Reuters
StoryEditor

Kto je Volodymyr Zelenskyj? Herec, ktorý prezidenta hral tak dlho, že sa ním nakoniec stal

šev26.02.2022., 20:40h
Neschováva sa a stojí pri svojich občanoch. So svojou rodinou aj naďalej ostáva v okupovanom Kyjeve. Putin tvrdí, že Ukrajina je vedená neonacistami. Zelenskyj má pritom židovské korene.
Lajkuj Brainee.sk na

„Sme tu, neskladáme zbrane, budeme ochraňovať našu krajinu, našu pravdu, našu zem, naše deti. Toto všetko budeme chrániť, to som vám chcel povedať,“ hovorí vo videu na sociálnej sieti prezident Ukrajiny. Odmietol presun mimo hraníc s tým, že potrebuje zbrane a nie odvoz. Namiesto schovávania sa v kryte osobne povzbudzuje vzdorujúcich Kyjevčanov.

Vyštudovaný právnik hercom

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj sa narodil v roku 1978 v židovskej rodine v meste Kryjyv Rih. Otec je profesorom informatiky a matka inžinierkou. Zelenskyj vyštudoval právo na Kyjevskej národnej ekonomickej univerzite vo svojom rodnom meste, no nikdy sa mu profesionálne nevenoval.

Už v sedemnástich rokoch sa zúčastnil televíznej humoristickej súťaže KVN, teda Klub vtipných a pohotových.

Relácia bola populárna najmä v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Súťaž vyhral v roku 1997 a hneď aj založil skupinu Kvartal 95, s ktorou až do roku 2003 pokračoval v najvyšších kolách tejto súťaže. Toto zoskupenie vystupovalo najmä v post-sovietskych krajinách a neskôr začali produkovať televízne relácie pre ukrajinskú televíziu 1+1.

Do povedomia sa na Ukrajine však dostal vďaka svojej účasti v relácií Tanec z hviezdami. Zahral si aj v niekoľkých ruských a rusko-ukrajinských filmoch, ako 8 prvých schôdzok či Rževskij proti Napoleonovi.

Svoju životnú rolu prezidentka získal v roku 2015. V seriály Služobník ľudu stvárnil mladého stredoškolského učiteľa dejepisu Vasilija Holoborodka. Ten vyhrá prezidentské voľby po tom, čo sa rozšíri virálne video, v ktorom kritizuje skorumpovanú ukrajinskú vládu. Vtedy ešte netušil, že jeho hra na prezidenta sa zmení na skutočnosť.

Cesta do prezidentského kresla

Kandidatúru ohlásil na Silvestra v roku 2018 a už hneď v začiatkoch bol favoritom predvolebných prieskumov. V prvom kole sa mu takto podarilo získať najväčší počet hlasov z tridsaťdeväť kandidátov. O post prezidentka v druhom kole musel zabojovať s vtedy úradujúcim Petrom Porošenkom.

Zelenskyj bol považovaný za antisystémového kandidáta. Vystupoval proti všadeprítomnej korupcii a podporoval členstvo Ukrajiny v Európskej únii a NATO. Ako prezident chcel ukončiť konflikt na Donbase. Chcel ukázať obyvateľom týchto regiónov, že ich stále považujú za občanov Ukrajiny. Pre portál Uawire povedal: „Mali by sme im platiť dôchodky. Áno, je to veľká strata pre rozpočet krajiny, ale Luhansko a Donecko sú tiež jej súčasťou.“

Prezidentom bol oficiálne vymenovaný 20. mája 2019. Už krátko po nástupe do funkcie rozpustil parlament a vyzval na konanie predčasných volieb.

Aj napriek tomu, že je rodeným Ukrajincom, pochádza z oblasti, kde žije silná rusky hovoriaca menšina. Ukrajinčinu sa začal učiť až v roku 2017. Ešte počas svojej predvolebnej kampane bol proti potláčaniu ruského jazyka a zákazu umelcov za ich politické názory.

Životná rola prezidenta

Zelenskyj sa svojej životnej roly zhostil bravúrne. Už pred vojenským konfliktom prezentoval Ukrajinu na úrovni. Momentálne na sociálnych sieťach informuje o aktuálnej situácii a svojich kľúčových rozhodnutiach. Otec dvoch detí svojich občanov neopúšťa. V jednom z videí poukazuje na to, že sa neskrýva a spoločne s ostatnými predstaviteľmi vlády je stále v Kyjeve. „Neverte falošným správam,“ vysvetľuje na zázname.

V súčasnosti sa dáva práve kvôli týmto záberom, kde ho vidieť priamo v Kyjeve, do kontrastu z Vladimírom Putinom. Ten je zobrazovaný vo svojej veľkej kancelárií a najmä v bezpečí. Ľudia považujú Zelenskeho za hrdinu Ukrajiny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:20