Toto je jeden z najnebezpečnejších športov na svete.Wikipedia/david Haberthür, Twitter/bill_spradley/
StoryEditor

Toto je jeden z najnebezpečnejších športov na svete. Hráči pri ňom bez chráničov chytajú puk letiaci až 300 kilometrovou rýchlosťou

Michal Čiernik13.11.2023., 11:30h

Tvrdí sa o ňom, že je predchodcom golfu. Švajčiarsky národný šport Hornussen je považovaný za najnebezpečnejší šport na svete, no počul o ňom len málokto.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvé zmienky o Hornussene pochádzajú už zo začiatku 17. storočia. Napriek tomu sa vo svete neuchytil a jeho popularita zostala len za hranicami švajčiarskych kantónov.

Môže za to viacero faktorov. Jednak je potrebné dlhé ihrisko a riziko, že ťa zabije puk letiaci rýchlosťou ako formula 1. Tomuto riziku sa však hráči nemôžu vyhýbať, chytať tento malý kus lisovaného plastu je totiž súčasťou pravidiel.

Farmársky golf

V hre Hornussen, ktorá sa opisuje ako hybrid baseballu a golfu, sa dva 18-členné tímy striedajú v odpaľovaní puku "Nouss" alebo "Hornuss", ktorý je pomenovaný podľa sršňov pre svoj bzučivý zvuk, keď sviští vzduchom.

image

RECENZIA Ako jeden hviezdny pár zmenil kultúru futbalu. Beckham od Netflixu odhaľuje milionárske „problémy“ života s Posh Spice

Vyzbrojení trojmetrovou karbónovou palicou nazývanou "Träf" sa pálkari postavia na vyvýšenú odpaľovaciu rampu pred hraciu plochu – "Ries", ktorá je dlhá približne 300 metrov a široká 10 metrov. Ich úlohou je odpáliť puk zo šikmej plošiny, známej ako "Bock", čo najďalej po ihrisku.

Bodovanie sa začína, ak dosiahnu 100-metrovú hranicu, pričom za každých 10 metrov za touto značkou sa udeľuje ďalší bod. Dôležité však je, že body sa zaznamenávajú len vtedy, ak Nouss dopadne priamo na zem. Tomu sa snažia zabrániť hráči v poli, ktorí sa snažia zablokovať puk pred dopadnutím pomocou terčov nazývaných "Schindels".

Formát tohto športu bol prirovnaný ku golfu, pričom niektorí dokonca naznačujú, že to bol predchodca modernej inkarnácie tohto športu. „Ľudia z iných krajín nazývajú Hornussen farmársky golf, takže si myslím, že tam sú isté podobnosti,“ povedal pre CNN Michael Kummer, člen víťazného národného tímu Hochstetten Hornussen.

Prilby sú len dobrovoľné

V rámci multiligovej pyramídy vo Švajčiarsku pôsobí približne 260 tímov, pričom najlepšie tímy bojujú o švajčiarsky šampionát. Na medzinárodnej úrovni sa tento šport začal hýbať len od roku 2012, kedy vznikla medzinárodná asociácia Hornussen. Jedným z aspektov, prečo sa tento šport neuchytil, môže byť nízka miera povinnej ochrany.

image

Prilby sú povinné len pre hráčov narodených po roku 1984.

Twitter/bill_spradley/

Prilby sú povinné len pre hráčov narodených po roku 1984. Pre starších hráčov je nosenie prilieb dobrovoľné, pokiaľ sa celý tím nedohodol inak. „Je to naozaj nebezpečné, ak nevidíte Nouss alebo ak ho niekto zrazí dva metre pred vašou tvárou, môže dôjsť k vážnym zraneniam," vysvetlil Kummer.

image

Úlohou pálkarov je odpáliť puk zo šikmej plošiny, známej ako "Bock", čo najďalej po ihrisku.

Wikipedia/david Haberthür/

Zranenia síce nie sú až také časté, ak k nim však dôjde, bývajú extrémne vážne. Univerzitné pohotovostné centrum v Berner Inselspital napočítalo 27 takýchto prípadov za 14 rokov. 23 z nich si však vyžiadalo operáciu, väčšinou kvôli zlomeninám v oblasti tváre.

V júni 2023 však došlo počas jedného zápasu k nehode, kedy letiaci puk zabil rozhodcu. To viedlo k výzvam na zavedenie povinného nosenia prilieb. Stále však len prilieb - akoby ostatné časti tela boli proti projektilu letiacim 300 kilometrov za hodinu imúnne.

ANKETA
Vyskúšal by si si Hornussen na vlastnej koži?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 20:13