Amazonský pralesUnsplash/Isaac Quesada
StoryEditor

V brazílskom pralese zomrel najosamelejší muž sveta. Desaťročia žil v úplnej samote

ČTKiDnes.cz30.08.2022., 10:00h

V Brazílii zomrel domorodý muž, ktorý v amazonskom pralese žil posledné štvrťstoročie v úplnej izolácii.

Lajkuj Brainee.sk na

Na jeho tele, ktoré bolo nájdené 23. augusta v hamaku pred slamenou chatrčou, neboli viditeľné známky násilia. Muž smrť zrejme očakával, a než si ľahol, pokryl svoje telo perím papagájov ara, píše portál iDnes.cz.

Muž z dier

V médiách bol známy ako „najväčší samotár na svete“ alebo tiež „muž z dier“. Patril do domorodého kmeňa, ktorý bol z väčšiny vyvraždený rančermi, ktorí v 70. rokoch v západobrazilskom štáte Rondonia rozširovali svoje územia.

Posledných šesť jeho členov zahynulo v roku 1995 pri útoku nelegálnych ťažiarov. „Muž z dier“ bol jediným preživším. Zomrel v odhadovanom veku 60 rokov, napísal web BBC.

image

Svetová populácia do roku 2100 klesne na polovicu, predpovedá ekonóm. Kam zmiznú štyri miliardy ľudí?

Hoci nie je jasné, akým jazykom zosnulý muž hovoril alebo príslušníkom akého etnika bol, jeho kmeň prezývali „kmeň dier“ pre jamy, ktoré títo indiáni kopali pri love zveri v džungli alebo ako miesta pre úkryt.

Podľa Altaira Josého Algayera, zamestnanca Národnej nadácie pre indiánov (Funai), ktorý mužovo telo objavil, mohli mať až trojmetrové jamy pre samotára náboženský význam. Funai oblasť od roku 1996 kvôli mužovmu bezpečiu sledovala.

Živý bol muž naposledy videný v roku 2018, kedy ho pracovníci Funai natočili, ako sekerou rúbe strom. Odvtedy organizácia nachádzala iba desiatky slamených chatrčí, ktoré v džungli postavil, muža ale nevidela.

image

V brazílskom pralese zomrel najosamelejší muž sveta.

Youtube/Loud Media

Neriadená kolonizácia v oblastiach Amazónie v 80. rokoch minulého storočia stála život množstva príslušníkov tamojších domorodých kmeňov. Podľa Funai je v Brazílii zhruba 70 izolovaných indiánskych kmeňov, ktoré žijú v amazonských štátoch Acre, Amazonas, Mato Grosso, Roraima, Rondonia a Maranhao. Nie všetky tieto kmene ale boli doteraz zahliadnuté.

Na celom svete žije podľa odhadu britskej mimovládnej organizácie Survival International asi stovka izolovaných kmeňov, najmä v Južnej Amerike, južnej Ázii a v Oceánii.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:20