Ruský turista v plavkách sa fotil na Kryme. Nechtiac prezradil pozície protivzdušnej obrany.Twitter/Mark Krutov
StoryEditor

Turista v plavkách sa fotil na Kryme. Nechtiac prezradil pozície ruskej protivzdušnej obrany

kov23.08.2022., 11:00h

Ukrajinské ministerstvo obrany mužovi dokonca poďakovalo a odkázalo turistovi, aby „pokračoval v dobrej práci“ pri prezrádzaní ruských pozícií.

Lajkuj Brainee.sk na

Je to už takmer pol roka, čo trvá vojna na Ukrajine. Vladimir Putin vyslal svojich vojakov na inváziu, ktorá si vyžiadala už tisíce mŕtvych a milióny ľudí, ktorí boli nútení utiecť z krajiny.

Ukrajina však ruskej agresii statočne odoláva, a konflikt sa aktuálne javí ako zamrznutý. Jedným z kľúčových dôvodov je aj to, že ukrajinská armáda vďaka technológiám a dobrej práci spravodajskej služby často dokáže presne určiť, kde sa nachádzajú ruské jednotky, píše web UNILAD.

Turista v plavkách nechtiac odhalil ruské pozície

Existujú však aj náhodné momenty, ktoré dokážu prekonať všetky spravodajské služby sveta. Internetom napríklad koluje snímka údajne ruského turistu, ktorý pózoval pri pozíciách ruskej protivzdušnej obrany na okupovanom Kryme. Touto fotkou mohol dovolenkár nechcene výrazne pomôcť ukrajinskej armáde. 

Ukrajinské ministerstvo obrany mužovi dokonca poďakovalo a odkázalo turistovi, aby „pokračoval v dobrej práci“ pri prezrádzaní ruských pozícií.

image

Putinov Rasputin k vojne vyzýval už dávno. Kto je Dugin, ktorého dcéra zomrela v aute po výbuchu bomby?

„Možno sme na ruských turistov príliš tvrdí. Niekedy môžu byť naozaj nápomocní. Napríklad tento muž, ktorý sa fotí pri pozíciách ruskej protivzdušnej obrany v blízkosti mesta Jevpatorija na okupovanom Kryme. Ďakujeme a pokračujte v dobrej práci,“ odkázalo sarkasticky ukrajinské ministerstvo obrany. 

Na fotke je skutočne vidieť pózujúci starší muž v plavkách, za ním v pozadí stojí ruský protivzdušný systém S-400. Na sociálnej sieti Twitter sa dokonca objavili presné súradnice miesta, čo by Ukrajincom mohlo značne pomôcť s prípadným zneškodnením týchto ruských pozícií, informuje web CNN Prima News.

Ruska zdieľala fotku s vojenskou technikou

A prípad tohto turistu nie je jediným. Nedávno sa sociálnymi sieťami šírila aj fotka istej ženy menom Marina, ktorá nedopatrením na internete zdieľala fotku s ruskou technikou, a pomohla tak Ukrajincom lokalizovať polohu ruských vojakov.

„Buď ako Marina!“ napísal na Facebooku hovorca odeskej oblastnej správy Serhij Bratčuk. „Marina z Krymu láskavo ukázala umiestnenie protivzdušnej obrany Moskvy blízko Jevpatorija,“ uviedol v statuse Bratčuk.

Snímka sa internetom šírila doslova rýchlosťou blesku. Bratčuk napísal, „že pokiaľ budú aj ďalší Rusi takto zdieľať fotografie ruských síl, oslobodenie Krymu nebude trvať dlho."

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 05:50