Zelenskyj hovorí o zamínovaní vodnej elektrárneWikipedia/Липунов Дмитрий, Tasr/ap Photo/efrem Lukatsky/
StoryEditor

Ak Rusi zaútočia na ukrajinské priehrady, hrozia milióny mŕtvych za pár hodín. Podľa Zelenského už jednu zamínovali

TASRkam21.10.2022., 13:00h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil vo štvrtok Rusko zo zamínovania Kachovskej priehrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorú majú pod kontrolou ruské okupačné sily.

Lajkuj Brainee.sk na

„Podľa našich informácií zamínovali ruskí teroristi priehradu Kachovskej vodnej elektrárne,” povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoprejave, ktorý vo štvrtok neskoro večer zverejnil na sociálnych sieťach. „Ak sa priehrada zničí... severokrymský kanál proste zmizne,” dodal s tým, že by to bola „obrovská katastrofa”.

Priehrada Kachovskej vodnej elektrárne je na rieke Dneper, a síce v oblasti, ktorú ovládajú ruskí vojaci, pričom je pomerne blízko ku kontaktnej línii s ukrajinskými silami, pripomína AFP.

image

Straší a vydiera Západ. Putin mal počas návštevy cvičiska pri sebe zrejme jadrový kufrík

Zastierací manéver

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo štvrtok tiež varoval, že Rusko zrejme pripravuje útok na Kachovskú vodnú elektráreň. Experti z ISW uviedli, že Moskva je pravdepodobne presvedčená, že „narušenie Kachovskej priehrady môže prekryť jej stiahnutie sa z pravého brehu rieky Dneper”.

Ruské ozbrojené sily totiž utekajú pred postupujúcou ukrajinskou armádou. Ruský útok na vodnú elektráreň pri meste Kachovka by mohol podľa ISW „zabrániť ukrajinskému postupu cez rieku alebo ho oneskoriť.”

image

Kachovská vodná elektráreň

Wikipedia/Липунов Дмитрий/

Samotné Rusko pritom v utorok oznámilo, že „dostalo informácie, že Kyjev má v úmysle zaútočiť” na túto priehradu, čo podľa Moskvy „spôsobí ničivé záplavy” v meste Cherson.

Milióny obetí behom pár hodín

Podľa ISW však vydali ruské úrady takéto varovanie pre to, že sa ruské sily „chystajú poškodiť priehradu a obviniť Ukrajinu z následných škôd a strát na životoch”. Rusi tiež podľa ISW využijú následné záplavy za zakrytie svojho ústupu ďalej na juh. Ukrajina má šesť veľkých nádrží na Dnepre: Kyjevskú, Kanevskú, Kremenčuckú, Kamjanskú, Dneperskú a Kachovskú.

image

Odborníčka o iránskych kamikadze dronoch na Ukrajine: Môžu spôsobiť vážne škody, ale prevrat Rusom neprinesú

„Rieka Dneper neexistuje. Je to kaskáda obrovských nádrží a každá z nich je obrovská skrytá jadrová bomba, vzhľadom na dopad na životné prostredie a čo sa týka ničivých následkov. Pretrhnutie akejkoľvek priehrady na rieke Dneper znamená milióny úmrtí počas piatich až šiestich hodín,“ varoval ukrajinský špecialista na environmentálnu bezpečnosť Maxym Soroka.

Námestník proruského gubernátora Chersonskej oblasti Kirill Stremousov v piatok poprel tvrdenie, že Rusko zamínovalo Kachovskú priehradu na rieke Dneper na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruská agentúra RIA Novosti citovala Stremousova, ktorý poprel tvrdenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten predtým uviedol, že Rusko plánuje priehradu vyhodiť do vzduchu. Stremousov toto tvrdenie označil za "nepravdivé".

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 17:00