Mikhail PopkovTwitter/the Siberian Times/
StoryEditor

Policajt sériovým vrahom. Ruský „Vlkolak“ zavraždil takmer 80 ľudí, tvrdil, že je upratovač a čistí krajinu

Alexandra Ševčíková30.05.2022., 12:00h

Najhorší sériový vrah v Rusku. Prezývali ho Vlkolak po tom, čo v sibírskej divočine zavraždil približne 80 ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Mikhaila Popkova uznali vinným z 56 vrážd v rokoch 1992 až 2017, čím získal druhý doživotný trest vo väzení v Rusku. Predtým ho v roku 2015 odsúdili za zabitie 22 žien.

Pri svojich zločinoch používal veľmi podobnú taktiku, píše Daily Star. Zastavoval ženy a ponúkal im odvoz neskoro v noci, keď nemal službu ako policajt v Angarsku v juhovýchodnej časti krajiny. Svoje obete zabíjal pomocou zbraní vrátane kladiva a sekery. Potom ich telá zlikvidoval v lese, na okraji cesty a na cintoríne. Bol tiež uznaný vinným zo znásilnenia 11 žien. 

V rozhovoroch s políciou sa Popkov označil za „upratovača“, ktorý veril, že čistí svoj región od prostitútok. Najkrvavejší sériový vrah v Rusku bol neskôr odsúdený za vraždy svojej 82. a 83. ženskej obete. Najnovšie odsúdenia sa týkajú vrážd z roku 1995. 

Predposlednou, 82. obeťou, bola Natalja Zvereva, ktorá bola sexuálne napadnutá a zavraždená v sibírskom lese. Popkov, ktorý bol ženatý a mal jedno dieťa, vyšetrovateľom povedal, že ju znásilnil, potom sa pohádali a on ju zavraždil. „Udrel som ju po temene hlavy... Spadla a nejavila žiadne známky života,“ povedal polícii. Jej telo hodil do rieky. Meno poslednej obete nezverejnili. 

image

Obete angarského maniaka.

Twitter/ghostsnheauxs/

Polícia verí, že Popkov, nazývaný aj angarský maniak, sa môže nakoniec priznať k desiatkam ďalších obetí. Jeden z vyšetrovateľov dokonca predpovedá, že počet týchto chladnokrvných vrážd sa môže priblížiť až k číslu 200. 

image

Prekabátil policajtov a zavraždil 33 chlapcov. Pred popravou povedal, že nič neľutuje

Mrazivé video z jeho rodinného archívu ukazuje vraha koncom 90. rokoch, ako kráča ku kamere s nožom a recituje povojnovú riekanku o útokoch nacistických vojnových zajatcov na miestnych obyvateľov. „Zarežem ťa. Porazím ťa. Teraz si na rade ty,“ hovorí so zlovestným úsmevom. 

Psychiatrické vyšetrenie diagnostikovalo u Popkova vraždenú mániu, teda „stav, keď má človek iracionálnu túžbu niekoho zabiť“, uviedla agentúra TASS. Napriek tomu bol masový vrah vyhlásený za zdravého. 

Na slobodu sa už nikdy nedostane. Je jediným Rusom odsúdeným na dva doživotné tresty. Podplukovník Jevgenij Karčevskij, hlavný vyšetrovateľ prípadu masovej vraždy povedal: „Som si viac než istý, že Popkov spáchal viac ako 100 zločinov, ak nie bližšie k 200.“ Podľa podplukovníka nebolo preňho možné zastaviť sa na polceste. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:57