Iránske dronyTasr/iranian Army Via Ap
StoryEditor

Odborníčka o iránskych kamikadze dronoch na Ukrajine: Môžu spôsobiť vážne škody, ale prevrat Rusom neprinesú

kamTASR20.10.2022., 12:00h

Posledné dni sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine hovorí o iránskych dronoch, ktoré Rusi používajú na poškodzovanie kritickej infraštruktúry. Podľa odborníčky však zvrat v bojoch neprinesú. Prečo?

Lajkuj Brainee.sk na

Dnes sa po celej Ukrajine začínajú nútené odstávky elektriny, pretože krajina prišla vinou ruských útokov na energetickú infraštruktúru už najmenej o 40 percent svojich kapacít na výrobu elektriny. Situácia je s blížiacou sa zimou ešte horšia. Zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko varoval, že krajinu treba pripraviť na „tuhú zimu“.

Ako informuje portál The Conversation, posledné dni sa uvádza, že veľkú časť škôd na energetickú infraštruktúru Ukrajiny spôsobujú bezpilotné „kamikadze“ drony Shahed-136, ktoré v posledných týždňoch získalo Rusko z Iránu. Len v pondelok malo Rusko vypustiť 43 týchto dronov na Kyjev, pričom zabilo štyroch civilistov.

image

Rusko odpálilo rakety za pol miliardy, na Ukrajinu útočí aj dronmi

Drony používajú obe strany

„Ukrajinská energetická a vodná infraštruktúra je v posledných dňoch najčastejším cieľom. Iránske bezpilotné drony majú v tomto smere preukázané výsledky, údajne ich v roku 2019 použili povstalci na útoky na ropné zariadenia v Saudskej Arábii,” hovorí Dominika Kunertová z Centra pre bezpečnostné štúdie na Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte v Zurichu.

Bezpilotné drony sa na Ukrajine používajú od začiatku vojny. Turecký Baykar Bayraktar TB2 sa v prvých mesiacoch efektívne používal na ničenie ruských delostreleckých systémov a obrnených vozidiel. TB2 majú veľkosť malého lietadla s doletom 300 km a letovým stropom 7 500 metrov.

„Rýchlo získali takmer mystickú auru pre ukrajinských vojakov, ktorí na ich počesť zložili piesne,” hovorí Kunertová. Problémom však je, že jeden kus stojí približne dva milióny eur. A to je neporovnateľné s kamikadze dronmi, ktoré sú k dispozícii za vyše 20-tisíc eur.

„Ďalším z veľkých bezpilotných lietadiel je Mohajer-6, tiež dodávaný Iránom, hoci treba poznamenať, že Irán dôsledne popieral dodávky bezpilotných lietadiel do Ruska na použitie na Ukrajine. Ukrajinské sily nedávno zajali Mohajer-6, ktorý má maximálnu rýchlosť letu 200 km/h a môže letieť 12 hodín,” pokračuje odborníčka. 

Rusi iránskymi dronmi ukazujú svoje slabiny

Podľa nej to vyzerá tak, že Rusko sa čoraz viac spolieha na lacné iránske bezpilotné drony, čo tiež naznačuje zníženú kapacitu na výrobu vlastného ozbrojeného bezpilotného lietadla Orion, ktoré bolo použité v Sýrii. Preto titulky novín čoraz viac plnia drony Shaded, ktoré sú relatívne odolné voči radarom.

Sú známe ako „potulná munícia“, pretože dron môže čakať vo vzduchu, aby identifikoval cieľ a až potom doň narazil. Odtiaľ pochádza aj prezývka kamikadze drony. Ukrajina používa dva podobné drony - ukrajinský RAM II s dosahom 30 kilometrov a nosnosťou zbraní tri kilogramy, a ST-35 Silent Thunder, ktorý má zaťaženie 3,5 kg a totožný dosah.

image

Keď Ukrajina vstúpi do NATO, znamenalo by to tretiu svetovú vojnu, varujú Rusi

„Ukrajina v marci získala aj stovky amerických dronov Switchblade 300, ktoré sú dostatočne malé a ľahké na to, aby sa zmestili do batohu a majú dolet 15 kilometrov a nosnosť tesne pod 3 kilogramy,” vysvetľuje Kunertová. Shaded-136 však Rusom ponúka dosah až 2-tisíc kilometrov, vďaka čomu môže zasiahnuť ciele oveľa hlbšie na ukrajinskom území. Taktikou nasadenia vo veľkých počtoch sa tak Rusi môžu pokúsiť prevalcovať ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Gamechanger?

„Nazvať tieto kamikadze bezpilotné lietadlá gamechangerom vo vojne na Ukrajine by znamenalo preceňovať ich význam. Aj keď sa na radaroch držia v úzadí a sú relatívne lacné, zostávajú závislé od ruskej vojenskej rozviedky, ktorá ich navádza k cieľom,” hovorí Kunertová.

Podľa ukrajinských správ sú tiež náchylné na zostrelenie kvôli ich nízkej sofistikovanosti a relatívne nízkej rýchlosti. Ukrajina tvrdí, že tento týždeň zostrelila viac ako 80 % bezpilotných dronov nasadených proti Kyjevu.

image

Dron pár sekúnd pred útokom na budovy v ukrajinskej metropole Kyjev

Tasr/ap/efrem Lukatsky

„Okrem toho sú iránske bezpilotné drony relatívne nenáročné na technológie a riadi ich civilný systém GPS, ktorý sa dá bez väčších problémov rušiť. Ukrajina získala poľské rušičky dronov SKY CTRL, hoci tie majú dosah len 10 kilometrov. Na zlepšenie ukrajinskej protidronovej obrany sa ministri obrany NATO nedávno dohodli na poskytnutí stoviek rušičiek dronov. USA tiež prisľúbili urýchlenie dodávky výkonnejšieho dronu Switchblade 600, ktorý má dosah až 90 kilometrov,” vysvetľuje odborníčka.

Pre obe strany v tomto konflikte boli drony najefektívnejšie v menej senzačnej funkcii. Tým, že poskytujú lacné „oči do neba“, zlepšujú presnosť delostreleckej paľby a zvyšujú situačné povedomie na úroveň pešieho vojaka. Týmto spôsobom drony efektívne zmenili operačné tempo delostreleckého útoku z približne pol hodiny na iba tri až päť minút.

„Samotné drony však neposkytnú ani jednej strane rozhodujúcu výhodu pri víťazstve v tejto vojne. Prevažnú časť bojov a okupácie územia budú stále vykonávať vojaci v obrnených vozidlách,” dodáva Kunertová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 05:29