní videa plakala. Zavraždili ho ako zviera. Bol zajatcom, a potom sa mu stala tá hrozná vec. Vari nevedeli, čo sa s ním po prepustení stane? Prečo ho poslali smrť?“ povedal Ilja organizácii Gulagu.net, ktorá sa zaoberá ochranou práv ruských väzňov.

Päťdesiatpäťročný Nužin si odpykával viac ako dvadsaťročný trest odňatia slobody za vraždu spáchanú v roku 1999, keď do jeho väznice tento rok v júli dorazili wagnerovci a naverbovali ho na ukrajinský front.

Po tom, čo Nužina v septembri zajala ukrajinská armáda, vyhlásil, že sa k ruským žoldnierom pripojil s cieľom dostať sa na slobodu a po príchode na Ukrajinu sa chcel čo najskôr vzdať. V rozhovoroch, ktoré Ukrajinci natáčali, tiež kritizoval ruské velenie a povedal, že by si prial bojovať proti Moskve.

Zrejme hrozil zastavením výmen

Hoci zatiaľ nie je jasné, kto video vydal ani ako sa Nužin ocitol v rukách Rusov, nepotvrdené správy hovoria o tom, že bol súčasťou nedávnej výmeny väzňov. Sám Nužin na záberoch tvrdí, že bol 11. októbra unesený v Kyjeve, stratil vedomie a prebudil sa v pivnici, v ktorej je nahrané aj video.

„Existuje mnoho otázok a dúfam, že sa dostaneme k jadru veci,“ uviedol šéf Gulagu.net Vladimir Osečkin. „Ukrajina mala voči Nužinovi zodpovednosť. Nemala ho vymeniť vzhľadom na nebezpečenstvo, ktorému by v Rusku čelil,“ dodal.

Jeho organizácia vyzvala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby prestal vymieňať zajatých Rusov, ktorí sa obávajú odvety za to, že odmietajú bojovať na Ukrajine.

Žoldnieri podľa Ženevských konvencií nemajú nárok na status vojnového zajatca. Vždy s nimi ale musí byť zaobchádzané humánne.

Gulagu.net s odkazom na nemenované zdroje uvádza, že Prigožin zrejme hrozil zablokovaním budúcich výmen, pokiaľ Ukrajina Nužina neprepustí.

„Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby označilo ilegálnu vojenskú skupinu wagnerovcov za teroristickú organizáciu a samotného Jevgenija Prigožina za teroristu, ktorý chce uvrhnúť celý svet do atmosféry strachu z mučenia a odvety,“ uviedla organizácia podľa denníka The Moscow Times.

Osečkin však dodal, že wagnerovci by podľa neho nemohli Nužina zabiť bez posvätenia „zhora“. „Nemohli spáchať túto stredovekú popravu bez súhlasu ruských bezpečnostných služieb,“ domnieva sa Osečkin.

Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin v nedeľu uviedol, že si Nužin smrť zaslúžil. „Vedome zradil svoj ľud a svoje druhy v boji,“ uviedol s tým, že záznam by sa mal volať „Pes si zaslúžil psiu smrť“. Kremeľ sa v pondelok od videa dištancoval. „Nie je to naša vec,“ uviedol jeho hovorca Dmitrij Peskov.

Denník Ukrajinska pravda uviedol, že „je možné, že sa v Rusku týmto videom snaží znížiť ochotu zmobilizovaných vojakov vzdať sa do zajatia“. Denník v tejto súvislosti tvrdí, že o zverstvách ruských žoldnierov sa vie dávno: v roku 2017 rovnakým spôsobom zabili v Sýrii človeka, odsekli mu hlavu a spálili ju.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:38