Najdlhšie vládnuci panovníciWikipedia/Joel Rouse/ Ministry of Defence, wartburg.edu, The National Archives UK
StoryEditor

Najdlhšie vládnuci panovník v histórii ľudstva. Doba kraľovania Sobhuzu II. zahanbí aj vládu Alžbety II.

Miroslav Kamody09.09.2022., 16:00h

Alžbeta II. bola najdlhšie vládnucim panovníkom Spojeného kráľovstva. História si však pamätá vládcov, ktorí v rôznych krajinách vládli omnoho dlhšie.

Lajkuj Brainee.sk na

O kráľovnej Alžbete II. sa často hovorilo ako o najdlhšie vládnucej kráľovnej Spojeného kráľovstva. To je samozrejme pravda, dokonca je najdlhšie vládnucou kráľovnou - ženou na celom svete. No z globálneho hľadiska existuje hneď niekoľko kráľov a panovníkov, ktorí vládli omnoho dlhšie.

Čo sa týka vládnucich monarchov štátov, ktoré boli medzinárodne uznávané ako suverénne väčšinu alebo celú dobu svojej vlády, Alžbetu II. predbehol Ľudovít XIV. Práve tento francúzsky panovník dal vybudovať architektonické skvosty ako zámok vo Versailles či Invalidovňu – nemocnicu a domov pre vojnových veteránov.

image

Nikto na trón nečakal tak dlho ako on. Toto je príbeh Charlesa, z ktorého sa včera večer stal kráľ Karol III.

Francúzsky kráľ

Nákladný život a neustále konflikty Ľudovíta XIV. s väčšinou európskych mocností priviedli Francúzsko v 18. storočí na pokraj štátneho bankrotu. Kráľom sa stal ešte ako malý 4-ročný chlapec v roku 1643 a do doby jeho dospelosti vládla za neho ako regentka jeho matka Anna Habsburská a prvý minister kardinál Mazarin.

Práve vďaka tomu sa oficiálne obdobie jeho vlády natiahlo na neuveriteľných 72 rokov a 110 dní. Pre porovnanie, obdobie vládnutia kráľovnej Alžbety II. trvalo 70 rokov a 214 dní.

image

Ľudovít XIV.

Wikipedia/wartburg.edu

Mal len niekoľko mesiacov

Existujú však aj štáty, ktoré väčšinu svojej vlády neboli medzinárodne suverénne. Medzi nimi je absolútnym rekordérom svazijský kráľ Ngwenyama Sobhuza II. Ten vládol neuveriteľných 82 rokov a 254 dní, čo z neho robí najdlhšie vládnuceho panovníka histórie.

Sobhuza nastúpil na trón po smrti svojho otca Ngwane V. dňa 10. decembra 1899 v čase, keď mal iba niekoľko mesiacov. Počas jeho mladosti vládla ako regentka jeho babička Labotsibeni Mdluli. Formálne mu odovzdala moc 22. decembra 1921. Sobhuzova priama vláda potom trvala viac ako 60 rokov (1921–1982).

image

Panovníčka, ktorá menila dejiny. Otestujte sa, čo všetko viete o kráľovnej Alžbete II.

V roku 1968 Svazijsko získalo nezávislosť od Spojeného kráľovstva, pričom sa nenaplnili očakávania, že by sa potom krajina mohla stať konštitučnou monarchiou. Dňa 12. apríla 1973 totiž kráľ vyhlásil ústavu za neplatnú, rozpustil parlament a ďalej vládol ako absolútny vládca.

image

Sobhuza II.

Wikipedia/The National Archives UK

Európsky šľachtic

Pre zaujímavosť, okrem Sobhuzu II. vládol viac ako 80 rokov už len Bernard VII., ktorý bol vládcom lordstva Lippe od roku 1429 až do svojej smrti. Išlo o obdobie, ktoré trvalo 81 rokov a 234 dní, čo z neho robí najdlhšie vládnuceho európskeho šľachtica v histórii.

Lippe zdedil v roku 1429, tesne pred svojimi prvými narodeninami. Stál pod regentom a poručníctvom svojho strýka Otta. Po Ottovej smrti v roku 1446 bol za regenta vymenovaný jeho prastrýko kolínsky arcibiskup Dietrich II.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 13:01