Ruská novinárka Marina Ovsjannikovová sa stala známou vďaka protestu proti vojne na Ukrajine.Twitter/José Luis Sastre
StoryEditor

V televízii protestovala proti vojne na Ukrajine, dostala niekoľko pokút. Novinárka utiekla z Ruska

ČTK18.10.2022., 09:00h

Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová, ktorej úrady nariadili domáce väzenie kvôli kritike vojny na Ukrajine, utiekla spolu so svojou dcérou z Ruska.

Lajkuj Brainee.sk na

Ovsiannikovová sa stala známou v polovici marca tohto roku vďaka protestu proti vojne na Ukrajine vo vysielaní ruskej štátnej televízie. Potvrdenie jej úteku z Ruska prichádza asi dva týždne po tom, čo médiá informovali, že ju ruské ministerstvo vnútra zaradilo na zoznam hľadaných osôb. Kde presne sa novinárka s dcérou nachádza, nie je jasné.

Jej advokát Dmitrij Zachvatov však uviedol, že ide o jednu z európskych krajín. „Darí sa im dobre. Čakajú, až sa budú môcť verejne vyjadriť, ale zatiaľ to nie je isté,“ prezradil.

Niekoľko pokút aj trestné stíhanie 

Ovsiannikovová od doby, čo Rusko vedie vojnu na Ukrajine, dostala niekoľko pokút za nepovolené protesty a „diskreditáciu“ ruskej armády.

Čelí tiež trestnému stíhaniu za šírenie „klamných informácií“ kvôli tomu, že minulý mesiac počas protestu pri Kremli poukázala na to, že počas ruskej invázie zahynuli stovky detí. Ruské úrady považujú za klamlivé akékoľvek informácie, ktoré sa odchyľujú od ich oficiálneho vyhlásenia.

image

Záplava rakiet zničila nádej na návrat do normálneho života. Ľudia z Kyjeva opisujú novú vlnu ruských útokov

Z Ukrajiny ju museli stiahnuť 

Ovsiannikovová dlhé roky pracovala pre televíziu Pervyj kanal, ktorá je spájaná so šírením dezinformácií o vojne na Ukrajine a prokremeľskou propagandou. Práve v jej vysielaní sa žurnalistka v marci objavila s plagátom odsudzujúcim inváziu na Ukrajinu.

Po ukončení spolupráce s ruskou televíziou sa Ovsjannikovová stala prispievateľkou nemeckého denníka Die Welt. Vydala sa pracovne aj na Ukrajinu, odkiaľ ju ale podľa jej vlastných slov musela redakcia nemeckého denníka evakuovať, pretože jej pôsobenie v krajine tvrdo kritizovali novinári iných médií.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:24