Neuveriteľný objav v Číne. Vedci našli dokonale zachované embryo dinosaura staré desiatky miliónov rokov (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Neuveriteľný objav. Našli dokonale zachované embryo dinosaura staré milióny rokov

ros22.12.2021., 10:00h
Embryo dinosaura sa pripravovalo na vyliahnutie z vajíčka, podobne ako kura.
Lajkuj Brainee.sk na

Našli ho oblasti v Ganzhou v južnej Číne a odhaduje sa, že má najmenej 66-miliónov rokov. Predpokladá sa, že ide o bezzubého dinosaura z podskupiny Theropody alebo vtákovitého dinosaura Oviraptor. Pomenovali ho Baby Yingliang, informuje portál CNN.

Výskumník Fion Waisum Ma povedal, že ide o najzachovalejšie embryo dinosaura, aké kedy našli. Tento objav tiež umožnil výskumníkom lepšie pochopiť spojenie medzi dinosaurami a modernými vtákmi. Fosília ukazuje, že embryo bolo v stočenej polohe, čakalo na vyliahnutie. 

„To naznačuje, že takéto správanie u moderných vtákov sa prvýkrát vyvinulo a vzniklo medzi ich predchodcami dinosaurami,“ uviedol doktor Ma pre tlačovú agentúru AFP. Oviraptory boli operené dinosaury, ktoré žili na území dnešnej centrálnej Ázie pred 75 až 70 miliónmi rokov.

Paleontológ profesor Steve Brusatte, ktorý bol tiež súčasťou výskumného tímu, na Twitteri napísal, že ide o „jednu z najúžasnejších fosílií dinosaura“, akú kedy videl, a že embryo je na pokraji vyliahnutia. Bábätko Yingliang meria od hlavy po chvost 27 centimetrov a spočíva vo vajci veľkom asi sedemnásť centrimetrov v Prírodovednom múzeu kameňa Yingliang v Číne. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:09