Lucas Jaymez
StoryEditor

Vedci objavili nový druh dinosaura. Z jeho chvosta pripomínajúceho bojovú zbraň sú užasnutí

som06.12.2021., 13:00h
V Čile bol objavený nový druh dinosaura s plochým chvostom, ktorý pripomína bojovú zbraň Aztékov.
Lajkuj Brainee.sk na

Pred 75 až 72 miliónmi rokov v dnešnej čilskej Patagónii pochovala delta rieky dinosaura so zavalitým chvostom.

Jemné sedimenty v rieke jeho skamenené kosti vynikajúco zachovali.

Neveľký, ale húževnatý tvor

Podľa vtedajších štandardov nešlo vôbec o veľkého tvora. Keď kráčal po štyroch, nemal ani meter a jeho telo meralo len niečo cez dva metre. Napriek tomu bol vo svete obrov húževnatým stvorením. Jeho telo bolo chránené pancierom a navyše disponoval jedinečnou zbraňou – chvostom. Tvar chvostu, aký mal novoobjavený dinosaurus, vedci zatiaľ nevideli na žiadnom inom zvierati. Svoje zistenia publikovali v magazíne Nature.

„Je to úplne bezprecedentné,“ hovorí pre National Geographic Alexander Vargas, paleontológ na Univerzite v Čile a jeden z výskumníkov.

José Palma and Joao Francisco Botelho

Evolučná mozaika má nový diel

Čilská fosília patrí novoobjavenému typu obrneného dinosaura s názvom Stegouros elengassen. Jeho lebka, zuby a kyjovitý chvost pripomínajú Ankylosaura a iné neskoré obrnené dinosaury. Avšak štíhle kosti končatín a panva dinosaura vyzerajú ako kosti a panva stegosaurov, ktoré boli v čase novoobjaveného dinosaura vyhynuté už milióny rokov. Preto by mohol podľa vedcov vyplniť veľkú evolučnú medzeru. 

Plne vybavené chvosty sú medzi zvieratami zriedkavé, ale keď sa objavili, evolúcia ich vyformovala do vysoko efektívnych foriem. Medzi dinosaurami mali stegosaury na konci chvosta dva páry hrotov. Niektoré ankylosaury, ako napríklad Ankylosaurus mali dlhé, tuhé chvosty zakončené niečím podobným kladivu.

Macuahuitl 

Ale chvost Stegourosa je jedinečný. Je plochejší a podobnejšie nožu ako chvostové zbrane jeho rovesníkov. Výskumný tím ho nazval macuahuitl, pretože pripomína aztécku bojovú zbraň, ktorá nesie tento názov.

Obrnené dinosaury pravdepodobne používali svoje chvostové zbrane predovšetkým na boj v rámci vlastného druhu. Existuj dôkazy, že ich využívali aj v ohrození na obranu pred predátorom. 

Wikimedia/Zuchinni one

Ako presne Stegouros použil svoj chvost, zostáva nejasné, paleontológ Tom Holtz z University of Maryland však špekuluje, že dinosaurus ho mohol používať ako sekaciu zbraň.

V hľadaní neprestávajú

Tím vedcov pokračuje v hľadaní ďalších fosílií Stegourosa. „Našli sme ďalšie miesta, kde sa nachádza,“ hovorí Vargas. „Dúfame, že ich nájdeme viac.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 15:38