Ukrajinská jednotka mala zlikvidovať obávaných Wagnerovcov.Facebook/58 окрема мотопіхотна бригада ім. гетьмана Івана Виговського/ Wikipedia
StoryEditor

Obrovská strata pre Rusko. Ukrajinská jednotka mala zlikvidovať obávaných Wagnerovcov

kov22.07.2022., 11:00h

Podľa všetkého je pôsobenie tejto brutálnej skupiny žoldnierov vo vojne pre Ukrajincov minimálne na istú dobu zažehnané.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinské sily nedávno na sociálnych sieťach informovali, že sa im podarilo dosiahnuť významný vojenský úspech. Vojaci totiž mali zlikvidovať obávanú polovojenskú jednotku Wagnerovcov, ktorá Rusku pomáha v bojoch na Ukrajine, píše portál Ukrinform.

Nepozvaných hostí tu čaká smrť

Wagnerovci sú paramilitantná vojenská organizácia, ktorá má mať na muške aj ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského, Vitalija Klička a ďalšie vládne špičky. Skupina mala v minulosti pôsobiť v občianskych vojnách v Lýbii a Sýrii, ale aj v Mozambiku, Stredoafrickej republike či Sudáne. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Rusko odmieta akékoľvek spojenie s týmito žoldniermi, avšak podľa bezpečnostných analytikov sa skupina zodpovedá priamo ruskému ministerstvu obrany a Kremľu. Hoci sú Wagnerovci súkromnou vojenskou spoločnosťou, je úzko spätá s Putinovými akciami po celom svete. Vlastní ju Jevgenij Prigožin, oligarcha známy pod prezývkou „Putinov kuchár". 

image

Vojenský analytik: Mobilizácia v Rusku? Príde revolúcia a Putin by padol ako cársky režim

Zdroj spojený s aktivitami skupiny potvrdil, že od januára tohto roku prišlo na Ukrajinu celkovo 2000 až 4000 žoldnierov, píše The Times.

O zdecimovaní brutálnej armády na sociálnych sieťach informovala 58. pešia jednotka pomenovaná po veliteľovi Ivanovi Vyhovskom, píše portál CNN Prima News.

„Členovia našej jednotky počas vytrvalej a statočnej obrany jednej z frontových línií úplne zlikvidovali polovojenskú skupinu Wagnerovcov. Nášmu nepriateľovi týmto znovu pripomíname, že nepozvaných hostí tu čaká iba smrť, a že ich vidina ľahkého zárobku sa tu navždy premení na hnojivo pre ukrajinskú pôdu,“ uvádza ukrajinská vojenská jednotka na sociálnych sieťach. Podľa všetkého je tak pôsobenie tejto obávanej skupiny žoldnierov vo vojne, pre Ukrajincov minimálne na istú dobu zažehnané.

image

W

agnerovci.

TASR/AP

Najímajú väzňov, utrpeli ťažké straty

Údaje britských spravodajských služieb hovoria, že Rusko využíva Wagnerovcov na posilnenie svojich popredných vojnových línií a taktiež ako kompenzáciu nedostatku vojakov a strát. Členovia paramilitantnej skupiny podľa webu Ukrinform takmer určite zohrali ústrednú úlohu v posledných bitkách v Popasnej a Lysyčansku.

Žoldnieri však vzhľadom na to, že znižujú svoje vojenské štandardy, najímajú väzňov a skracujú výcvik, v nedávnej dobe utrpeli ťažké straty. Problémom je tiež nedostatočná pripravenosť na ukrajinských obrancov.

Európska únia na túto vojenskú organizáciu začiatkom tohto roka uvalila sankcie. Jej šéf Dmitrij Utkin bol taktiež obvinený z toho, že je „zodpovedný za závažné porušovanie ľudských práv, ktorého sa skupina dopúšťa, vrátane mučenia a mimosúdnych, hromadných alebo svojvoľných popráv a zabíjania.“ 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:33