Alžbeta II. v uniforme, v apríli roku 1945.Wikipedia.org/
StoryEditor

Alžbeta II. slúžila počas 2. svetovej vojny. Volali ju princezná automechanik, koniec vojny tajne oslávila medzi ľuďmi

Miroslav Kamody11.09.2022., 15:00h

„Myslím, že to bola jedna z najpamätnejších nocí v mojom živote,“ spomínala kráľovná Alžbeta II. na večer, kedy sa vytratila z paláca v uniforme a s Britmi oslavovala koniec druhej svetovej vojny v uliciach Londýna.

Lajkuj Brainee.sk na

Bol 13. september 1940, tesne po začatí nemeckého bombardovania britských miest, keď bolo na Buckinghamský palác zhodených päť vysoko výbušných bômb. Tie zasiahli kráľovskú kaplnku, vnútorné štvoruholníkové nádvorie a brány paláca. Pri útoku sa zranilo niekoľko robotníkov, píše web Národného múzea druhej svetovej vojny v New Orleans.

Kráľ Juraj VI. a jeho manželka Alžbeta sa odhodlali k ráznemu rozhodnutiu - zostali v paláci v solidarite s tými, ktorí útok prežili. Bolo to veľmi symbolické rozhodnutie a dostalo sa mu veľkej pozornosti v tlači. Kráľovský pár navštívil tie oblasti Londýna, ktoré boli zničené náletmi, a hovoril s obyvateľmi a členmi miestnych pohotovostných služieb.

image

Obrovské zámky, luxusné šperky, ale aj zbierka áut. Toto sú najdrahšie veci, ktoré vlastnila kráľovná Alžbeta II.

Prvý príhovor

Keď 3. septembra 1939 vypukla vojna, budúca kráľovná Alžbeta II., v tom čase ešte len princezná, mala iba 13 rokov. Ako mnoho ďalších detí v Londýne, aj Alžbeta a jej sestra Margaret boli evakuované mimo mesto, aby sa vyhli nebezpečenstvu bombových náletov. Princezné žili na hrade Windsor, ktorý sa nachádza približne 35 kilometrov od centra Londýna.

13. októbra 1940, v reakcii na tento masový pohyb ľudí, princezná Alžbeta predniesla svoj vôbec prvý príhovor zo salónu Windsorského zámku v rámci Hodiny deťom BBC. Išlo o snahu zvýšiť morálku verejnosti. Hovorila priamo s deťmi, ktoré boli v rámci evakuácie odlúčené od svojich rodín.

„Tisíce z vás v tejto krajine museli opustiť svoje domovy a byť oddelení od svojich otcov a matiek. Moja sestra Margaret Rose a ja s tebou veľmi cítime, pretože zo skúsenosti vieme, čo to znamená byť preč od tých, ktorých nadovšetko miluješ. Vám, ktorí žijete v novom prostredí, posielame posolstvo skutočnej sústrasti a zároveň by sme sa chceli poďakovať milým ľuďom, ktorí vás privítali vo svojich domovoch v krajine.“

Ako vojna postupovala a princezná Alžbeta rástla, presadzovala čoraz viac aspektov vojnového života. V roku 1943 ju odfotografovali, ako sa stará o pozemky na hrade Windsor. Išlo o súčasť vladnej kampane, ktorej cieľom bolo vyzvať ľudí, aby využívali každý voľný kúsok pôdy na pestovanie zeleniny a bojovali tak proti nedostatku potravín.

image

Naklonená liberalizmu? Alžbeta II. dala zelenú mnohým zákonom, ktoré zlepšili LGBTQ ľuďom život

Nastúpila k ženskej vetve britskej armády

V deň svojich šestnástich narodenín sa princezná Alžbeta podujala na prvú inšpekciu vojenského pluku počas prehliadky na hrade Windsor. Dostala úlohu čestného plukovníka granátnikov, čo symbolizovalo jej vojenskú účasť vo vojnovom úsilí. Keď mala v roku 1944 18 rokov, trvala na tom, že sa pripojí k Auxiliary Territorial Service (ATS), ženskej vetve britskej armády.

Počas vojny totiž niekoľko rokov Británia verbovala ženy, aby sa zapojili do vojnového úsilia. Nevydaté ženy do 30 rokov museli vstúpiť do ozbrojených síl alebo pracovať v poľnohospodárstve alebo v priemysle. Kráľ Juraj sa postaral o to, aby jeho dcéra nedostala v armáde špeciálnu hodnosť. Začínala ako druhá podriadená v ATS a neskôr bola povýšená na Junior Commander, čo je ekvivalent kapitánskej hodnosti.

V marci 1945 začala svoje školenie mechaničky. V Aldershote absolvovala kurz šoférovania a údržby vozidiel. Noviny ju v tom čase prezývali „princezná automechanik“. Vojačkám v ATS bola k dispozícii široká škála pracovných pozícií ako kuchárky, telefonistky, vodičky, poštové pracovníčky, operátorky svetlometov či inšpektorky munície.

image

Princezná Alžbeta v armáde

Tasr/ap/Tasr/ap

Jediné privilégium

Niektoré ženy slúžili dokonca ako súčasť protilietadlových jednotiek, no nesmeli strieľať. Práce boli nebezpečné a počas vojny bolo zabitých 335 žien ATS a mnoho ďalších bolo zranených. Do júna 1945 slúžilo na domácom fronte a v mnohých zámorských vojnových konfliktoch približne 200-tisíc členiek ATS z celého Britského impéria.

Aj keď sa jej otec postaral o to, aby sa s ňou v armáde nakladalo ako s každou inou ženou, Alžbeta mala predsa len jedno privilégium. Keďže výcvikové zariadenie bolo blízko Windsoru, princezná sa každý večer vracala domov a nespala v tábore so svojimi kolegyňami.

Tajne oslavovala v uliciach

Vojna v Európe sa skončila 8. mája 1945 a do ulíc Londýna vyšli oslavovať tisíce ľudí, ktorí zaplavili Trafalgarské námestie a ulicu vedúcu k Buckinghamskému palácu. Z neho davy zdravil kráľ aj s kráľovnou. Oslavy pokračovali do noci a princezná Alžbeta, oblečená v uniforme ATS, vkĺzla do davu ľudí spolu so sestrou, kde spoločne s ľuďmi oslavovali koniec teroru.

image

Deti kráľovnej Alžbety II. Nový kráľ, olympionička, učiteľ aj návštevník pedofilného ostrova Jeffreyho Epsteina

„Pamätám si, že sme sa báli, že nás spoznajú, a tak som si stiahla šiltovku z uniformy na oči.“ Opísala „línie neznámych ľudí, ktorí spájali ruky a kráčali po Whitehalle, pričom nás všetkých unášali vlny šťastia a úľavy“. Existujú dokonca správy, že princezné sa zapojili do tanca conga v hoteli Ritz, keď oslavovali s davmi. „Myslím, že to bola jedna z najpamätnejších nocí v mojom živote.“ spomenula si.

Ako kráľovná bola Alžbeta II. vrchnou plukovníčkou 16 britských armádnych plukov a zborov a mnohých jednotiek Commonwealthu. Ako členka ATS bola prvou ženou z kráľovskej rodiny, ktorá bola aktívnou členkou britských ozbrojených síl, pripomína web Národného múzea druhej svetovej vojny v New Orleans.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 05:47