Casu Marzuflickr.com/soschilds, Instagram/ world.record.casu.marzu
StoryEditor

Syr s červami či polievka zo slín vtákov. Zgustol by si si na týchto najzvláštnejších kulinárskych dobrôtkach?

Ľubomíra Somodiová17.06.2021., 07:00h
Pozri si desať najzvláštnejších jedál, ktoré ľudia považujú za delikatesu a my nechápeme prečo.
Lajkuj Brainee.sk na

Svet je rozmanité miesto. Každá kultúra má iné zvyky, tradície a pravidlá, ale i kuchyňu. Aj keď si milovník exotických jedál, niektoré cudzokrajné delikatesy ti môžu prísť naozaj nechutné. Koniec koncov, ani každému cudzincovi nemusí chutiť tlačenka s cibuľou a octom. V Brainee sme pre teba zostavili zoznam desiatich, nazvime to zvláštnejších jedál, pri ktorých by si si s najväčšou pravdepodobnosťou dvakrát premyslel, či ich vložíš do úst. 

1. Balut

Flickr

Namiesto hranoliek kačacie embryo? Balut je pokrm pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie. Je rozšírený najmä na Filipínach, kde je cenovo dostupným pouličným občerstvením. Pripravuje sa z vtáčieho vajca (najčastejšie kačice divokej), ktoré je oplodnené a udržuje sa tri týždne v teple, aby sa v ňom vyvinul zárodok. Potom sa vajíčko v škrupine varí na pare 20-30 minút. Čím je vajce staršie, tým sa jeho obsah viac podobá na skutočného operenca. Nevyliahnuté mláďa má krehké kosti a pojedá sa v celku vrátane zobáka a zárodkov peria. Dochucuje sa soľou a octom. Miestni ho obľubujú k pivu. Je cenený pre proteíny a považovaný za afrodiziakum.

2. Casu Marzu

Wikimedia/Shardan

Sardínčania si už po generácie vychutnávajú nezvyčajný syr. Na výrobe ich miestneho striebra sa nepodieľajú len šikovné ruky majstrov, ale aj neposedné larvy. Miestni okrúhly bochník syra pecorino naschvál infikujú vajíčkami muchy – syrodky drobnej. Tráviaci trakt jej lariev umožňuje účinnejšie rozkladať tuky a vďaka ich činnosti sa konzistencia a chuť syra neuveriteľne zjemnia. Syr je vraj dobrý vtedy, keď sú červy ešte nažive. V USA je zakázaný.

3. Jing jang ryba

Ak je ti ľúto zabiť „vianočného“ kapra a následne ho vypražiť, rybu, ktorá sa ti hýbe na tanieri, by si s najväčšou pravdepodobnosťou nezjedol. Jing jang ryba, alebo inak „živá-mŕtva“, ryba sa zvyčajne pripravuje z kaprov, ktorých hlava ostáva celá a zvyšok tela sa uvarí a usmaží. Ryba sa potom servíruje s omáčkou a podáva na tanieri, pričom ústa jej stále lapajú po dychu a oči sa pohybujú, najmä ak je podráždená omáčkou. Tento z nášho pohľadu krutý pokrm vynašli na Taiwane. Zákazníkom mal demonštrovať, že ryba je čerstvá. Po zverejní videa v roku 2009 na internete sa zdvihla vlna kritiky a príprava Jing jang ryby bola na Taiwane zakázaná rovnako ako napríklad v Austrálii či Nemecku.

4. San-nakji 

A čo takto živú chobotnicu? Sannakji je tradičný kórejský pokrm z chobotnice nakrájanej na malé kúsky, zatiaľ čo jej chápadlá sa ešte krútia. A čo takto živú chobotnicu? Sannakji je tradičný kórejský pokrm z chobotnice nakrájanej na malé kúsky, zatiaľ čo jej chápadlá sa ešte krútia. Flickr

​Ďalším z pohyblivých jedál je tradičný kórejský pokrm z chápadiel chobotnice nakrájaných na malé kúsky. Hoci sa chobotnice predtým, než skončia na tanieri zvyčajne usmrtia, vysoko komplexný nervový systém chobotnice, s dvoma tretinami neurónov lokalizovaných na chápadlách, spôsobuje to, že sa ešte hodnú chvíľu dokážu hýbať. Aktívne ostávajú aj prístavky na chápadlách. Preto pri konzumácii san-nakji je potrebné byť opatrný. Môžu sa prisať v hrdle alebo v ústach a hrozí udusenie.

5. Očné buľvy tuniaka

V Japonsku sa predávajú bežne v supermarketoch. Pripravujú sa jednoducho na pare a dochutíme ich cesnakom a sójovou omáčkou. Chutia trochu ako chobotnica. V Japonsku sa predávajú bežne v supermarketoch. Pripravujú sa jednoducho na pare a dochutíme ich cesnakom a sójovou omáčkou. Chutia trochu ako chobotnica. Flickr

​Japonské bary podávajú túto pochúťku dusenú či restovanú alebo ako kokteil známy ako „Slzy tuniaka“. Oči vo veľkosti pingpongovej loptičky sa podávajú ako občerstvenie alebo predjedlo. Samotné očné buľvy sú dosť nevýrazné - väčšina ochutnávačov ich prirovnáva ku kalamárom, slávkam alebo vajciam uvareným na tvrdo.

6. Býčie žľazy

Pixabay/igorszloch

V našom rebríčku nemôžeme vynechať kontroverzné býčie žľazy. Po celom svete sú označované za gurmánsku pochúťku, aj keď mnohí ľudia nad nimi len ohŕňajú nos. Ich príprava je možná na viacero spôsobov, môžeš ich dusiť, restovať či vypražiť v trojobale. Hoci sú s býčími semenníkmi spájané predsudky, sú obľúbené najmä kvôli jemnému mäsu a údajným afrodiziakálnym účinkom.

7. Vyprážaná tarantula

Flickr

​Kambodžania lovia tarantuly celé generácie, či už ako pokrm alebo ako súčasť tradičnej medicíny. Keď v 70. rokoch za teroru Červených Kmérov vypukol hladomor, tarantuly sa stali nevyhnutnosťou na prežitie vyhladovaného ľudu. Vyprážané tarantuly sa doslova stali atrakciou, dnes do mestečka Skuon, ktoré je ich prípravou vychýrené, prúdia davy turistov, aby si zhotovili snímku s vyprážaným pavúkom. Ako píše Deutche Welle, dnes hrozí, že táto delikatesa čoskoro vymizne. Je za tým deforestácia a nadmerná konzumácia pavúkov.

9. Polievka z vtáčich hniezd

Flickr/InterContinental Hong Kong

​Konzumenti jednej z najvzácnejších a najvyhľadávanejších polievok sú ochotní minúť za malé sústo nemalé peniaze. Veria, že jej konzumácia im napomôže k vitalite, zdraviu a kráse. Táto polievka sa najčastejšie sa pripravuje z hniezd salangy ostrovnej. Salanga žije v juhovýchodnej Ázii a Indonézii. Jej hniezda sú tvorené prevažne zo slín. Z vody a slín vznikne polievka rôsolovitej konzistencie. Kilogram slín (obsahuje okolo sto hniezd) sa predáva za viac než dvetisíc eur. Keďže rast populácie a životná úroveň sa v Číne zvyšujú, dopyt po vtáčích slinách je stále vyšší a ich cena naďalej rastie.

10. Bravčový mozoček

Na slovenských zabíjačkách nesmie chýbať mozoček na cibuľke. Ľudia sa pri tejto delikatese delia na dva tábory - Buď ho milujú alebo nenávidia. A čo ty?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:11