Twitter/Dmytro Kuleba, TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Putin nariadil uvedenie jadrových síl do pohotovosti, Rusi zničili najväčšie lietadlo na svete

TASRpc27.02.2022., 06:08h
Dôležité správy o vojne na Ukrajine sledujeme ONLINE.
Lajkuj Brainee.sk na

22:06 V Rusku sa v nedeľu tvorili rady pri bankomatoch po celej krajine. Ľudia sa snažili vybrať si zahraničné meny, keďže nové sankcie proti Moskve za inváziu na Ukrajinu vyvolali strach z kolapsu rubľa.

21:00 Na Kyjev smeruje päťkilometrový konvoj ruskej armády, ukázali satelitné snímky firmy Maxar. V kolóne vzdialenej 60 km sú tanky a cisterny s palivom.

Rusko invázia TASR/AP

20:47 V priebehu nedele údaje o počte utečencov, ktorí opúšťajú Ukrajinu napadnutú vojskami Ruskej federácie, narastali a k večeru Európska únia evidovala už vyše 300-tisíc ukrajinských utečencov. 

Uvedené informácie pre TASR potvrdil aj minister vnútra SR Roman Mikulec, ktorý spresnil, že slovenské úrady mali v nedeľu večer údaje o vyše 31-tisíc občanoch Ukrajiny, ktorí prekročili hranice Slovenskej republiky.

20:32 Viac ako siedmim miliónom ľudí hrozí vysídlenie v prípade, ak bude vojna na Ukrajine pokračovať. Oznámil to v nedeľu eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Na Twitteri napísal, že počas ruskej invázie na Ukrajinu platia najvyššiu cenu civilisti. „Sme svedkami niečoho, čo by sa mohlo stať najväčšou humanitárnou krízou na európskom kontinente za obdobie mnoho, mnoho rokov,“ povedal Lenarčič po nedeľňajšom zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti. 

20:28 Nemecko a Taliansko už posielajú Ukrajine zbrane, Maďarsko ale tak neurobí, lebo zbrane potrebuje. Používa ich totiž maďarská armáda, cituje spravodajca TASR vyhlásenie premiéra Viktora Orbána v mimoriadnom rozhovore v nedeľu večer pre verejnoprávnu televíziu M1.

Premiér zopakoval postoj svojej krajiny, že Maďarsko musí zostať mimo tohto konfliktu. „Nemožno robiť nepremyslené kroky a robiť návrhy, aké robí ľavicová opozícia. Netreba posielať zbrane do susednej krajiny, pretože tam žijú aj Maďari, a je možné, že tieto zbrane môžu použiť prípadne aj proti nim,“ dodal.

19:25 Ukrajinec v Berdjansku zbadal na ceste mínu. Na pyrotechnikov nečakal – s ohrozením vlastného života a zdravia mínu odstránil, čím uvoľnil cestu ukrajinskej armáde.

19:11 Biely dom reagoval v nedeľu na rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina nariadiť uvedenie „zastrašujúcich zbraní“ do stavu najvyššej pohotovosti. 

Šéf Kremľa „vymýšľa hrozby, ktoré neexistujú, aby ospravedlnil ďalšiu agresiu“, citovala Biely dom tlačová agentúra DPA.

18:42 Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT zaznamenalo v súvislosti s vojnou na Ukrajine v slovenskom kybernetickom priestore viacero pokusov o DDoS útoky na webové novinové portály. Centrum preto vydalo všetkým prevádzkovateľom portálov odporúčania, ako takýmto útokom zabrániť.

18:21 Ruská armáda v nedeľu, na štvrtý deň jej invázie na Ukrajine, priznala, že medzi jej vojakmi sú aj „zabití a ranení“. Armáda však nespresnila, koľko Rusov pri útokoch zahynulo. 

18:07 Európska únia kvôli šíreniu dezinformácií zakáže fungovanie Moskvou podporovanej stanice RT (Russia Today) a internetového serveru Sputnik. Oznámila to dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

17:59 Z juhu postupuje na ukrajinské hlavné mesto Kyjev veľká kolóna ruských vojenských vozidiel. V nedeľu o tom informoval poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA. „Vieme, kam smerujú, a sme pripravení,“ uviedol Denysenko.

