Wikimedia Commons
StoryEditor

Na krku má tetovanie SS, na hrudi ríšsku orlicu. Kto je Utkin, šéf ruských Vagnerovcov?

som08.03.2022., 09:00h
Stačilo by si pozrieť pár fotiek, ktoré kolujú po internete: vyholená hlava a na krku vytetovaný symbol SS – Hitlerovej čiernej gardy. Dmitrij Utkin má 52 rokov a desivú tvár, dokonalý portrét polovojenskej jednotky Vagnerovcov.
Lajkuj Brainee.sk na

Vagnerova skupina podľa The Times údajne pripravovala pôdu pre súčasnú inváziu Ruska na Ukrajine. Pomáhala navádzať ruské kolóny na Kyjev a plánovala útoky. Na muške má mať ukrajinského prezidenta Zelenského a vládne špičky. 

Hoci je Vagnerova skupina súkromnou vojenskou spoločnosťou, je úzko spätá s Putinovými akciami po celom svete. Vlastní ju Jevgenij Prigožin, oligarcha známy pod prezývkou "Putinov kuchár".

Názov však nesie po svojom veliteľovi Dmitrijovi Utkinovi, bývalom príslušníkovi vojenskej rozviedky GRU, ktorý používa krycie meno Vagner - podľa Richarda Vagnera, obľúbeného skladateľa Adolfa Hitlera. Ako odhaľuje jedna z mála dostupných fotografií, na tele má vytetovanú nacistickú symboliku: na krku „výložky“ neslávne preslávených jednotiek SS, na prsiach ríššku orlicu s hákovým krížom.

Kto je Utkin?

Utkin sa narodil do rodiny geológa v sibírskom meste Asbest vo Sverdlovskej oblasti Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republiky (súčasť vtedajšieho ZSSR).

Veterán z oboch čečenských vojen Utkin slúžil v samostatnej špeciálnej brigáde Hlavného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie do roku 2013, potom velil jednotke Spetsnaz a dosiahol hodnosť podplukovníka.

Po odchode do dôchodku sa pripojil k Slovanskej brigáde, ktorá v roku 2013 bojovala na strane sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada počas občianskej vojny. Napriek tomu sa v októbri vrátil do Moskvy.

Zapojený do konfliktov v mnohých krajinách

Po návrate Dmitrij začal pracovať pre súkromnú bezpečnostnú spoločnosť Moran, ktorá sa stala zárodkom Vagnerovej skupiny, ktorú mal založiť. Stretávali sa v nej členovia Slovanského zboru a veteráni ozbrojených síl. 

Vagnerovci sa prvýkrát dostali do pozornosti verejnosti v roku 2014, keď podporovali proruských separatistov v konflikte na východe Ukrajiny. V roku 2015 sa Utkin vrátil do Sýrie so svojimi žoldniermi a mnohí z nich zomreli v bitke pri Palmýre. 

Skupina odvtedy mala pôsobiť Mozambiku, Lýbii, Stredoafrickej republike či Sudáne, o ktorom sme nedávno písali.

Ich pôsobenie je zahmlené z mnohých dôvodov, v neposlednom rade preto, že činnosť žoldnierov je v Rusku nezákonná. Ale podľa všetkých indícií Rusko využíva súkromných vojenských dodávateľov v úzkej spolupráci s armádou podobnými spôsobmi ako to robili Spojené štáty americké na začiatku 21. storočia, najmä počas vojen v Afganistane a Iraku.

​Skupina bola obvinená zo skrytej práce pre ruské vlády pri vykonávaní vojenských misií po celom svete.

V roku 2017 Spojené štáty uvalili sankcie na Utkinovu skupinu a to isté urobila pred niekoľkými mesiacmi Európska únia. Utkin bol obvinený z toho, že je „zodpovedný za závažné porušovanie ľudských práv , ktorého sa skupina dopúšťa, vrátane mučenia a mimosúdnych, hromadných alebo svojvoľných popráv a zabíjania.“

Hosť v Kremli

Jedna z mále snímok, ktoré sa dajú o Utkinovi na internete nájsť je  z roku 2016 z Kremľa Kremli počas oslavy vlasti 9. decembra na Deň hrdinov. Utkin - pri tej príležitosti dostal štyri špeciálne vyznamenania za odvahu a hrdinstvo vo vojne v Sýrii, predtým než sa nechal odfotografovať s prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým má mať veľmi blízky vzťah.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:09