Ruské rakety mali dopadnúť na Poľsko.Twitter/jaroslav Wolski/
StoryEditor

Ruské rakety mali dopadnúť na poľské územie. Zabili dvoch ľudí

TASR15.11.2022., 20:44h

V priebehu doteraz najväčšieho raketového útoku na Ukrajinu zasiahli ruské rakety aj Poľsko. O život prišli dvaja ľudia.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruské raketové útoky v utorok zasiahli aj Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, a usmrtili dve osoby. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ amerických tajných služieb, uvádza TASR ktorá správu prevzala z agentúry AP.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller tieto informácie bezprostredne nepotvrdil, avšak uviedol, že vrcholní predstavitelia krajiny sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s "krízovou situáciou". Zasadnutie členov vládneho brannobezpečnostného výboru a tiež Úradu národnej bezpečnosti (BBN) zvolali premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda. Poľské médiá uviedli, že dve osoby prišli o život v utorok popoludní po tom, čo ruská raketa zasiahla sušičku obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Rusko v utorok 15.11. zaútočilo na ukrajinské energetické zariadenia svojou doteraz najväčšou salvou rakiet, zasiahlo ciele po celej krajine a spôsobilo rozsiahle výpadky prúdu uvádza apnews. Zelenskyj povedal, že Rusko vypálilo najmenej 85 rakiet, „väčšinu z nich na našu energetickú infraštruktúru“ a odstavilo dodávky elektriny v mnohých mestách. „Pracujeme, všetko obnovíme. Všetko prežijeme,“ sľúbil prezident. Jeho minister energetiky uviedol, že útok bol „najmasovejším“ bombardovaním energetických zariadení počas takmer 9-mesačnej ruskej invázie. 

Rusko poprelo správy

Ruské ministerstvo obrany v utorok poprelo správy o údajnom dopade dvoch ruských rakiet v Poľsku, pri ktorom prišli o život dve osoby. Označilo ich za „úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu“.

Zelenskyj obvinil Rusko 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom videoprejave obvinil Rusko z vypálenia rakiet na Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO. Tento zatiaľ nepotvrdený čin nazval „veľmi výraznou eskaláciou“ konfliktu. 

Zelenskyj v reakcii na explóziu v poľskej obci ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou, z ktorého je podozrivé Rusko, vyhlásil, že v minulosti opakovane upozorňoval, že násilné činy Moskvy nie sú obmedzené na Ukrajinu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:17