Podľa slov ruského predstaviteľa by vstup Ukrajiny do NATO mohol začať tretiu svetovú vojnuSputnik/Via Reuters
StoryEditor

Keď Ukrajina vstúpi do NATO, znamenalo by to tretiu svetovú vojnu, varujú Rusi

TASR13.10.2022., 13:00h

Vojna na Ukrajine trvá už nejaký ten čas. Ukrajina chce vstúpiť do NATO, čo samozrejme nezostalo bez reakcie Ruska. Venediktov tvrdí, že by to znamenalo tretiu svetovú vojnu.

Lajkuj Brainee.sk na

Prijatie Ukrajiny do NATO by podľa popredného ruského predstaviteľa mohlo viesť k tretej svetovej vojne. Námestník tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Alexander Venediktov to povedal v štvrtkovom rozhovore pre agentúru TASS, z ktorého cituje spravodajská stanica Sky News.

Možnosť svetovej vojny

„Kyjev si je dobre vedomý toho, že takýto krok by znamenal zaručenú eskaláciu k tretej svetovej vojne," povedal Venediktov.

„Ukrajinci s tým zjavne rátajú - vytvoria informačný šum a opäť na seba upozornia," dodal.

Venediktov okrem toho zopakoval ruské tvrdenie, že Západ sa prostredníctvom svojej pomoci Ukrajine „priamo zúčastňuje na tomto konflikte". Západ tieto obvinenia odmieta s tým, že len pomáha Ukrajine brániť sa proti ničím nevyprovokovanej ruskej agresii. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 30. septembra prekvapivo oznámil, že Kyjev podal o zrýchlený vstup do NATO. 

image

Záplava rakiet zničila nádej na návrat do normálneho života. Ľudia z Kyjeva opisujú novú vlnu ruských útokov

Došlo k tomu bezprostredne po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmluvy o pričlenení Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku. Urobil tak na základe kontroverzných referend, ktoré sa v týchto oblastiach uskutočnili. Medzinárodné spoločenstvo referendá ani pričlenenie oblastí neuznáva.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:51