Rasizmus a falošné predstavy o Indiánoch. Nemecké vydavateľstvo sťahuje knihy o Winnetouvi.Twitter/James Jackson
StoryEditor

Winnetou končí. Dostal úplnú stopku od vydavateľstva, vraj propaguje rasizmus a falošné predstavy o Indiánoch

kov24.08.2022., 10:22h

Ravensburger tým reaguje na masívnu kritiku čitateľov.

Lajkuj Brainee.sk na

Nemecké vydavateľstvo stiahlo dve nové knihy na motívy Winnetoua po tom, čo čelilo obvineniam z rasizmu a nevhodného privlastňovania si kultúry pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky, píše web The Guardian.

Stiahli knihy z predaja

„Zaznamenali sme veľa negatívnych ohlasov na našu knihu (Mladý náčelník Winnetou) a preto sme sa rozhodli zastaviť dodávky titulov a stiahnuť ich z plánu,” napísalo vydavateľstvo Ravensburger na Instagrame.

Zrušenie predaja nových kníh vydavateľstvo potvrdilo kamenným aj internetovým obchodom vrátane Amazonu. Ravensburg uviedlo, že mnohé negatívne reakcie súvisia aj s novým filmom s názvom Mladý náčelník Winnetou. Krok vydavateľov v Nemecku vyvolal diskusiu o tom, či by sa mal stiahnuť aj film.

image

Exploited: Niektorí ľudia sa dostali k číslam spôsobom, ktorý priťahuje hlupákov. Sami nimi možno sú

Rasizmus

Kritici knihe vyčítajú, že obsahuje „rasistický folklór“ a reprodukuje rasistické stereotypy pochádzajúce z čias kolonializmu. Príbehy o indiánskom náčelníkovi a Old Shatterhandovi podľa užívateľov na sociálnych sieťach vytvárajú falošné predstavy o idylickom spolužití, ktoré sú v skutočnosti na míle vzdialené historickej realite. Namiesto útlaku domorodého obyvateľstva totiž čitateľom ponúkajú romantizujúce klišé.

Karl May, autor románov o Winnetouvi zomrel v roku 1912, a je podľa predajnosti jedným z najúspešnejších nemeckých spisovateľov vôbec. Z jeho kníh, ktoré začali ako romány na pokračovanie v novinách, sa predalo okolo 200 miliónov kópií po celom svete a boli preložené do 40 jazykov. 

Podľa jeho kníh vznikla séria veľmi úspešných filmov, ktoré bývajú označované ako mayovky.

„Spätná väzba ukázala, že knihou  o Winnetouovi sme zranili cudzie city. Niečo také nebolo nikdy našim zámerom,“ vyjadrilo sa vydavateľstvo a verejne sa aj ospravedlnili. Informuje server Tagesschau.

Bulvárny denník Bild označil krok vydavateľstva za „woke hystériu“ a píše o ňom ako o „upálení hrdinu nášho detstva na hranici“. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:45