17:25 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu oznámil, že ruskí vojaci pri útočení na Ukrajine zničili najväčšie lietadlo na svete, Antonov An-225. 

16:28 Tisícky ľudí sa nachádzajú v uliciach Prahy, aby podporili Ukrajinu a vyjadrili svoj nesúhlas s vojnou.

16:07 Na hranici s Ukrajinou vznikli v nedeľu prvé hotspoty pre utečencov, a to vo Vyšnom Nemeckom, Ubli a Uliči. V pondelok pribudne ďalší na hraničnom priechode Veľké Slemence. K dispozícii budú 24 hodín, sedem dní v týždni, a to na urýchlenie administratívneho procesu, ktorý absolvuje každá osoba prichádzajúca z Ukrajiny. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR na sociálnej sieti.

16:02 Oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o uvedení ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti je neprijateľnou eskaláciou krízy. Uviedla to v nedeľu veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

„Znamená to, že prezident Putin pokračuje v eskalácii tejto vojny spôsobom, ktorý je absolútne neprijateľný,“ povedala americká diplomatka pre televíziu CBS News.

15:15 Všetky obete na Ukrajine sú zodpovednosťou ruského prezidenta Vladimira Putina. Na hraničnom priechode v Ubli, kam na Slovensko prichádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny, to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. 

Ukrajina, ktorá čelí ruskej agresii, podľa nej potrebuje veľmi jasný symbol prijatia západným spoločenstvom. Konštatovala, že Ukrajina dnes nebojuje len o svoju územnú celistvosť, ale ide aj o demokratické hodnoty. „Čiže v tomto zmysle Ukrajina bojuje aj za nás. A myslím si, že si zaslúži jasný signál prijatia aj zo strany Európskej únie,“ konštatovala Čaputová. 

15:10 Viac než 100-tisíc ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na pochode v nemeckej metropole Berlín na znak solidarity s Ukrajinou, kde prebieha ruská vojenská invázia. Mnohí z účastníkov pochodu mali na sebe oblečenie v modro-žltých farbách ukrajinskej vlajky.

15:09 Kancelária ukrajinského prezidenta vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedla, že ukrajinská a ruská delegácia sa stretnú „bez predbežných podmienok“ neďaleko rieky Pripiať na ukrajinsko-bieloruskej hranici.

14:22 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny obvinil z „nepriateľských“ krokov voči svojej krajine.

14:06 Príprava Molotovových koktailov v meste Dnipro na Ukrajine. Ruské sily sú stále ďaleko od mesta, ale ruské diverzné jednotky sa včera v noci pokúsili zoskočiť parašutistov. Traja z nich boli zajatí, štyria utiekli.

13:59 Slovensko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 4,41 milióna eur. Vláda o tom rozhodla na nedeľnom rokovaní.

13:52 Ukrajinské jednotky získali v nedeľu po pouličných bojoch s ruskými vojakmi plnú kontrolu nad druhým najväčším ukrajinským mestom Charkov, oznámili miestni predstavitelia. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Charkov je plne pod našou kontrolou,“ potvrdil predseda miestnej administratívy Oleg Sinegubov na sociálnej sieti Telegram s tým, že ukrajinská armáda „čistí“  mesto od nepriateľských vojakov.

13:47 Slovensko ponúklo ukrajinskej a ruskej strane mesto Bratislava ako miesto na mierové rokovania. Pred nedeľným rokovaním vlády to vyhlásil premiér SR Eduard Heger.

13:15 Slovenské médiá a vydavatelia vydali vyhlásenie na podporu ukrajinských a ruských novinárov. Upozorňujú v ňom, že po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin rozpútal vojnu, chce teraz umlčať novinárov, ktorí píšu pravdu o jeho vojnovom zločine. Upozorňujú, že jeho cenzori spustili útok na zostávajúce slobodné médiá. 

13:10 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vyslovila za to, aby Európska únia poskytla perspektívu členstva Ukrajine, ktorej obyvatelia si zvolili európske smerovanie. TASR o tom informuje na základe vyjadrenia prezidentky na sociálnej sieti.

