Záporožská jadrová elektráreňTASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP
StoryEditor

Ukrajina sa odhodlala k radikálnemu kroku. Záporožskú atómovú elektráreň odpojili od prenosovej sústavy

TASR25.08.2022., 16:15h

Záporožskú atómovú elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské jednotky, vo štvrtok odpojili od prenosovej sústavy. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Lajkuj Brainee.sk na

O odpojení elektrárne informovala ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom. Konanie votrelcov viedlo po prvý raz v histórii elektrárne k jej úplnému odpojeniu z prenosovej sústavy,” vyhlásil Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram s tým, že v areáli došlo v dôsledku „rašistického ostreľovania” k viacerým požiarom.

image

Rusi sa vyhrážajú, že vyhodia do vzduchu najväčšiu jadrovú elektráreň. Týchto 11 vecí ti pomôže prežiť jadrový útok

Slovo ‘rašizmus‘ je ukrajinským neologizmom označujúcim ‘ruský fašizmus‘. Atómová elektráreň teraz podľa Enerhoatomu pre vlastné potreby používa elektrinu z ukrajinskej siete prostredníctvom spojenia so Záporožskou tepelnou elektrárňou, najväčšou na Ukrajine, ktorá sa takisto nachádza v Enerhodare.

Rusi ju opäť zapojili

Dodávky elektriny zo Záporožskej atómovej elektrárne v Enerhodare boli vo štvrtok popoludní obnovené, informuje TASR na základe správy americkej televízie CNN. Tá cituje Rusmi dosadeného gubernátora Záporožskej oblasti Jevgenija Balického.

„V dôsledku útoku ukrajinských ozbrojených formácií na elektrické vedenie v areáli Záporožskej atómovej elektrárne prišlo k požiaru v bezpečnostnej zóne vedenia s napätím 750 kilovoltov. Požiar bol spôsobený skratom na vedení,” vyhlásil Balickij.

image

Záporožská jadrová elektráreň

TASR/AP/Maxar Technologies

Ako pokračoval, zabezpečovacie relé následne odpojilo od prenosovej siete dva v súčasnosti fungujúce bloky jadrovej elektrárne. Záporožská oblasť tak ostala bez dodávok elektriny.

„Okamžite po uhasení požiaru bol zapojený do prevádzky jeden blok. V súčasnosti pokračujú práce na obnovení dodávok elektriny do oblasti a zapojení druhého bloku,” vysvetlil Balickij. Záporožská atómová elektráreň je najväčšou v Európe a má celkovo šesť reaktorov. V súčasnosti sú však v prevádzke iba dva.

O odpojení atómovej elektrárne od ukrajinskej prenosovej sústavy predtým informovala ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom s tým, že išlo o dôsledok ruského ostreľovania. Jadrová elektráreň ostala pre vlastné potreby napojená na elektrinu zo susednej tepelnej elektrárne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:35