HviezdaTASR/AP
StoryEditor

Sean Penn vymenil luxus celebrity za hrôzy vojny. O konflikte na Ukrajine natáča dokument

dvojiDnes25.02.2022., 09:05h
Hollywoodska hviezda Sean Penn sa vo štvrtok objavila na vládnej tlačovej konferencii, ktorú zorganizovali v Kyjeve kvôli ruskej invázii. Už od minulého novembra tu držiteľ dvoch Oscarov natáča dokumentárny film o konflikte oboch krajín.
Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinskí predstavitelia oceňujú jeho snahu aj odvahu. Preukázal podľa nich viac guráže ako mnohí západní lídri.

Penn vo štvrtok navštívil úrady ukrajinskej vlády a hovoril s niekoľkými vojenskými predstaviteľmi. Stretol sa aj s prezidentom Zelenským, ktorý schôdzku zdokumentoval postom na Instagrame.

Dokument o vojne

„Čím viac ľudí sa dozvie o vojne na Ukrajine, tým väčšia pravdepodobnosť bude, že Rusko zastavíme,“ komentoval ich stretnutie ukrajinský prezident.

Sean Penn, ktorý natáča o ukrajinsko-ruskom konflikte film už niekoľko mesiacov, pristál v Kyjeve v pondelok, teda ešte v čase pred začiatkom invázie. Podľa vlastných slov teraz zo zeme odlietať nebude.

Penn Herec TASR/AP

​Podľa postov, ktoré ukrajinskí predstavitelia uverejnili na sociálnych sieťach, sú vládni činitelia veľmi vďační, že Penn momentálne na Ukrajine je. „Sean Penn patrí medzi tých ľudí, ktorí podporujú Ukrajinu. Naša krajina je mu vďačná za to, že ukázal toľko odvahy a cti,“ nechal sa počuť jeden z ukrajinských vojenských lídrov.

Penn tiež hovoril s ukrajinskými novinármi. „Za slobodu sa musí bojovať a Penn ukazuje, ako taký boj má vyzerať,“ ocenil jeho aktivity jeden z prítomných žurnalistov.

Sean Penn berie svoju kariéru novinára a aktivistu vážne. V roku 2015 uskutočnil rozhovor s drogovým kápom El Chapom Guzmánom, a to v čase, keď naň vydalo zatykač Mexiko aj USA. Natáčal tiež na Haiti po tom, čo krajinu zdecimovalo mohutné zemetrasenie.

​Ukrajina sa od štvrtkového rána ocitla pod vojenským útokom svojho suseda Ruska. O život doteraz prišlo 57 Ukrajincov a 169 utrpelo zranenie, uviedol ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ljaško.

Ruská armáda ovládla bývalú jadrovú elektráreň Černobyľ a úporne sa bojuje o letisko v blízkosti Kyjeva. Najkomplikovanejšia situácia sa vytvorila na juhu krajiny, kde pokračujú boje.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 21:03