Vojak na UkrajineReuters/
StoryEditor

Ukrajinci sa túžia vrátiť domov. Predtým sa však aj 13-ročné deti musia naučiť, ako nájsť míny

ČTK30.05.2022., 09:00h

Ukrajinskí vojaci zneškodnili od začiatku ruskej vojny 80-tisíc mín a výbušnín, ale vyčistiť od nich Ukrajinu úplne potrvá roky. Na západe Ukrajiny, kam sa uchýlilo do bezpečia niekoľko miliónov ľudí z bojovej zóny, teraz mnoho civilistov navštevuje kurzy určené pôvodne dobrovoľníkom domobrany.

Lajkuj Brainee.sk na

Chcú sa vrátiť domov, ale najskôr sa musia naučiť, ako prejsť zamínovaným územím. Medzi tými, ktorí sa učia rozpoznať nebezpečenstvo v teréne, sú aj 13-ročné deti, píše The New York Times. Učiteľ Serhij Romanjuk dvíha ruku so zeleným kúskom plastu, ktorý vyzerá ako list, ale v skutočnosti je to deaktivovaná mina. Práve takéto „listy” ležali pozdĺž trasy označenej za bezpečný koridor, v skutočnosti ale bola podmínovaná z oboch strán.

image

„Klamali mi do očí.“ Matka prinútila ruskú vládu, aby vrátili jej odvedených synov z bojov na Ukrajine

Kurzy pre všetkých

Romanjuk kurzy organizuje v pivnici ľvovskej školy, ktorá teraz slúži ako bunker a nad ktorou sú v bývalých triedach ubytovaní utečenci. Na stenách visia letáky s popisom najrôznejších zbraní. Romanjuka pozorne počúvajú mladí muži z miestnej domobrany aj civilisti - ženy, chlapci a starší muži. Podobné kurzy sa otvorili na západe Ukrajiny pôvodne pre tých, ktorí boli ochotní dobrovoľne sa podieľať na obrane, teraz sú ale prístupné aj civilistom.

Nikita má 13 rokov a je z oblasti Donecka, kde sa bojuje. „Keď sa vrátim domov, musím vedieť, ako zaobchádzať so zbraňami a mínami, ktoré tam budú. Dozvedám sa tu veľa vecí, nevedel som napríklad, že míny môžu byť navzájom prepojené a načasované,” povedal.

image

Míny

Wikipedia/hh58/

Vojna vyhnala z domovov 12 miliónov Ukrajincov, z ktorých zhruba polovica je na ukrajinskom západe. Tí, ktorí sú z miest, z ktorých sa už ruská armáda stiahla, sa vracajú. Niekde ich ale čakajú doslova mínové polia.

Nedajú ľuďom spávať

Míny ochromujú život ľudí už tým, že sa vie, že niekde v okolí sú. Niektorí poľnohospodári, ktorí sa vrátili, nemohli osiať polia, pretože ich armáda upozornila na to, že tam môžu byť míny. Na ich odborné odstránenie zatiaľ nebol čas. „Ak aspoň viete, ako si ich všimnúť, potom viete, čo robiť,” hovorí Romanjuk.

image

Slepá mapa Ukrajiny. Viete určiť, kde sa nachádzajú mestá v krajine, ktorú napadli Rusi?

Neučí poslucháčov len to, ako sa ubrániť mínam, ale aj iným zbraniam. Dozvedia sa od neho, ako určiť typ letiacich rakiet, aké nárazové vlny vytvárajú a čo robiť pri zásahu bomby. Pre mnohých civilistov v miestnosti to nie je obyčajná teória.

Štyridsaťštyriročný Ruslan zo Severodonecku vie, čo to je, keď človekom hodí o stenu vlna pri výbuchu. Prežil obliehanie aj raketové útoky, z domu utekal pod mínometnou paľbou. „Je to kruté, ale čo môžeme robiť? Je tu hrozná vojna a týka sa všetkých, babičiek aj detí. Musíme sa pokúsiť zachrániť,” povedal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:54