„Slováci potvrdili svoju európsku voľbu v dlhom a náročnom prístupovom procese s Európskou úniou. Ukrajinci si už dávno zvolili svoj európsky kurz a my musíme konečne reagovať: nastal čas udeliť Ukrajine perspektívu členstva v EÚ,“ napísala Čaputová na Twitteri.

12:46 Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore v holandskom Haagu, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity.

12:00 Miliardár Elon Musk sa rozhodol využiť svoj projekt Starlink na pomoc Ukrajine. Oznámil to na Twitteri v reakcii na otázku ukrajinského ministra pre digitalizáciu. Mykhailo Fedorov mu vyčítal, že ho zaujíma iba Mars. Majiteľ SpaceX mu však potvrdil, že jeho satelity už nad Ukrajinou operujú.

11:58 Slovensku pre konflikt na Ukrajine momentálne nehrozí bezprostredné vojnové ohrozenie. Najakútnejšou hrozbou pre SR je migračná kríza spôsobená prílivom vojnových utečencov. V nedeľnej relácii V politike na TA3 to povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

Pripomenul, že vláda v sobotu vyhlásila mimoriadnu situáciu pre príchod utečencov z Ukrajiny. Na východnej hranici SR už podľa ministra nasadili zhruba 600 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Momentálne pomáhajú polícii i ďalším zložkám zvládať migračnú vlnu. „Sme pripravení počet vojakov zvýšiť do 1500. Ak to nebude stačiť, aj tento stav by sme zvýšili,“ povedal Naď. 

11:28 Viac než 200-tisíc ľudí prešlo doposiaľ z Ukrajiny do jej susedných krajín v dôsledku prebiehajúceho vojenského konfliktu s Ruskom, uviedol v nedeľu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Ukrajina TASR/AP

11:07 Rusko-ukrajinský konflikt by mohol trvať roky a svet musí byť pripravený na to, že sa Moskva „bude snažiť používať ešte horšie zbrane“. Uviedla to v nedeľu britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorej vyjadrenia priniesli britské médiá a agentúra AFP.

„Obávam sa, že to bude dlhé, mohlo by to byť viacero rokov. Rusko má silné vojenské sily a my vieme, že Ukrajinci sú statoční, sú odhodlaní brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť, a sú odhodlaní bojovať,“ povedala Trussová pre televíziu Sky News.

10:53 Ruský prezident Vladimir Putin už nie je čestným prezidentom Medzinárodnej džudistickej federácie. Z tejto funkcie bol suspendovaný v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, oznámila v nedeľu federácia. 

10:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Moskva bombarduje obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny. Informovali o tom agentúra AFP a stanica Sky News.

„Uplynulá noc na Ukrajine bola brutálna, znova streľba, bombardovanie obytných oblastí, civilnej infraštruktúry,“ uviedol Zelenskyj vo videoodkaze zverejnenom na internete. Podľa jeho slov ruské sily útočia aj na oblasti, kde nie je žiadna vojenská infraštruktúra, a útočia na „všetko“ vrátane sanitiek.

9:56 Ruskí vojaci vykrádajú obchod. Vtrhli do jedného v Charkove.

09:08 Ruská delegácia údajne dorazila do Bieloruska na rozhovory s Ukrajincami, oznámil v nedeľu Kremeľ. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii uviedol, že Kyjev je na mierové rozhovory s Ruskom pripravený, nie však v Bielorusku, ktoré umožnilo ruským jednotkám vstúpiť na Ukrajinu cez svoje územie. Rusku preto navrhol Varšavu, Bratislavu či Budapešť.

08:11 Moskva tvrdí, že jej vojaci „úplne“ obkľúčili juhoukrajinské mesto Cherson, ako aj mesto Berďansk na juhovýchodnom pobreží Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP a odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie hovorcu ruského ministerstva obrany.

07:50 Generálny riaditeľ poľskej tlačovej agentúry PAP Wojciech Surmacz vyzval na vylúčenie ruskej tlačovej agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr a apeloval zintenzívniť boj proti dezinformáciám. 

„Vyzývam správnu radu, aby začala postupy na okamžité vylúčenie agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr,“ napísal Surmacz v liste adresovanom predstavenstvu aliancie. 

