Zemiaky aj drony. Rusi organizujú zbierky na armádu, tá nemá základné vybavenie.Twitter/Rob Lee
StoryEditor

Zemiaky aj drony. Rusi organizujú zbierky na armádu, tá nemá základné vybavenie

dttiDnes.cz02.06.2022., 08:00h

Rusi vo svetle správ z bojov na Ukrajine, podľa ktorých sa ruskí vojaci na fronte stretávajú s akútnym nedostatkom zdravotníckeho materiálu aj vojenského vybavenia, začali s crowdfundingom.

Lajkuj Brainee.sk na

Dobrovoľnícke hnutia po celej krajine zbierajú peniaze a nakupujú všetko od jedla a lekárničiek až po noktovizory či drony. So zásobami potom smerujú na hranice, píše portál iDNES.cz

„Zdá sa, že celý svet pomáha našim nepriateľom. Chceme preto podporiť našich mužov,“ uviedla tridsaťsedemročná maklérka Natalija Abijevová z Nižného Novgorodu. Tá už od začiatku ruskej invázie sedemkrát zamierila s dodávkou zásob k hraniciam s Ukrajinou. 

Crowdfunding

Naposledy minulú stredu. Ruskej armáde doviezla cibuľu, zemiaky, niekoľko vysielačiek, ďalekohľadov a lekárničiek alebo mobilnú stomatologickú súpravu. „Od začiatku bojov som od ľudí vybrala cez 3,5 milióna rubľov na nákup vybavenia, jedla a oblečenia pre našich mužov na Ukrajine,“ hovorí žena.

image

Zemiaky aj drony. Rusi organizujú zbierky na armádu, tá nemá základné vybavenie.

Twitter/Rob Lee

A nie je sama, kto sa touto cestou zapojil do vojnového úsilia. Naprieč Ruskom sa rozmohli ľudové hnutia, ktoré zbierajú peniaze či vybavenie pre armádu. Podľa denníka The New York Times sú tieto hnutia nielen dôkazom o verejnej podpore vojne, ale aj o rastúcom uvedomení Rusov, že ich armáda sa ukázala byť na konflikt týchto rozmerov žalostne nepripravená.

image

Toto nie je moja vojna. Ruský dôstojník prehovoril o tom, prečo odišiel z Putinovej armády

„Takú podporu Západu sme nečakali“

K najžiadanejším položkám patria zahraničné spotrebiteľské drony, nočné videnie a ďalšie moderné vybavenie. „Myslím, že nikto nečakal, že dôjde k takej vojne,“ povedala podnikateľka Taťána Plotnikovová z Novokujbjaševsku, ktorá už dvakrát podstúpila viac ako 1 600 kilometrov dlhú cestu k hraniciam.

„Doviezla som tri tony pomoci,“ dodala štyridsaťsedemročná Plotnikovová, ktorá na sociálnej sieti VKontakte aktualizuje zoznam naliehavo potrebných vecí. Teraz sú tam anestetiká, obväzy, antibiotiká, barle a invalidné vozíky.

Zdravotnícke vybavenie je medzi ruskými silami obzvlášť žiadané. Na sociálnych sieťach sa v máji objavil rad príspevkov, v ktorých ruskí vojaci porovnávali svoje lekárničky s tými, ktoré majú Ukrajinci. Zatiaľ čo v ruských bol často len obväz, škrtidlo a jód, ukrajinské obsahovali pestré vybavenie.

image

Zemiaky aj drony. Rusi organizujú zbierky na armádu, tá nemá základné vybavenie.

Twitter/Rob Lee

„Materiál na ošetrenie poranení šrapnelom a popálenín je na fronte potrebný vo veľkom množstve. V niektorých oblastiach viac ako deväťdesiat percent zranení Rusov spôsobila delostrelecká paľba,“ povedal NYT Alexander Borodaj, ruský poslanec a niekdajší premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Borodaj tiež pripustil, že Moskva podcenila odhodlanie Západu podporiť Ukrajinu. „Je možné, že naši vojenskí vodcovia neboli pripravení na tak masívnu dodávku vybavenia a zbraní zo strany západných krajín," dodal.

„Sklady sú určite plné, aj tak pošlite peniaze“

Väčšina skupín, ktoré vyberajú peniaze pre mužov na fronte, pôsobia nezávisle na ruskej vláde. Dobrovoľníci sa spoliehajú na kontakty v jednotkách a armádnych nemocniciach, od ktorých dostávajú echo, čo je práve potrebné.

Ruské štátne médiá o týchto občianskych iniciatívach referujú len zriedka, pretože podkopávajú naratív Kremľa, že sa mu vo vojne darí podľa plánu. „Lekári nás uistili, že majú všetko, čo potrebujú," vyhlásil v stredu prezident Vladimir Putin, keď prvýkrát od začiatku invázie navštívil vojenskú nemocnicu.

Vojenskí blogeri však súkromné ​​darcovstvo označujú za kľúč k víťazstvu a burcujú svojich stúpencov, aby na armádu venovali peniaze či vybavenie. „Naši chlapci umierajú, pretože im chýba termovízia, zatiaľ čo Západ zásobuje Ukrajinu“ rozohnil sa na Telegrame bloger s prezývkou Strážca Z. Populárny armádny bloger potom na platforme dodal, že „interakcia armády a občianskej spoločnosti je zásadná“, hoci sklady „ministerstva obrany sú určite napchaté najrôznejšími potrebnými vecami“.

Vojaci nosia svoje veci v igelitkách

Zjavne naliehavá potreba ruskej armády po zdravotnom materiáli aj technike podľa NYT viedla niektorých Rusov k zamysleniu nad tým, ako Kremeľ naložil s rozpočtom na obranu vo výške štyroch biliónov rubľov.

„Reči o nutnosti získania peňazí na bezpilotné lietadlá a zameriavače ma nútia si myslieť, že naša armáda je vydaná napospas osudu. Poďme však našich mužov uistiť, že ich neopustíme,“ uviedla na sociálnej sieti VKontakte koordinátorka pomoci Žana Slobožanová z pohraničného Belgorodu.

Miestna skupina dobrovoľníčok sa nedávno dozvedela, že niektoré separatistické jednotky na Donbase sú tak zle vybavené, že nosia svoje veci v plastových taškách. Na svojom účte na Telegrame preto teraz vyzvala darcu na dodanie batohov, topánok, ponožiek, čeloviek, zapaľovačov, klobúkov, cukru či batérií.

Informácie o tom, že ruská armáda na Ukrajine zápasí s nedostatkom základného vybavenia a zlým zásobovaním, sa objavujú od začiatku invázie. Pentagon v marci upozornil, že ruskí okupanti kradnú ukrajinskej armáde topánky a teplé oblečenie, pretože v dôsledku nevhodného vybavenia trpia omrzlinami. Ruskí vojaci tiež kradli jedlo, ale aj nábytok či spotrebiče.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:45