Reuters,TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Na vojnu na Ukrajine reagujú známe osobnosti. Habera: Hanba vám, Putin!

pc27.02.2022., 10:15h
Paľo Habera, Evelyn, Tomi Kid Kovács, Angelina Jolie či Olga Kurylenko majú jasný odkaz. Mlčanie dokonca prednedávnom prelomil aj ruský hokejista Alexander Ovečkin.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Po celom svete sa konajú protivojnové protesty, ľudia z celého sveta, no taktiež aj známe osobnosti vyjadrujú Ukrajine solidaritu a podporu.

Silné slová Paľa Haberu 

K situácii sa v sobotu vyjadril známy slovenský spevák Paľo Habera. „Nie som politik a ani politológ, ktorý by sa vyznal hlbšie v zložitých vzťahoch medzi rôznymi krajinami. Som len človek a hudobník, na ktorého dopadli následky rôznych povojnových režimov, som človek, ktorý už videl okolo seba nekonečné množstvo dobra, zla aj hlúposť,“ uviedol na Instagrame.

Habera zároveň skonštatoval, že slovo „vojna“ už považoval za uzavretú kapitolu, ktorá výstražne skončila v roku 1945. „Ten najväčší zlosyn histórie ľudstva sa nielenže teraz pomrvil v hrobe – on priamo znovu ožil. Bolo ich doteraz niekoľko – všetci blázni, ktorí začali mať pocit nesmrteľnosti, geniality a pán Putin sa k nim v tejto chvíli významne zaradil,“ skonštatoval.

Ruskému prezidentovi adresoval tvrdé slová. „Hanba vám Putin! Rusi nás všetkých, celý svet, zase raz tragicky sklamali. Lajky si, prosím, nechajte pre nejaké iné moje ‚geniálne‘ príspevky. Takto to jednoducho teraz cítim,“ dodal.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pavol Habera (@pavolhabera)

Evelyn v slzách 

Vojna na Ukrajine rozplakala Evelyn. Tá už vo štvrtok volala s priateľmi a rozmýšľala nad tým, ako by vedela pomôcť. „Prosím, je naozaj čas hlboko zaloviť do svojho vnútra a napriek všetkému vyhrabať ľudskosť, lásku a empatiu. To by mal byť začiatok,“ napísala stand-up komička a moderátorka na Instagrame.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Evelyn (@evelynjefresh)

Jedlo, sladkosti a deky pre rodiny 

Boxer Tomi Kid Kovács zas zamieril na hranice s Ukrajinou. „Vojnu nikto z nás nechcel, vojna robí len zlo, nikto ju nikdy nevyhrá a vždy po nej zostane len smútok. S mojimi partnermi sme sa rozhodli aspoň trochu pomôcť a na hraničné priechody vezieme jedlo, sladkosti a deky pre rodiny, ktoré zostali bez domova, bez otcov, manželov, synov a bratov, ktorí sa cez hranice, žiaľ, nedostanú,“ priblížil na sociálnej sieti.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tomi KID Kovács (@tomikid_official)

Modlitby za Ukrajinu 

Na vojnu na Ukrajine zareagovali aj svetové celebrity. „Modlím sa za Ukrajinu a za bezpečnosť jej ľudí,“ uviedla na Instagrame herečka a modelka ukrajinského pôvodu Olga Kurylenko, ktorá sa zviditeľnila rolami vo filmoch, ako napríklad James Bond: Quantum of Solace, Sedem psychopatov, Obvilion: Nevedomí, Novembrový muž, Momentum.

Silné slová Angeliny Jolie 

Angelina Jolie zas uviedla, že sa obáva o životy ľudí a modlí sa za to, aby boli v krízovej situácii zachované ich základné ľudské práva.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Angelina Jolie (@angelinajolie)

Luxus vymenil za hrôzy vojny

Hollywoodska hviezda sa vo štvrtok objavila na vládnej tlačovej konferencii, ktorú zorganizovali v Kyjeve kvôli ruskej invázii. Sean Penn, ktorý natáča o ukrajinsko-ruskom konflikte film už niekoľko mesiacov, pristál v Kyjeve v pondelok, teda ešte v čase pred začiatkom invázie. Podľa vlastných slov teraz zo zeme odlietať nebude. „Čím viac ľudí sa dozvie o vojne na Ukrajine, tým väčšia pravdepodobnosť bude, že Rusko zastavíme,“ komentoval ich stretnutie ukrajinský prezident.

Ovečkin prehovoril 

Mlčanie prelomil ruský hokejista Alexander Ovečkin. Hoci patrí k veľkým podporovateľom Vladimira Putina, v piatok vyslovil prosbu o mier. „Prosím, už žiadna vojna. Nezáleží na tom, kto v nej bojuje, Rusko, Ukrajina či iné krajiny. Myslím si, že musíme žiť v mieri,“ povedal tridsaťšesťročný kanonier a kapitán Washingtonu Capitals v NHL.

V Rusku silnejú výzvy Putinovi, aby zastavil vojnu na Ukrajine

Po celom svete sa konajú protivojnové protesty, výzvy pre ruského prezidenta na zastavenie vojenskej operácie proti Ukrajine silnejú aj v Rusku. „My, ruskí lekári, zdravotné sestry a zdravotníci sme rozhodne proti útokom uskutočňovaným ruskými vojakmi na ukrajinskom území,“ cituje slová petície s viac než 300 podpismi agentúra DPA.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:28