07:41 Ukrajinský tenista Serhij Stachovskij sa pripojil k vojenským zálohám svojej krajiny, ktorú vo štvrtok napadlo Rusko. Tridsaťšesťročný tenista je ochotný bojovať po tom, ako pomohol svojej manželke a dcére dostať sa bezpečne do Maďarska. 

07:21 Ruským jednotkám sa v nedeľu ráno podarilo vstúpiť do Charkova, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom v nedeľu informovala spravodajská stanica BBC.

Šéf charkovskej regionálnej správy Oleh Sinehubov uviedol, že ľahké vojenské vozidlá „vtrhli do mesta“ a zdá sa, že ruskí vojaci sú už v jeho centre.

06:26 Pouličné protesty proti vojne na Ukrajine sa v Moskve, Petrohrade a ďalších ruských mestách obnovili aj v sobotu, pričom ľudia vyšli do ulíc i napriek masovému zatýkaniu vo štvrtok a piatok. 

Podľa OVD-Info, skupiny pre ľudské práva, ktorá sleduje politické zatýkanie, bolo v sobotu v 34 ruských mestách na protivojnových protestoch zadržaných najmenej 460 ľudí vrátane viac ako 200 v Moskve.

6:00 Hackerská skupina Anonymous, ktorá kvôli invázii na Ukrajinu vyhlásila Rusku kybernetickú vojnu, poslala nový odkaz prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Varujú ho, že najsilnejší odpor príde zvnútra, od samotných občanov Ruska. Zároveň upozorňujú, že pokiaľ bude jeho agresia pokračovať, bude čeliť kybernetickým útokom z celého sveta.

05:05 Boje, ktoré sa odohrávajú v ukrajinskej metropole Kyjev, si v sobotu večer vyžiadali život šesťročného chlapca a niekoľko zranených ukrajinských civilistov. Chlapec zahynul pri streľbe, ku ktorej došlo na západe Kyjeva. Lekár miestnej nemocnice uviedol, že medzi zranenými sú dvaja tínedžeri a traja dospelí.

04:48 Ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov v sobotu na sociálnej sieti Twitter informoval, že vláda v Kyjeve „vytvára IT armádu“, aby „pokračovala v boji na kybernetickom fronte“.

Ako v noci na nedeľu uviedla spravodajská televízia CNN, Fedorov zverejnil toto oznámenie aj v aplikácii na odosielanie správ Telegram, pričom nabádal hackerov na kybernetické útoky na kľúčové ruské energetické a finančné firmy. 

04:09 Obrancovia ukrajinského Hadieho ostrova v Čiernom mori sú možno stále nažive. Ak je to tak, potom sú zrejme vojnovými zajatcami ruskej armády. Podľa spravodajskej televízie CNN to v sobotu uviedla Štátna pohraničná stráž Ukrajiny. „Sme pevne presvedčení, že všetci ukrajinskí obrancovia Hadieho ostrova môžu byť nažive,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj DPSU v piatok uviedli, že všetci ukrajinskí vojaci padli v boji o malý ostrov. „Predbežné informácie, že pohraničníci zahynuli, prišli skôr, ako obrancovia stratili kontakt so základňou,“ uvádza sa v sobotňajšom vyhlásení DPSU. Informoval o tom aj portál The Guardian.

02:28 Z periférií ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili v nedeľu skoro ráno dve veľké explózie. Zásah dostal veľký sklad ropy v meste Vasyľkiv, kde sa nachádza aj letisko. 

Miestne médiá informovali, že zásah ropného skladu vo Vasyľkive potvrdila aj primátorka mesta Natalija Balasynovičová i poradca ukrajinskej vlády Anton Heraščenko. Na mieste ich overil aj štáb CNN.

02:27 V meste Charkov ruské jednotky vyhodili do vzduchu plynovod, na svojom konte na sociálnej sieti Twitter o tom informovala Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny. 

Tento úrad súčasne zdôraznil, že „nejde o jadrový útok, hoci výbuch tak vizuálne vyzerá“. Vo videu, ktoré sprevádza text, totiž vyzerá oblak dymu ako typický jadrový „hríb“.

00:21 Nad ukrajinskou metropolou Kyjev sa okolo polnoci miestneho času rozozvučali sirény varujúce pred raketovými útokmi a náletmi, informovala britská spravodajská stanica BBC. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:08